Λιγούρες στην εγκυμοσύνη: Μύθος ή πραγματικότητα?

«Μου μύρισαν....!» Πόσες φορές έχουμε ακούσει αυτή τη φράση από το στόμα μίας εγκύου! Οι λιγούρες και οι περίεργες ορέξεις για συγκεκριμένα φαγητά, έχουν ταυτιστεί με τους μήνες της εγκυμοσύνης! Είναι όμως μύθος ή πραγματικότητα;

Λιγούρες στην εγκυμοσύνη: Μύθος ή πραγματικότητα?

Και όμως συμβαίνει! Έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί για το συγκεκριμένο θέμα, έδειξαν ότι τουλάχιστον το 50% των γυναικών λαχτάρισαν κάτι συγκεκριμένο έστω και μία φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους! Οι λιγούρες δεν είναι πάντα για κάτι λαχταριστό και νόστιμο. Αρκετές φορές στη μέλλουσα μαμά μπορεί να «μυρίσει» κάτι που δεν έτρωγε σχεδόν ποτέ πριν την εγκυμοσύνη ή συνδυασμός γεύσεων που δεν έχουμε φανταστεί!

Αν και οι λιγούρες τις περισσότερες φορές δεν μπορούν να ερμηνευτούν, μερικοί διατροφολόγοι πιστεύουν ότι κάποιες έχουν νόημα. Αν είστε έγκυος και θελήσετε για παράδειγμα φαγητό που είναι πλούσιο σε σίδηρο ή ασβέστιο ίσως ο οργανισμός σας, σας προειδοποιεί ότι έχετε ανάγκη από τα συγκεκριμένα στοιχεία. Ωστόσο, αυτή είναι μία άποψη που δεν βρίσκει σύμφωνους όλους τους διατροφολόγους.

Από πού προκύπτουν οι λιγούρες;
Τους εννέα μήνες της εγκυμοσύνης οι ορμόνες της εγκύου αλλάζουν συνεχώς! Η ακραίες αυτές ορμονικές αλλαγές, έχουν τεράστια επίδραση στη γεύση και την οσμή και προκαλούν τις περίφημες λιγούρες. Αντίστοιχα αν είστε μέλλουσα μανούλα μην απορήσετε αν νιώθετε αποστροφή σε κάποιο φαγητό που λατρεύατε πριν την εγκυμοσύνη. Και αυτό συμβαίνει συχνά λόγω των ορμονικών αλλαγών. Μάλιστα μία έρευνα που έγινε στο πανεπιστήμιο της Μινεσότα, έδειξε ότι οι περισσότερες έγκυες προτιμούν τα γλυκά από τα αλμυρά.

Τι μπορούμε να κάνουμε για τις λιγούρες;
Αν ανήκετε στην κατηγορία των εγκύων που λιγουρεύεστε συγκεκριμένα φαγητά, δεν είναι κακό να ενδώσετε στον πειρασμό, πάντα όμως με μέτρο! Αν έχετε περισσότερες λιγούρες για γλυκά προσπαθήστε να τις ξεγελάσετε και αντικαταστήσετε όσο μπορείτε τη σοκολάτα με το μέλι, το παγωτό με το γιαούρτι και ότι άλλο σας ικανοποιεί! Η σωστή διατροφή είναι πολύ σημαντική για την υγεία τη δικιά σας και του μωρού σας. Προσπαθήστε να καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα και μην ξεχνάτε να έχετε στη διατροφή σας πολλά φρούτα και λαχανικά.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved