Πόσο σημαντικό είναι το συμπλήρωμα σίδηρου στην εγκυμοσύνη;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (αλλά όχι μόνο τότε!), ο σίδηρος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο: Μεταφέρει το οξυγόνο στα κύτταρα του σώματός σας και του μωρού σας. Οι ανάγκες της εγκύου είναι αυξημένες για σίδηρο, ενώ η έλλειψη σιδήρου προκαλεί κόπωση, αναιμία, μείωση της πνευματικής απόδοσης και μεγαλύτερη ευαισθησία στις λοιμώξεις.

Πόσο σημαντικό είναι το συμπλήρωμα σίδηρου στην εγκυμοσύνη;

Επειδή η πρόληψη είναι πάντα προτιμότερη από τη θεραπεία, όλοι οι γυναικολόγοι συνιστούν στις γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης να κάνουν τακτικά εξέταση αίματος, στην οποία μετριούνται τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα στην αρχή τους. Όταν η εξέταση δείξει ότι η αιμοσφαιρίνη (Hb) είναι ίση ή μεγαλύτερη από 12g/dl στην αρχή της εγκυμοσύνης, τότε θεωρείται φυσιολογική. Οι τιμές πέφτουν ελαφρώς στην πορεία της κύησης, ωστόσο αυτό είναι αναμενόμενο, καθώς αυξάνεται ο όγκος των υγρών στο σώμα και το αίμα «αραιώνει». Αυτή η κατάσταση ονομάζεται και «αναιμία της κύησης», αλλά δεν προκαλεί καμιά ανησυχία. Αν, όμως, η τιμή της αιμοσφαιρίνης πέσει κάτω από 11g/dl κατά το δεύτερο τρίμηνο, η έγκυος θα πρέπει να πάρει συμπλήρωμα σιδήρου.

Η αναιμία θα πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπιστεί, γιατί διαφορετικά μπορεί να είναι υπεύθυνη για την πρόκληση πρόωρου τοκετού ή τη γέννηση ενός λιποβαρούς μωρού. Όμως, είναι εξίσου σημαντικό να ακολουθείτε πιστά τη δοσολογία, αφού η υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσει τοξική επίδραση στον οργανισμό. Σε περίπτωση πολύ σοβαρής αναιμίας, ίσως χρειαστεί να χορηγηθεί σίδηρος ενδοφλεβίως με ενέσεις ή και να γίνει μετάγγιση αίματος μετά τον τοκετό. Η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου προκαλεί σε πολλές γυναίκες ναυτία και δυσκοιλιότητα. Για να τα αντιμετωπίσετε, φροντίστε να πίνετε αρκετά υγρά και να τρώτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες.

Γιατί χρειάζεστε το σίδηρο
Πρόκειται για ένα ιχνοστοιχείο πολύ σημαντικό για κάθε οργανισμό και πολύ περισσότερο όταν μιλάμε για εγκύους. Είναι απαραίτητο για την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης, της ουσίας που μεταφέρει το οξυγόνο από τους πνεύμονες σε κάθε κύτταρο και όργανο του σώματος, αλλά και στο έμβρυο. Για το λόγο αυτό, είναι χρήσιμο μια γυναίκα να αρχίσει να φροντίζει τα αποθέματα σιδήρου στον οργανισμό της πριν ακόμα μείνει έγκυος, με ένα διαιτολόγιο πλούσιο στο συγκεκριμένο ιχνοστοιχείο. Όμως, δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να αρχίσει να παίρνει συμπληρώματα σιδήρου χωρίς πρώτα να συμβουλευτεί το γιατρό της. Ωστόσο, μετά τη συμπλήρωση του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης, είναι πολύ πιθανό ο γυναικολόγος να συστήσει τη λήψη τέτοιων σκευασμάτων για την αποφυγή της αναιμίας.

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος όχι μόνο για την ομαλή πορεία της κύησης, αλλά και για να μην υπάρχουν κίνδυνοι για τη μητέρα κατά τη διάρκεια του τοκετού. Μια ενδεχόμενη αναιμία υπάρχει ο κίνδυνος να επιδεινωθεί σημαντικά στην περίπτωση που υπάρξει μεγάλη απώλεια αίματος στον τοκετό. Επιπλέον, η αναιμία μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία ανάρρωσης του οργανισμού μετά τη γέννα. Τέλος, λάβετε υπόψη ότι ένας υγιής οργανισμός θα χρειαστεί περίπου δύο χρόνια για να ανακτήσει τα αποθέματα σιδήρου που είχε πριν από τη διαδικασία της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Σε κάθε περίπτωση, οι γυναικολόγοι συστήνουν τη συνέχιση της λήψης συμπληρώματος τουλάχιστον για 40 μέρες μετά τον τοκετό ή και μέχρι τη διακοπή του θηλασμού.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved