Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική: Γίνεται;

Πολλές μαμάδες που στη πρώτη τους γέννα υποβλήθηκαν σε καισαρική τομή, την επόμενη φορά που θα φέρουν στον κόσμο το μωράκι τους θέλουν να γεννήσουν με φυσιολογικό τοκετό. Αν και κάποια χρόνια πριν αυτό φάνταζε αδύνατο, πλέον, η εξέλιξη τη ιατρικής καθιστά τα πάντα δυνατά!

Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική: Γίνεται;

Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά καισαρικών τομών όχι μόνο στη Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι περισσότερες μαμάδες νομίζουν ότι αν η πρώτη τους γέννα γίνει με τη μέθοδο της καισαρικής, τότε αναγκαστικά και όλες οι επόμενες πιθανές γέννες θα γίνουν με τον ίδιο τρόπο. Σήμερα, όμως, χάρη στις εξελίξεις των χειρουργικών τεχνικών, ο φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική είναι εφικτός σε πολλές περιπτώσεις. Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για «φυσιολογικό τοκετό μετά από προηγηθείσα καισαρική» ή VBAC όπως έχει επικρατήσει σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μέχρι πρότινος, ο φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική θεωρούνταν κάτι αρκετά επικίνδυνο λόγω της μεγάλης πιθανότητας ρήξης της μήτρας κατά τον τοκετό. Μία τέτοια ρήξη συνεπάγεται μεγάλο κίνδυνο τόσο για τη μαμά όσο και για το μωρό, που όμως συμβαίνει σπάνια, μόλις στο 1% των περιπτώσεων.

Μία έρευνα που είχε γίνει πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, έδειξε ότι περίπου 3 στις 4 γυναίκες που επιχειρούν ένα φυσιολογικό τοκετό μετά από προηγηθείσα καισαρική τα φέρνουν εις πέρας με επιτυχία. Προσοχή όμως! Για να επιχειρήσει μία μαμά που έχει ήδη γεννήσει με καισαρική αν φέρει στον κόσμο το επόμενο μωράκι της με καισαρική πρέπει να πληρεί κάποιες προϋποθέσεις:

1. Να μην έχουν γίνει πάνω από δύο καισαρικές
2. Η καισαρική τομή να μην είναι κάθετη
3. Να μην υπάρχουν στη μήτρα ουλές ή προηγούμενες ρήξεις
4. Κατάλληλες γνώσεις του ιατρικού προσωπικού και υποδομές του νοσοκομείου σε περίπτωση αποτυχίας του φυσιολογικού τοκετού και ανάγκη για επείγουσα καισαρική τομή.
5. Να μην είναι πολύδυμη η κύηση.

Το 90% των γυναικών που έχουν υποβληθεί σε καισαρική τομή πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις και μπορούν άφοβα να επιχειρήσουν φυσιολογικό τοκετό! Τα οφέλη του φυσιολογικού τοκετού είναι πολλά. Αφού συμβουλευτείτε το μαιευτήρα σας, αν δε συντρέχει κάποιος σοβαρός λόγος υγείας για καισαρική τομή, προτιμήστε να φέρετε στον κόσμο το μωρό σας φυσιολογικά!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved