Εγκυμοσύνη και εργασία: Πότε σταματώ να εργάζομαι;

Εφόσον είστε υγιής, έχετε φυσιολογική κύηση και εργάζεστε σε ασφαλές περιβάλλον, μπορείτε να συνεχίσετε την εργασία σας μέχρι την ημέρα που θα γεννήσετε ή λίγο πριν αυτή.

Εγκυμοσύνη και εργασία: Πότε σταματώ να εργάζομαι;

Με την προϋπόθεση λοιπόν πως έχετε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη, μπορείτε να συνεχίσετε κανονικά την εργασία σας αφού οι πολλές ώρες... στην καρέκλα δεν προκαλούν κάποιο σοβαρό πρόβλημα ούτε σε εσάς, αλλά ούτε και στο έμβρυο. Επειδή όμως τώρα ενδεχομένως πιάνεστε ευκολότερα ή πρήζονται τα πόδια σας, φροντίστε να κάνετε πιο άνετη την παραμονή σας στο γραφείο. Ρυθμίστε την καρέκλα στο ύψος που σας βολεύει καλύτερα, χρησιμοποιείστε ένα μαξιλαράκι μέσης στην πλάτη της ενώ μια καλή ιδέα είναι να προμηθευτείτε το ειδικό στεπ γραφείου για να ακουμπάτε τα πόδια σας. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα κάνετε διαλείμματα για να περπατάτε και να ξεμουδιάζετε αποφεύγοντας να κάθεστε πολλές ώρες συνεχόμενες. Αν εργάζεστε μπροστά σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, πρέπει να ξέρετε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν πιθανή βλαβερή επιρροή στο αναπτυσσόμενο έμβρυο. Ωστόσο ένα φίλτρο οθόνης που θα προστατεύει τα μάτια σας απορροφώντας αρκετή από την ακτινοβολία είναι απολύτως απαραίτητο.

Όμως, εάν η εργασία σας απαιτεί επαναλαμβανόμενη άρση αντικειμένων ή άρση βαρέων αντικειμένων, παρατεταμένη ορθοστασία ή έκθεση σε επιβλαβείς ουσίες ίσως χρειαστεί να αλλάξετε πόστο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή να διακόψετε την εργασία σας νωρίτερα.

Ενδέχεται επίσης να αισθάνεστε ιδιαίτερα κουρασμένη κατά τις πρώτες εβδομάδες της κύησης. Αυτό οφείλεται στις ορμονικές μεταβολές που λαμβάνουν χώρα και πρόκειται να βελτιωθεί όταν μπείτε στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης. Ομως και κατά τις τελευταίες εβδομάδες της κύησης μπορεί να διαπιστώσετε ότι αισθάνεστε έντονη κούραση και έτσι να θέλετε να σταματήσετε νωρίτερα ώστε να διατηρήσετε τις ενεργειακές σας εφεδρείες. Με απλά λόγια, εάν νιώθετε ότι πιέζεστε στη δουλειά, ρίξτε λίγο τους ρυθμούς ή προσπαθήστε να βρείτε εναλλακτικές λύσεις, όπως π.χ. να εργάζεστε από το σπίτι για μία-δύο μέρες την εβδομάδα ή να αλλάξετε πόστο, ώστε η καθημερινότητά σας να είναι πιο εύκολη.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved