Εγκυμοσύνη και ύπνος: tips για να βρείτε βολική θέση να κοιμηθείτε!

Όποιος κι αν είναι ο λόγος που σας κρατάει ξάγρυπνη τις νύχτες, υπάρχει μια λύση που θα σας βοηθήσει να απολαύσετε τον ύπνο σας.

Εγκυμοσύνη και ύπνος: tips για να βρείτε βολική θέση να κοιμηθείτε!

Το να βρει μια έγκυος βολική για ύπνο θέση στο κρεβάτι (και να τη διατηρήσει καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας) είναι από τις πρώτες μεγάλες προκλήσεις της μητρότητας.

Αν μάλιστα ήσασταν από αυτές που μπορούσαν να ευχαριστηθούν τον ύπνο τους μόνο μπρούμυτα, τότε μη σας απογοητεύουμε, αλλά οι πιθανότητες να σηκωθείτε από το κρεβάτι σας ξεκούραστη και κεφάτη τους επόμενους μήνες είναι λίγες. Αλλά και ο ύπνος ανάσκελα μπορεί να μην είναι πια το ίδιο ευχάριστος, αφού αυτή η στάση επιβαρύνει τη μέση και την κάτω κοίλη φλέβα (που μεταφέρει το αίμα από τα πόδια προς την καρδιά), ενώ αυξάνει τη δυσφορία εάν υποφέρετε ταυτόχρονα από δυσπεψία ή από αιμορροΐδες. Πολλές γυναίκες, μάλιστα, ιδιαίτερα στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο, όταν κοιμούνται ανάσκελα παρουσιάζουν μεταβολή της πίεσης είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω.

Τι μπορείτε να κάνετε

Ήδη από την αρχή της εγκυμοσύνης, είναι καλή ιδέα να αρχίσετε να συνηθίζετε να κοιμάστε στο αριστερό πλευρό σας όσο πιο συχνά μπορείτε. Αυτή η θέση είναι η καλύτερη για το μωρό, καθώς μεγιστοποιεί τη ροή του αίματος και των θρεπτικών συστατικών προς τον πλακούντα. Παράλληλα, συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία των νεφρών. Έτσι, περιορίζεται και το πρήξιμο στους αστραγάλους, στα πόδια και στα χέρια σας.

Επειδή όμως κανείς δεν καταφέρνει να περάσει ολόκληρη τη νύχτα στο ένα πλευρό, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να γυρνάτε πού και πού στο δεξί για να νιώθετε άνετα. Ακόμα πάντως κι αν ξυπνήσετε στη μέση της νύχτας και συνειδητοποιήσετε ότι η δύναμη της συνήθειας σας έσπρωξε ανάσκελα ή μπρούμυτα, μην αρχίσετε να νιώθετε ενοχές απέναντι στο αγέννητο παιδί σας. Το έμβρυο δεν κινδυνεύει τόσο εύκολα. Απλώς, γυρίστε στο πλάι και συνεχίστε τον ύπνο σας.

Πολλές γυναίκες βρίσκουν εξαιρετικά χρήσιμα σε αυτή τη φάση της ζωής τους μερικά μαξιλάρια που τοποθετούν σε στρατηγικά σημεία για μεγαλύτερη άνεση. Βάλτε ένα κάτω από την κοιλιά σας κι ένα ανάμεσα στα πόδια για έξτρα υποστήριξη. Αν υποφέρετε κι από καούρες, φροντίστε να σηκώσετε λίγο ακόμα τον κορμό σας, βάζοντας άλλο ένα κάτω από το κεφάλι σας. Τέλος, προς τους τελευταίους μήνες, ίσως σας φανεί χρήσιμο να κοιμάστε με ένα μαλακό σουτιέν εγκυμοσύνης.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved