Εναρξη τοκετού: Πώς θα καταλάβω ότι ήρθε η ώρα να γεννήσω;

H ακριβής αιτία έναρξης του τοκετού παραμένει άγνωστη. Όμως υπάρχουν σημεία και συμπτώματα που υποδεικνύουν την έναρξή του.

Εναρξη τοκετού: Πώς θα καταλάβω ότι ήρθε η ώρα να γεννήσω;

Tα σημάδια αυτά εμφανίζονται με ακανόνιστη σειρά και δεν είναι απαραίτητο πως θα τα νιώσετε όλα.

1. Ρυθμικές συσπάσεις!
Νιώθετε την κοιλιά σας να πετρώνει, καθώς η μήτρα ξεκινάει να συστέλλεται. Οι πρώτες συστολές είναι άτακτες και σύντομες. Κάποια στιγμή οι ακανόνιστες αυτές συστολές αντικαθίστανται από άλλες, πιο συχνές, πιο επώδυνες, πιο ρυθμικές και μεγαλύτερης διάρκειας. Όταν έχουμε μια συστολή ανά 5λεπτο, η έγκυος πρέπει να ξεκινήσει για το μαιευτήριο.

2. Ρήξη το θυλακίου (σπάνε τα νερά)!
Νιώθετε μια μικρή ή μεγάλη απώλεια υγρού από τον κόλπο. Αυτό οφείλεται στο ότι ο αμνιακός σάκος με το υγρό που περιβάλλει το έμβρυο σπάει. Αν σπάσουν τα νερά σας θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γυναικολόγο ή τη μαία σας ακόμα και αν οι συστολές δεν έχουν αρχίσει και να τους αναφέρετε τη σύστασή τους καθώς και την ώρα που συνέβη. Αν μέσα στα υγρά που χάνετε δείτε πολύ αίμα ή δείτε φρέσκο, κόκκινο αίμα που συνεχίζει να τρέχει, πρέπει να πάτε επειγόντως στο μαιευτήριο.

3. Βλεννοαιματηρές εκκρίσεις!
Καθώς ο τράχηλος ωριμάζει, μαλακώνει και διαστέλλεται, αποβάλλεται μια πηκτή, βλεννώδης ουσία, που σφράγιζε τον τράχηλο καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Συχνά η έκκριση αυτή συνοδεύεται από μια μικρή ποσότητα αίματος.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved