Μαντώ: « Δεν πέρασα επιλόχεια κατάθλιψη γιατί θήλαζα επί δύο χρόνια τα παιδιά μου!»

Ο Παύλος και της Μαρία μεταμόρφωσαν ολοκληρωτικά τη ζωή της. Η Μαντώ εξομολογείται στο mothersblog.gr όλα όσα έμαθε από τα παιδιά της, μιλά για την συνειδητή επιλογή της να τα θηλάσει επί δύο χρόνια, θυμάται τις όμορφες αλλά και δύσκολες στιγμές που έζησαν από κοινού, και απαντά για πρώτη φορά στα δημοσιεύματα που αναφέρονται στο χωρισμό της από τον σύζυγο της.

Μαντώ: « Δεν πέρασα επιλόχεια κατάθλιψη γιατί θήλαζα επί δύο χρόνια τα παιδιά μου!»

Από τον Γιάννη Βίτσα

-Την πρώτη φορά που έμαθα ότι ήμουν έγκυος...

«Αισθάνθηκα απεριόριστη συγκίνηση, χαρά, φοβερή ολοκλήρωση και ανυπομονησία να πιάσω το μωρό στα χέρια μου.»

-Όταν το είπα στον σύντροφό μου αντέδρασε...

«Χάρηκε πάρα πολύ...»

-Οι μήνες της εγκυμοσύνης ήταν γεμάτοι...

«Η πρώτη εγκυμοσύνη περιμένοντας το γιο μου ήταν λίγο δύσκολη. Υπήρχαν αλλαγές στον οργανισμό μου. Ουσιαστικά κύλησε ομαλά, απλώς γέννησα λίγο νωρίτερα, στις αρχές του ένατου μήνα γιατί ήταν μεγάλο το παιδί. Η αλήθεια είναι ότι αρχικώς φοβήθηκα. Στη δεύτερη εγκυμοσύνη μου, στην κόρη μου είχα πολλές ναυτίες μέχρι και τον έκτο μήνα... Γενικά όμως ήταν ένα ευτυχισμένο διάστημα. Ήταν μια ευκαιρία για πολύ διάβασμα αλλά και σκέψεις, όνειρα, σχέδια για το μέλλον με τα παιδιά. Ξεκουράστηκα λίγο από τη δουλειά αλλά και να επαναπροσδιόρισα τη ζωή μου γιατί ο ερχομός των παιδιών σε ωριμάζει."

-Η πρώτη φορά που κράτησα τα μωρά μου αγκαλιά...

«Ήταν συγκλονιστική. Δεν υπήρχε τίποτε άλλο. Όλος μου ο κόσμος ήταν εκείνη η στιγμή. Και τα δύο παιδιά μου τα θήλασα αμέσως. Θυμάμαι πώς όταν τα πρωτοείδα τον Παύλο και τη Μαρία έκλαψα πολύ. Τα παιδιά μου είναι η καταξίωση μου, η ολοκλήρωσή μου, όλη μου η ευτυχία. Με γεμίζουν περισσότερο από κάθε τι άλλο.»

-Η περίοδος του θηλασμού ήταν...

«Από τις πιο όμορφες περιόδους της ζωής μου. Θήλασα επί δύο χρόνια το κάθε παιδί μου. Ένιωθα απόλυτη ανάγκη να το κάνω. Στο γιο μου δυσκολεύτηκα αρχικά, αλλά προσαρμόστηκα. Στην κόρη μου, μου ήταν εύκολο.»

-Όταν ο Παύλος και η Μαρία με φώναξαν μαμά...

«Αισθάνθηκα τεράστια συγκίνηση! Είναι η πιο γλυκιά λέξη που μπορεί να ακούσει μια γυναίκα.»

- Όταν πάτησαν στα πόδια τους αισθάνθηκα...

«Περπάτησαν και οι δύο νωρίς πάνω στο χρόνο...Ένιωσα μεγάλη χαρά.»

-Σας άλλαξαν τα παιδιά σας;

«Εντελώς. Άλλαξαν οι προτεραιότητες μου. Πρώτα έρχονται τα παιδιά μου και μετά όλα τα άλλα -ακόμα και ο ίδιος μου ο εαυτός. Κάθε παιδί προϋποθέτει αυτοθυσία. Η ζωή μου ομόρφυνε.»

- Η πιο όμορφη αλλά και η πιο δύσκολη στιγμή που βίωσα με τα παιδιά μου

«Όλες οι στιγμές είναι όμορφες. Πιο δύσκολες θα χαρακτήριζα τις στιγμές που ασθένησαν.. Πέρασαν πνευμονία αλλά κάποιες σοβαρές ιώσεις.»

- Περάσατε κατάθλιψη μετά την γέννα και αν ναι τι συμβουλεύετε την κάθε γυναίκα;

«Δεν πέρασα γιατί εγώ θήλασα. Συνήθως – όχι στην ολότητα -επιλόχεια κατάθλιψη παθαίνουν οι γυναίκες όταν τους κόβεται το γάλα ή όταν έχουν λίγο γάλα. Συμβουλεύω αναμφισβήτητα την κάθε γυναίκα να θηλάσει το παιδί της. Του δίνει άπειρα αντισώματα, μέταλλα και ωφέλημα θρεπτικά συστατικά που σε καμία περίπτωση δε μπορεί να τα πάρει από το ξένο γάλα. Είναι θέμα ζωτικής σημασίας για τη μετέπειτα ζωή του παιδιού.»

-Το διάστημα αυτό κοινοποιήθηκε ότι παραλλήλως χωρίσατε από το σύζυγο σας. Επηρέασε το γεγονός αυτό την σχέση σας με τα παιδιά;

«Δεν έχω δηλώσει εγώ επίσημα κάτι τέτοιο. Από ποιον κοινοποιήθηκε;»

-Γράφτηκε σ' όλα τα blogs και τα site...

«Δεν κοινοποιήθηκε επίσημα από εμένα κάτι προσωπικά για το λόγο ότι δεν δημοσιοποιώ ποτέ την οικογενειακή μου κατάσταση.»

-Παρουσιάστηκε παραλλήλως ως είδηση στα περιοδικά...

«Ακόμα και αν έχει γραφτεί σε όλα τα περιοδικά δεν φέρει τη δική μου υπογραφή. Δεν έχω βάλει την υπογραφή μου σ' ότι έχει γραφτεί. Δεν έχω δηλώσει κανένα χωρισμό. Με ρωτάτε κάτι το οποίο έχει κοινοποιηθεί από άλλου.»

-Άρα είναι ψέμα;

«Είναι ένα θέμα ρευστό και δε θα ήθελα να το συζητήσουμε, ούτε θέλω να κάνω δηλώσεις που μπορεί να μην ισχύουν μετά από λίγο.»

-Η σχέση με τον άνδρα σας άλλαξε μετά τη γέννηση των παιδιών;

«Εννοείται ότι πάντα αλλάζει η σχέση του ζευγαριού.. Γίνονται γονείς και το ενδιαφέρον πέφτει στα παιδιά. Είναι φυσικό κι επόμενο.»

-Τι σας έμαθαν ο Παύλος και η Μαρία;

«Με ωρίμασαν...Με έκαναν πολύ πιο υπεύθυνο άτομο γιατί πρέπει να αποτελώ σωστό πρότυπο και παράδειγμα για εκείνα! Έχω πολύ μεγάλη ευθύνη απέναντί τους να είμαι σωστή.»

-Τα επόμενα σχέδια μου είναι...

«Να μεγαλώνουν καλά τα παιδιά μου και να μάθουν πράγματα που τους είναι χρήσιμα. Δε θέλω να τους κατευθύνω κάπου συγκεκριμένα αλλά να επιλέξουν μόνα τι θα κάνουν. Εγώ φυσικά θα τους δώσω όλα τα εφόδια και από εκεί και πέρα θα προσπαθούμε να είμαστε όπως τώρα πολύ δεμένοι -εξισσοροπώντας σωστά την επαγγελματική με την προσωπική μου ζωή. Αναφορικά με τη δουλειά ετοιμάζω το καινούργιο μου cd που πρόκειται να κυκλοφορήσει στο τέλος του χρόνου και από το φθινόπωρο θα συνεχίσω να κάνω live εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές.»

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved