Τα dos και τα donts στη διατροφή της εγκύου!

Κάποιοι σπεύδουν να σας πουν ότι τώρα που είστε έγκυος πρέπει να τρώτε για δύο, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να τρώτε διπλά.

Τα dos και τα donts στη διατροφή της εγκύου!

Στην προκειμένη περίπτωση με λίγα λόγια δεν παίζει ρόλο η ποσότητα της διατροφής αλλά η ποιότητα. Τι πρέπει να τρώει όμως μία έγκυος γυναίκα και τι όχι; Δείτε σε ποιες τροφές και συνήθειες πρέπει να λέμε «ναι» και σε ποιες «όχι»

Λέμε «Ναι»

Στις θερμίδες αλλά με μέτρο
Κατά τη διάρκεια μιας φυσιολογικής εγκυμοσύνης θα πρέπει να καταναλώσετε περίπου 60.000 θερμίδες. Αυτό δηλαδή σημαίνει ότι το βάρος σας, θα αυξηθεί σταδιακά κατά τους 9 αυτούς μήνες, περίπου 11-12 κιλά.

Στα πολλά μικρά γεύματα
Είναι καλό να επιλέγετε μικρά και συχνά γεύματα και αυτό γιατί θα βοηθήσουν αρκετά να διατηρηθεί σταθερό το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα σας.

Στα αυγά
Δεν είναι λίγες οι φορές που σας έχουμε πει ότι τα αυγά είναι ένα μικρός διατροφικός θησαυρός.

Στα λαχανικά και τα φρούτα
Δώστε στον οργανισμό σας βιταμίνες και αντιοξειδωτικά συστατικά. Είναι απαραίτητα τόσο στην κύηση όσο και τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου. ΠΡΟΣΟΧΗ: Θα πρέπει τα φρούτα και τα λαχανικά που πρόκειται να καταναλώσετε να τα πλένετε πολύ καλά, καθώς περιέχουν τα πιο πολλά ισχυρά φυτοφάρμακα.

Στο ψωμί ολικής αλέσεως
Γενικότερα τα τρόφιμα ολικής αλέσεως, δίνουν πολλές ακατέργαστες φυτικές ίνες οι οποίες θα σας βοηθήσουν να μην αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα δυσκοιλιότητας, που συνήθως συμβαίνει στις εγκυμοσύνες.

Στους ξηρούς καρπούς
Αν ψάχνετε να βρείτε τροφές πλούσιες σε πολυακόρεστα λιπαρά, σας ενημερώνουμε ότι οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε αυτά.

Στο φυλλικό οξύ
Το φυλλικό οξύ βοηθάει στην σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού του εμβρύου. Θα το βρείτε στις φακές, το κόκκινο κρέας, τα φιστίκια και τα πράσινα λαχανικά.

Στις πρωτεΐνες
Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για τη σωστή ανάπτυξη των ιστών σας στη μήτρα και τους μαστούς, ώστε να ανταποκριθούν στις όποιες ανάγκες της εγκυμοσύνης. Να προτιμάτε πουλερικά και ψάρια που είναι πλούσια όχι μόνο σε πρωτεΐνες αλλά και σε σίδηρο.

Στο γάλα και τα παράγωγά του
Τα γαλακτοκομικά προιόντα είναι πλούσια σε ασβέστιο και το ασβέστιο είναι απαραίτητο συστατικό για τη σωστή ανάπτυξη των οστών του εμβρύου και του πλακούντα.

Στη βιταμίνη C
Βάλτε στην καθημερινή σας ρουτίνα, ένα ποτήρι φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι αλλά και μια πράσινη πιπεριά (ωμή) στη σαλάτα σας.

Λέμε «Όχι»

Στο αλκοόλ
Στη δίαιτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Στην όπερ- κατανάλωση γλυκών
Στη χορτοφαγία
Στο πολύ αλάτι
Στην καφείνη
Στις γρήγορες δίαιτες μετά τον τοκετό

Ενδεικτικά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι μια έγκυος γυναίκα θα πρέπει:

Κατά τη διάρκεια των 3 πρώτων μηνών της εγκυμοσύνης να καταναλώνει 1900-2100 θερμίδες την ημέρα
Κατά τη διάρκεια των επόμενων 6 μηνών να καταναλώνει 2000-2500 θερμίδες την ημέρα
Μετά τη γέννα και κατά τη διάρκεια του θηλασμού να καταναλώνει 2700 θερμίδες την ημέρα

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved