Eγκυμοσύνη και πονοκέφαλος: Τι μπορείτε να κάνετε

Οι ορμονικές αλλαγές ευθύνονται κυρίως για τους πονοκεφάλους στην εγκυμοσύνη.

Eγκυμοσύνη και πονοκέφαλος: Τι μπορείτε να κάνετε

Πολλές γυναίκες βιώνουν πονοκεφάλους πριν καν συλλάβουν και μερικές φορές παρατηρούν μια αύξηση όταν προκύψει η εγκυμοσύνη. Σε άλλες γυναίκες πάλι, διαπιστώνεται μια μείωση στη συχνότητα των πονοκεφάλων όταν συλλάβουν. Το 1-2% των πασχόντων παρουσιάζουν τα πρώτα συμπτώματα κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης, καθώς όμως πλησιάζουν το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο, τα συμπτώματα αυτά συνήθως μειώνονται.

Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες τους οποίους μια εγκυμονούσα πρέπει να εξετάσει, όσον αφορά την ξαφνική αύξηση των πονοκεφάλων. Ο κύριος λόγος είναι η αύξηση των ορμονών. Τα επίπεδα των οιστρογόνων εκτοξεύονται στα ύψη κατά τη διάρκεια της κύησης, προκαλώντας συνήθως τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες. Μπορεί όμως ο πονοκέφαλος να προκληθεί από αφυδάτωση ή από έντονο στρες. Άλλοι λόγοι μπορεί να είναι η κούραση, η έλλειψη ύπνου, η πείνα, διάφορες αλλεργίες, ακόμα και η έλλειψη καφεΐνης.

Εάν η μέλλουσα μαμά συνήθιζε να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες καφέ, τσαγιού και σόδας, αυτό θα επηρεάσει σημαντικά την εμφάνιση πονοκεφάλων κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης. Σε καμιά περίπτωση δεν είναι ασφαλές να καταφύγετε σε παυσίπονα όπως η ασπιρίνη, καθώς μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα για το έμβρυο. Προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε τον πονοκέφαλο με φυσικά μέσα, όπως ρίχνοντας λίγο δροσερό νερό στο πρόσωπό σας ή κάνοντας κομπρέσες με δροσερό νερό στα μάτια. Επιπλέον, το μασάζ είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για τη μείωση της έντασης των μυών, ενώ ορισμένα βότανα όπως το χαμομήλι είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στη χαλάρωση των εγκύων ειδικά κατά τις βραδινές ώρες.

Τι μπορείτε να κάνετε:
-Προλάβετε τους πονοκεφάλους ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή και τρώτε δύο σνακ ανάμεσα στα κύρια γεύματά σας. Η χαμηλή γλυκόζη στο αίμα μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο.
-Πίνετε τουλάχιστον ενάμιση λίτρο νερό τη μέρα ώστε να προλάβετε την αφυδάτωση του οργανισμού, ειδικά αν βρίσκεστε πολλές ώρες σε κλιματιζόμενο χώρο.
-Μειώστε τον καφέ και το μαύρο τσάι, μην πιεστείτε όμως για να τα αποκλείσετε εντελώς από τη διατροφή σας καθώς η στέρηση μπορεί να προκαλέσει κι αυτή πονοκέφαλο.
-Αν νιώθετε έντονο πονοκέφαλο προσπαθήστε να χαλαρώσετε με αυτοσυγκέντρωση. Δοκιμάστε να δημιουργήσετε στο μυαλό σας όμορφες και χαλαρωτικές εικόνες, όπως τον εαυτό σας να κρατάτε το μωρό σας αγκαλιά ή να περπατάτε σε μια ήσυχη παραλία που θα σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα.
-Βγείτε μια βόλτα για περπάτημα στη γειτονιά σας. Ο φρέσκος αέρας και η σωματική άσκηση θα μειώσουν ή θα διώξουν τελείως τον πονοκέφαλο.
-Να κοιμάστε σε σταθερές ώρες. Η κούραση και η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσουν σε εκδήλωση πονοκεφάλων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πότε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας
Επειδή οι έντονοι και συχνοί πονοκέφαλοι, ειδικά μετά την 20η εβδομάδα, μπορεί να σχετίζονται με προεκλαμψία, μια σοβαρή διαταραχή που παρουσιάζεται σ ' ένα μικρό ποσοστό εγκύων, ενημερώστε το γυναικολόγο σας ειδικά εάν εκτός από τους πονοκεφάλους έχετε συμπτώματα, όπως πρησμένα πόδια και χέρια ή αλλαγές στην όρασή σας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved