Είμαι έγκυος! Πότε να φτιάξω το παιδικό δωμάτιο και τι πρέπει να προσέξω;

Είναι σημαντικό να έχετε προετοιμάσει τον προσωπικό χώρο του μωρού σας πριν την άφιξη του στο σπίτι, ακόμη και αν σκοπεύετε να κοιμάται το μωρό στο δωμάτιό σας το πρώτο διάστημα. Η προετοιμασία του χώρου όπου θα κοιμάται και θα παίζει το μωράκι σας θέλει ιδιαίτερη προσοχή.

Είμαι έγκυος! Πότε να φτιάξω το παιδικό δωμάτιο και τι πρέπει να προσέξω;

Όταν το μωρό σας γεννηθεί, θα είστε το κέντρο του κόσμου του. Και αυτός ο κόσμος κυρίως θα περιστρέφεται γύρω από το παιδικό δωμάτιο. Και οι δυο θα περνάτε πάρα πολλή ώρα σε αυτό, ειδικά τις πρώτες μέρες που θα φέρετε το μωρό σας στο σπίτι, οπότε είναι σημαντικό να είναι ένας χώρος ήσυχος και άνετος και για τους δυο σας. Μια καλή εποχή για να ξεκινήσετε να φτιάχνετε το χώρο του μωρού σας είναι όταν είστε στον έκτο ή έβδομο μήνα και μπορείτε ακόμη εύκολα να μετακινείστε.

Πολλές από εσάς δεν θέλετε να το αποχωριστείτε από δίπλα σας, ειδικά τις πρώτες ημέρες, και δυσκολεύεστε να το αφήσετε σε ξέχωρο δωμάτιο. Μπορείτε να το κρατήσετε λίγο καιρό στο δωμάτιό σας, αλλά το αργότερο μετά το δεύτερο μήνα πρέπει να το μεταφέρετε στο δικό του δωμάτιο ή, αν δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, σε έναν ξεχωριστό χώρο. Ο λόγος είναι ότι από την ηλικία αυτή το βρέφος αρχίζει να αντιλαμβάνεται το περιβάλλον του και αργότερα θα είναι πολύ πιο δύσκολο να σας αποχωριστεί.

O χώρος του μωρού σας –είτε είναι στην κρεβατοκάμαρά σας ή σε κάποιο άλλο δωμάτιο- πρέπει να είναι ήσυχος, με λίγη κίνηση και απαλό φως. Μην ξεχνάτε ότι το μωρό σας θα περνάει την περισσότερη ώρα της ημέρας σε αυτό το χώρο και θα κοιτάζει πάνω, οπότε σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχει κάποιο έντονο φως στο ταβάνι. Θα πρέπει να είναι ένας ήρεμος χώρος, σχεδιασμένος για να είναι άνετος και εύκολος στη χρήση για εσάς και το μωρό σας. Τοποθετήστε τα έπιπλα όπως πιστεύετε ότι θα σας βολέψουν, αλλά μην ξεχνάτε ότι το πιο πιθανόν είναι να χρειαστεί να τα μετακινήσετε πάλι λίγο μόλις βρείτε τι είναι καλύτερο και για τους δυο σας.

Το πρώτο κρεβατάκι του μωρού
Οι ανάγκες του νεογέννητού σας είναι απλές. Ένα ίσιο, απαλό στρωματάκι και ένα κλειστό μέρος όπου θα αισθάνεστε ασφάλεια. Τους πρώτους μήνες της ζωής του ίσως να προτιμήσετε μια καλαθούνα. Αυτά είναι βρεφικά κρεβατάκια που μετακινούνται εύκολα, οπότε μπορείτε να τα τοποθετήσετε σε όποιο δωμάτιο βρίσκεστε και να προσέχετε το μωρό σας που κοιμάται. Η καλαθούνα όμως δεν είναι απαραίτητη. Και επειδή οι περισσότερες δεν μπορούν να αντέξουν το βάρος ενός μεγαλύτερου μωρού και είναι μόνο χρήσιμες τους πρώτους τέσσερις ή πέντε μήνες, είναι ένα προϊόν πολυτελείας.

Για έναν ασφαλή ύπνο:
• Για να μειώσετε τον κίνδυνο του Συνδρόμου Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου το παιδί σας πρέπει να κοιμάται ανάσκελα. Όποιος φροντίζει το μωρό σας πρέπει να ακολουθεί αυτό τον κανόνα, ακόμη και αν κοιμηθεί μόνο για λίγο το μεσημέρι
• Το στρώμα που κοιμάται πρέπει να είναι επίπεδο και σταθερό.
• Μαλακά μαξιλαράκια, κουβερτούλες και παιχνίδια δεν πρέπει να είναι ποτέ στο κρεβατάκι όταν το μωρό σας κοιμάται σε αυτό.
Αν δανειστείτε κρεβατάκι, σιγουρευτείτε ότι πληροί τα ακόλουθα μέτρα ασφαλείας:
• Τα κάγκελα δεν πρέπει να απέχουν πάνω από 6 εκατοστά το ένα από το άλλο για να μην μπορεί το μωρό σας να γλιστρήσει ανάμεσα σε αυτά.
• Tο στρωματάκι πρέπει χωράει τέλεια. Το κενό ανάμεσα στο στρώμα και το κρεβάτι δεν πρέπει να είναι πάνω από δυο δάχτυλα. Απομακρύνετε οπουδήποτε πλαστικό κάλυμμα.
• Η πάνω γωνία του στρώματος δεν πρέπει να είναι πιο ψηλή από 0,15 εκ. ή όχι πιο κοντή από 40 εκ. αν υπάρχει κάλυμμα για να μην πιαστούν τα ρουχαλάκια του μωρού σας ή τραυματιστεί.
• Δεν πρέπει να υπάρχουν διακοσμητικά στο πάνω ή στο κάτω μέρος του κρεβατιού. Το μωρό σας μπορεί να χτυπήσει σε αυτά το κεφάλι ή τα πόδια του.
• Για αποφύγετε τον πνιγμό, σιγουρευτείτε ότι έχετε απομακρύνει το μομπιλέ ή αντικείμενα που κρέμονται πάνω από το κρεβατάκι όταν το μωρό σας γίνει τεσσάρων μηνών και μπορεί να σηκώνεται μόνο του. Και όσο το μωρό σας είναι μικρότερο, σιγουρευτείτε ότι το μομπιλέ είναι αρκετά ψηλά για να μη το φτάνει, και ότι είναι καλά ασφαλισμένο ώστε να μη μπορεί να πέσει στο κρεβατάκι.

Αλλαξιέρα
Μπορείτε να αγοράσετε ένα ειδικό τραπέζι σχεδιασμένο για να αλλάζεται τις πάνες του νεογέννητου ή απλά να το αλλάζετε πάνω σε οποιαδήποτε επίπεδη επιφάνεια, αρκεί να βάλετε ένα στρωματάκι ή μια πετσέτα από κάτω. Σιγουρευτείτε όμως ότι η επιφάνεια είναι σταθερή και, αν είναι δυνατόν, στερεώστε τη στον τοίχο. Μην αφήνετε ποτέ το μωρό σας μόνο του πάνω στο τραπέζι-αλλαξιέρα. Πάντα να κρατάτε το μωρό σας με το ένα χέρι όταν είναι πάνω σε αυτό. Να έχετε όλα αυτά που χρειάζεστε για την αλλαγή της πάνας κοντά σας, αλλά χωρίς να τα φτάνει το μωρό σας.

Προστασία για παιδιά
Το να κρατάτε το σπίτι σας ασφαλές για το μωράκι σας, είναι μια διαδικασία που δεν τελειώνει ποτέ. Τώρα είναι μια καλή ευκαιρία να ξεκινήσετε με τα βασικά. Κάντε έναν ολοκληρωτικό έλεγχο στο σπίτι σας και ψάξτε για μικρά αντικείμενα που δεν είναι στερεωμένα και μπορούν να βάλουν σε κίνδυνο το μωρό σας. Μέχρι να γεννηθεί το μωρό σας, αγοράστε καλύμματα για όλες τις πρίζες που μπορεί να φτάνει ένα παιδί μπουσουλώντας. Κλειδώστε όλα τα δωμάτια στα οποία δεν πρέπει να πάει το μωρό σας, όπως εκείνο που έχετε τα καθαριστικά σας ή τα φάρμακά σας. Όσο μεγαλώνει το παιδί σας πρέπει να ασφαλίζετε το σπίτι σας με διαφορετικό τρόπο.

Με όλα αυτά που πρέπει να θυμηθείτε, είναι εύκολο να ξεχάσετε τα βασικά. Και αυτά είναι ότι το μωρό σας χρειάζεται ένα περιβάλλον που είναι ασφαλές, άνετο και γεμάτο αγάπη. Οπότε, ελέγξτε όλα τα δωμάτια, κοιτάξτε όλα τα αντικείμενα ένα ένα και φανταστείτε τον εαυτό σας που κρατάει το μωράκι!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved