Ρευματοειδής αρθρίτιδα και κύηση. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για μια ασφαλή εγκυμοσύνη!

Πολλές γυναίκες ακόμη και σε νεαρή ηλικία πάσχουν από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Η αρθρίτιδα είναι μία από την πιο συχνή κινητική νόσο και είναι το δεύτερο συχνότερο αίτιο αναπηρίας κινητικού τύπου. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι γυναίκες που νοσούν από την αρθρίτιδα, έρχονται αντιμέτωπες με πολλά ερωτήματα που έχουν να κάνουν γύρω από το πρόβλημα υγείας τους και μια πιθανή εγκυμοσύνη. Εμείς θα σας δώσουμε απαντήσεις σε μερικές από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις!

Ρευματοειδής αρθρίτιδα και κύηση. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για μια ασφαλή εγκυμοσύνη!

1) Μπορεί μια γυναίκα που έχει ρευματοειδή αρθρίτιδα να μείνει έγκυος;
Φυσικά και μπορεί να μείνει έγκυος. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα δεν επηρεάζει τη γονιμότητα, απλά θα πρέπει αυτή η απόφασή της να είναι συνειδητή καθώς οι αλλαγές στο σώμα της θα είναι πολλές.

2) Τι αλλαγές μπορεί να συμβούν στο σώμα μιας γυναίκας με ρευματοειδή αρθρίτιδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Μια εγκυμοσύνη μπορεί να αλλάξει το ανοσοποιητικό της σύστημα και να συμβάλει στην αλλαγή της εξέλιξης της αρθρίτιδας.

3)Υπάρχει κίνδυνος αποβολής ή συγγενών ανωμαλιών στο έμβρυο;
Όχι, δεν υπάρχει ούτε κίνδυνος αποβολής ούτε συγγενών ανωμαλιών.

4) Κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών τι μπορεί να αντιμετωπίσει μια γυναίκα με αρθρίτιδα;
α) οι αρθρώσεις της μπορεί να γίνουν πιο χαλαρές και λιγότερο σταθερές.
β) Λόγω αύξησης βάρους να υπάρχουν προβλήματα στα γόνατα.
γ) Η σπονδυλική στήλη να καμπυλώσει ελαφρά καθώς η μήτρα μεγαλώνει.
δ) Λόγω αύξησης βάρους και κατακράτησης υγρών μπορεί να είναι δύσκαμπτα τα γόνατα, οι γοφοί, οι αστράγαλοι και τα πόδια.

5) Μια γυναίκα συμβουλεύεται γυναικολόγο ή ρευματολόγο πριν μια εγκυμοσύνη;
Και τους δυο. Αρχικά θα πρέπει να συζητήσει με τον ρευματολόγο της ότι θέλει να μείνει έγκυος. Οι γιατροί και οι δύο μαζί, σε συνεργασία πάντα, θα δουν τι χρειάζεται καθώς μπορεί να χρειαστεί να διακόψει κάποια φάρμακα όχι μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και πριν τη σύλληψη. Για αυτό λοιπόν καλύτερα μια γυναίκα αν έχει ρευματοειδή αρθρίτιδα και θέλει να μείνει έγκυος, είναι καλύτερο να ξεκινήσει βάσει προγραμματισμού, για να έχει μια ασφαλή για αυτή και το έμβρυο, εγκυμοσύνη.

6) Μπορεί να γεννήσει φυσιολογικά μια γυναίκα που έχει αρθρίτιδα ή με καισαρική;
Ανάλογα που υπάρχει το πρόβλημα.Υπάρχουν περιπτώσεις που έγκυες με ρευματοειδή αρθρίτιδα γέννησαν φυσιολογικά με την βοήθεια της μαίας και με διαφορετική στάση. Συνήθως όμως οι περισσότερες γυναίκες γεννάνε με καισαρική!

7) Μετά τον τοκετό τι προβλήματα υπάρχουν;
Σίγουρα μετά τον τοκετό τα πράγματα δεν θα είναι και πολύ εύκολα. Καλό θα είναι η μαμά που έχει αρθρίτιδα να έχει άλλον ένα άνθρωπο σπίτι της να την βοηθάει, καθώς ένα παιδί είναι απαιτητικό τον πρώτο καιρό. Όσον αφορά το θηλασμό ακόμη και εκεί θα πρέπει να υπάρχει συνεννόηση γυναικολόγου, ρευματολόγου αλλά και παιδιάτρου ώστε να υπάρχει μια κοινή πορεία για το καλό του μωρού και της μαμάς!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved