Είμαι έγκυος: Γιατί άλλαξε ο ύπνος μου;

Οι περισσότερες γυναίκες στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουν κάποια διαταραχή στον ύπνο τους.

Είμαι έγκυος: Γιατί άλλαξε ο ύπνος μου;

Τους πρώτους μήνες ενδέχεται να παρουσιάσουν υπνηλία, ενώ όσο θα πλησιάζει η «μεγάλη μέρα», θα δυσκολεύονται να κοιμηθούν.

Αν ανήκετε σε αυτές τις γυναίκες, έχετε στον νου σας ότι κάτι τέτοιο είναι απολύτως φυσιολογικό και δεν χρειάζεται ν' ανησυχείτε. Η υπνηλία οφείλεται στα αυξημένα επίπεδα προγεστερόνης στον οργανισμό, ενώ η αϋπνία στη μεγάλη κοιλιά και στην υπερένταση...

Η αϋπνία που παρουσιάζουν οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη οφείλεται στα συμπιεστικά φαινόμενα που δημιουργεί η μήτρα, λόγω της διόγκωσής της. Η μεγάλη κοιλιά δημιουργεί δύσπνοια και συνεπώς δυσκολία ύπνου, εξαιτίας των γειτονικών οργάνων της μήτρας. Έτσι, μπορεί να υπάρξουν κάποιες ενοχλήσεις στην αναπνοή, σε περίπτωση που πιέζεται το διάφραγμα. Αν κοιμάστε πλάγια, τα αγγεία πίσω από τη μήτρα αποσυμφορούνται και δεν συμπιέζονται απ' αυτήν, με αποτέλεσμα να κάνετε πιο ήσυχο ύπνο.

Όσον αφορά το έμβρυο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι στην εγκυμοσύνη η μήτρα είναι καλά προφυλαγμένη στην πύελο και στην κοιλιακή χώρα και, ως εκ τούτου, ιδιαίτερα ανθεκτική. Ουσιαστικά, πρόκειται για πολύ ελαστικό ασκό, ο οποίος σε γενικές γραμμές δεν υφίσταται βλάβη από τη στάση που παίρνει στη διάρκεια του ύπνου η εγκυμονούσα. Το έμβρυο, συνεπώς, είναι πάντα προστατευμένο.

Φυσικά, η αϋπνία δεν οφείλεται μόνο σε οργανικά αίτια, αλλά και σε ψυχολογικά. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει αϋπνίες, εφιάλτες, φοβίες. Τα «baby blues», άλλωστε, οφείλονται στο ότι επί 9 μήνες η γυναίκα φέρει ένα έμβρυο που είναι μέρος του σώματός της και, εν συνεχεία, η απότομη αποκοπή του της δημιουργεί αίσθημα απώλειας, το οποίο μπορεί να εξελιχθεί ακόμα και σε κατάθλιψη.

Όσον αφορά τις ώρες ύπνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το οκτάωρο είναι το ελάχιστο χρονικό διάστημα που απαιτείται για να κοιμάστε. Αν, μάλιστα, έχετε τη δυνατότητα να αναπαύεστε και το μεσημέρι, είναι σίγουρο ότι θα γεμίσετε τις μπαταρίες του οργανισμού σας με μεγαλύτερη ενέργεια. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι ν' αποφεύγετε τα υπνωτικά χάπια, εκτός κι αν νιώθετε έντονη ανησυχία (τότε ίσως σας βοηθήσει κάποιο ελαφρύ υπνωτικό χάπι ή αγχολυτικό που θα πάρετε μόνο με τη σύσταση του γιατρού σας).

Για να διευκολυνθείτε στον ύπνο σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τα ειδικά μαξιλάρια για εγκύους, που κυκλοφορούν στην αγορά και δημιουργούν καλύτερη στάση του σώματος, ενώ κοιμάστε. Διαβάστε τα tips του Mothersblog σχετικά με το πώς θα βρείτε βολική στάση ύπνου, ενώ μην ξεχνάτε και τις συμβουλές μας για τον ύπνο μιας εγκύου στη ζέστη του καλοκαιριού!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved