Μαραθώνιος: «Μπορώ να τρέξω κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου;»

Ο 32ος μαραθώνιος είναι πια γεγονός και τα κέντρα εγγραφών έχουν πάρει φωτιά με χιλιάδες Έλληνες και ξένους να δηλώνουν συμμετοχή. Μεταξύ όμως όλων αυτών υπάρχουν και έγκυες γυναίκες που λατρεύουν το τρέξιμο και σπεύδουν να δηλώσουν συμμετοχή.

Μαραθώνιος: «Μπορώ να τρέξω κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου;»

Πρέπει όμως ή όχι να τρέχουν οι μέλλουσες μανούλες; Η ειδική σε αυτά τα θέματα Κριστίν Λάφ, έγραψε στο abouthealth.com ότι έχουν γίνει πολλές έρευνες που δείχνουν ότι η σωματική άσκηση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης όχι μόνο είναι ασφαλής αλλά είναι και επωφελής, για τις μέλλουσες μανούλες.

«Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της αύξησης του βάρους, να αποτρέψει τον διαβήτη της κύησης και την οφειλόμενη στην εγκυμοσύνη υπερένταση, να επισπεύσει την διάρκεια του τοκετού και να επιταχύνει τον χρόνο ανάρρωσης μετά την εγκυμοσύνη», λέει η ίδια και συνεχίζει, «Αν μια γυναίκα έτρεχε και πριν μείνει έγκυος, το τρέξιμο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης της είναι μια ασφαλής δραστηριότητα. Μια γυναίκα όμως που δεν έχει ξανατρέξει ποτέ πριν, είναι καλύτερο να μην τρέξει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της και να περιμένει να γεννήσει!». Άρα το τρέξιμο ενδείκνυται μόνο για γυναίκες που έτρεχαν πριν την εγκυμοσύνη τους και όχι για γυναίκες που αποφάσισαν να βάλουν το τρέξιμο στη ζωή τους αφότου έμειναν έγκυες.

Παρακάτω θα βρείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές της ειδικού Κρίστιν Λάφ, που θα σας βοηθήσουν να τρέχετε με ασφάλεια στον επικείμενο μαραθώνιο.

·Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να επιβεβαιώσετε ότι το πρόγραμμα τρεξίματος που ακολουθείτε είναι ασφαλές και αντιστοιχεί στις συγκεκριμένες ανάγκες σας. Κάθε γυναίκα και κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετικά. Για παράδειγμα ο μαραθώνιος έχει επιλογή τρεξίματος 5 ή 10 χιλιόμετρα. Αν πάλι δεν επιθυμείτε τρέξιμο μπορείτε να ακολουθήσετε μια εναλλακτική στρατηγική όπως το βάδην.

· Στοχεύστε στην διατήρηση του επιπέδου της φυσικής σας κατάστασης με ήπια, συχνή άσκηση. Μην προσπαθήσετε να υπερβείτε τον εαυτό σας για να αγγίξετε το βέλτιστο επίπεδο φυσικής κατάστασης ή να εξασκηθείτε για αγώνα. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να προσπαθήσετε να σπάσετε το προσωπικό σας ρεκόρ ή να τρέξετε την μεγαλύτερη απόσταση της ζωής σας.

·Μην αγνοείτε προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν κατά την διάρκεια του τρεξίματος, όπως η κολπική αιμορραγία, οι κράμπες, η υπερβολική ναυτία, η ελαφρά ζάλη ή ο υπερβολικός πονοκέφαλος. Συμβουλευτείτε άμεσα τον γιατρό σας σε περίπτωση που ανακύψει κάποιο από τα προαναφερόμενα προβλήματα. Στο χώρο του Παναθηναϊκού σταδίου θα υπάρχει ιατρική μονάδα για τυχόν βοήθεια.

· Αν πάλι βρίσκεστε σε περίοδο λοχείας, απλώς να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σχετικά με το πώς και το πότε θα πρέπει να προσαρμόσετε το τρέξιμο σας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved