Ινομυώματα κι εγκυμοσύνη: Ολα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Μία στις τέσσερις γυναίκες εμφανίζουν ινομυώματα κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Ινομυώματα κι εγκυμοσύνη: Ολα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Πρόκειται για σχηματισμούς από μυϊκές ίνες οι οποίες βρίσκουν χώρο και εγκαθίστανται στα τοιχώματα της μήτρας.

Το 50% των περιπτώσεων δεν εμποδίζουν την γονιμότητα και την σύλληψη. Υπάρχουν όμως και ινομυώματα τα οποία πρέπει απαραιτήτως να αφαιρεθούν μιας και η παρουσία τους θα εμποδίσει τυχόν επιθυμητή εγκυμοσύνη.

Πότε ένα ινομύωμα πρέπει να αφαιρεθεί;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, στην περίπτωση που είναι μεγαλύτερο των 4 εκατοστών, τότε κρίνεται αναγκαία η αφαίρεσή του, ανεξάρτητα στην περιοχή που βρίσκεται. Το ινομύωμα μάλιστα που εντοπίζεται στο εσωτερικό της μήτρας, στο ενδομήτριο, ακόμη και αν δεν ξεπερνά τα 2 εκατοστά θα πρέπει επίσης να απομακρύνεται. Η ανάπτυξή του μέσα στη μήτρα μπορεί να οδηγήσει σε μητρορραγίες, υπογονιμότητα αλλά και σε αποβολή.

Υπάρχουν επιστημονικές έρευνες που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας και συνδέουν την εμφάνιση ινομυωμάτων με τα προβλήματα υπογονιμότητας. Τα ινομυώματα μπορούν να παραμορφώσουν την ενδομήτρια κοιλότητα και κατά συνέπεια να εμποδίσουν ένα γονιμοποιημένο ωάριο να εμφυτευτεί στη μήτρα. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν απόφραξη των σαλπίγγων, μπλοκάροντας έτσι την κίνηση του ωαρίου προς τη μήτρα.

Στην περίπτωση που θέλετε να μείνετε έγκυος κι έχετε κάποιο ινομύωμα, καλό είναι να συζητήσετε με τον γιατρό σας οτιδήποτε γύρω από αυτό, ώστε να βρεθεί κάποια λύση προκειμένου να μην αντιμετωπίσετε μελλοντικό πρόβλημα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved