Πώς θα καταλάβω ότι γεννάω;

"Πώς θα ξέρω ότι ήρθε η Ώρα"; Παρόλο που αυτή η ερώτηση μπορεί να σας φαίνεται πολύ ανόητη, όσο πλησιάζει η ώρα της γέννας, αποτελεί την κλασική ερώτηση που κάνουν οι περισσότερες νέες μητέρες.

Πώς θα καταλάβω ότι γεννάω;

Καθώς πλησιάζει η μεγάλη μέρα, ενδεχομένως θα αναρωτιέστε εάν θα καταλάβετε ότι έχει έρθει η κρίσιμη στιγμή του τοκετού, τη στιγμή που θα συμβαίνει. Παρόλο που όλες έχετε σίγουρα ακούσει για ιστορίες που ο τοκετός ήρθε απρόοπτα, μην ανησυχείτε – αυτή είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Το σώμα μιας γυναίκας σχεδόν πάντα της δείχνει τα σημάδια που χρειάζεται.

Μερικές ημέρες πριν την έναρξη του τοκετού, πολλές γυναίκες αρχίζουν να νιώθουν το ένστικτο της «φωλιάς»: μια ξαφνική έντονη διάθεση για καθαριότητα, συμμάζεμα και προετοιμασία. Θέλουν να είναι έτοιμες έως και την τελευταία λεπτομέρεια για την άφιξη του μωρού. Οπότε, εάν ξαφνικά νιώσετε την ανάγκη να πλύνετε ότι περνάει από το χέρι σας, δώστε καλύτερα προσοχή σε μερικές άλλες, σημαντικές σωματικές ενδείξεις. Παρακάτω περιγράφονται δύο πολύ αξιόπιστα σημάδια που σας δείχνουν ότι πλησιάζει ο τοκετός:

-Τραχηλική βλέννη. Λίγες ημέρες ή ώρες πριν την έναρξη του τοκετού, ενδεχομένως να παρατηρήσετε την έκκριση μιας ελαφρώς ροδόχροης ή με ραβδώσεις αίματος βλέννη. Η βλέννη αυτή αποτελεί το «πώμα» που φράζει την είσοδο του τραχήλου της μήτρας. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία δεν συμβαίνει σε όλες τις γυναίκες και σε ορισμένες μάλιστα οι συσπάσεις ξεκινούν πριν την εκροή της βλέννας.

-Ρήξη μεμβρανών (αμνιακός σάκος) Δεν είναι δεδομένο ότι τα νερά σπάνε πάντα πριν ξεκινήσει ο τοκετός – μπορεί να συμβεί πολύ αργότερα κατά τη διαστολή της μήτρας. Σε ορισμένες γυναίκες, η κολπική εκροή υγρών είναι απλά μια μικρή ροή ενώ σε άλλες, ολόκληρο ποτάμι. Μόλις σπάσουν τα νερά, καλέστε αμέσως το γιατρό ή το νοσοκομείο.

Η καλύτερη προειδοποίηση για την έναρξη του τοκετού είναι η έναρξη των περιοδικών συσπάσεων. Αρχικά, αυτές οι συσπάσεις μοιάζουν με τις κράμπες της εμμηνόρροιας ή τους πόνους στην μέση και έρχονται και φεύγουν ανά διαστήματα 20-30 λεπτών. Σταδιακά, ο πόνος γίνεται όλο και πιο δυνατός, άβολος και κάθε επεισόδιο διαρκεί περισσότερο. Οι συστολές επίσης αρχίζουν να γίνονται όλο και πιο συχνές. Εάν νιώθετε ότι η διαδικασία έχει πραγματικά ξεκινήσει, ηρεμήστε και καλέστε το γιατρό σας ή το μαιευτήριο για να τους ενημερώσετε ότι γεννάτε. Θα σας ζητήσουν να τους περιγράψετε τα συμπτώματα, ενδεχομένως να προσφερθούν να σας επισκεφτούν ή να σας προτείνουν πότε πρέπει να πάτε στο μαιευτήριο. Η πρόοδος του τοκετού είναι καλύτερο να ελεγχθεί από έναν επαγγελματία. Ακόμη κι αν τελικά σας ζητήσουν να πάτε στο μαιευτήριο για να σας εξετάσουν, ενδεχομένως να σας δοθεί η ευκαιρία να επιστρέψετε στο σπίτι εάν το προσωπικό δει ότι έχετε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά σας. Κυρίως όμως, μπείτε στην αίθουσα τοκετού έτοιμη να δώσετε ζωή σε ένα μωρό και ότι ο στόχος σας βρίσκεται επιτέλους μπροστά σας: η άφιξη ενός όμορφου μωρού απέχει μόνο λίγες ώρες!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved