Εποχικές ιογενείς λοιμώξεις, Covid -19 και Κύηση: Χρήσιμες συμβουλές

Ιώσεις και γρίπη στην εγκυμοσύνη - Συμβουλές και προφύλαξη

Εποχικές ιογενείς λοιμώξεις, Covid -19 και Κύηση: Χρήσιμες συμβουλές
Bigstock

Είναι γνωστό ότι από τον Δεκέμβριο έως και τα τέλη Μαρτίου αυξάνονται ραγδαία τα περιστατικά εποχικών ιογενών λοιμώξεων. Με τον όρο αυτόν συμπεριλαμβάνουμε: το κοινό κρυολόγημα, τις λοιμώξεις κατώτερου και ανώτερου αναπνευστικού, τη γρίπη Α και Β, Η1Ν1 και βέβαια τον Cοvid-19 που ακόμα δηλώνει παρών.

Μια ειδική κατηγορία του πληθυσμού αποτελούν οι έγκυες γυναίκες αλλά και οι γυναίκες που επιθυμούν εγκυμοσύνη μέσω της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Οι έγκυες γυναίκες ανήκουν στην κατηγορία πληθυσμού υψηλού κινδύνου λόγω του ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι πιο ευάλωτο, άρα τα άτομα αυτά είναι πιο επιρρεπή στις εποχικές λοιμώξεις.

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα των ιογενών λοιμώξεων είναι περισσότερο ή λιγότερο γνωστά. Ρινική συμφόρηση, καταρροή, ερεθισμένος λαιμός (φάρυγγας), φτέρνισμα, πυρετός, βήχας. Συνήθως τα συμπτώματα έχουν συγκεκριμένη χρονική διάρκεια που κυμαίνεται από 5 έως 8 ημέρες. Η παρουσία και έντασή τους προφανώς ποικίλουν. Η αντιμετώπισή τους αφορά το κάθε σύμπτωμα και περιλαμβάνει αντιπυρετικά, αποσυμφορητικά, αναλγητικά και βιταμινούχα σκευάσματα. Συστήνεται, επίσης, ανάπαυση, καλή ενυδάτωση & διατροφή καθώς και απομόνωση του ατόμου, όπως και καλός αερισμός του σπιτιού.

gripi-stin-egkimosini.jpg

Τι ισχύει για τις εγκύους

Για τις εγκύους δεν ισχύει κάτι διαφορετικό και τα παραπάνω αποτελούν την πρώτη γραμμή αντιμετώπισης που συστήνεται. Από την πλευρά του, ο γυναικολόγος που είναι ο πρώτος που ενημερώνεται για την κατάσταση της ασθενούς θα πρέπει να βρίσκεται σε μια στενή επικοινωνία με την έγκυο γιατί εάν τα συμπτώματα μετά τις πρώτες 48 – 72 ώρες, επιδεινώνονται θα πρέπει να αξιολογηθεί από άλλη ειδικότητα (παθολόγο ή πνευμονολόγο) το συντομότερο δυνατό, προς τροποποίηση της αγωγής και καλύτερη αξιολόγηση.

Ειδικότερα λόγω της επίμονης παρουσίας του Covid -19 στον γενικό πληθυσμό όταν εμφανιστούν τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να ελέγχονται τα άτομα με self-test ή rapid test. Σωστό και χρήσιμο θα ήταν να ελέγχεται με μια φορητή μικρή συσκευή ο κορεσμός οξυγόνου. Σε τυχόν πτώση του κάτω του 90%, θα πρέπει να γίνει άμεση κινητοποίηση της ασθενούς και εκτίμηση σε νοσοκομειακή μονάδα.

Τι ισχύει για τις εν δυνάμει εγκύους & τις γυναίκες που ακολουθούν πρόγραμμα ΥΑ

Για τις γυναίκες που επιθυμούν εγκυμοσύνη και υποβάλλονται σε πρόγραμμα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και νοσήσουν κατά τη διάρκεια της αγωγής τους, η απόφαση αν πρέπει να διακοπεί η προσπάθεια εξαρτάται από το timing έναρξης των συμπτωμάτων, την έντασή τους αλλά και τη διάρκεια αυτών. Αν τα συμπτώματα αφορούν λοίμωξη από Covid -19, οι οδηγίες που ισχύουν από την Ανώτατη Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής συνιστούν ακύρωση της προσπάθειας άμεσα. Γι’ αυτό και συνίσταται έλεγχος με rapid test πρώτα την ημέρα που πρέπει να γίνει η ένεση ωρίμανσης καθώς και την επομένη ημέρα, παραμονή δηλαδή της ωοληψίας. Εάν η προσπάθεια αφορά την μεταφορά κατεψυγμένων εμβρύων, η γυναίκα θα πρέπει να έχει κάνει rapid test την παραμονή της εμβρυομεταφοράς.

Τελειώνοντας, οι εποχικές ιογενείς λοιμώξεις δεν πρέπει να πανικοβάλλουν τις εγκυμονούσες ή τις δυνητικά έγκυες γυναίκες, αλλά θα πρέπει με ψυχραιμία να αντιμετωπίζονται σε συνεργασία με τον θεράποντα γυναικολόγο ή παθολόγο, εάν αυτό κριθεί σκόπιμο.

Να τονισθεί ότι οι ιογενείς λοιμώξεις δεν επηρεάζουν σε κανένα στάδιο της εγκυμοσύνης το μωρό. Ένας αστερίσκος πρέπει να τοποθετηθεί, εάν στην κύηση εμπλακεί λοίμωξη από Covid-19. Έχει παρατηρηθεί μια επιβράδυνση στην ανάπτυξη του νεογνού, λόγω πλακουντιακής ανεπάρκειας.

Η σημασία της πρόληψης

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, η πρόληψη μπορεί να αποτρέψει την έλευση τέτοιων καταστάσεων, προτείνοντας τα παρακάτω:

  • Αποφυγή συγχρωτισμού.
  • Χρήση μάσκας σε κοινόχρηστους χώρους με πολύ κόσμο.
  • Επιμελής υγιεινή χεριών και προσώπου και ιδιαίτερα όταν επιστρέφουμε στο σπίτι.
  • Καλός εξαερισμός δωματίων στο σπίτι.
  • Αποφυγή επίσκεψης εγκύων σε σπίτια όπου νοσεί κάποιος από τους εκεί ενοίκους.
  • Να γίνεται το αντιγριπικό εμβόλιο και αυτό για κοκίτη στην αρχή του χειμώνα.
karantzis.jpg

Δρ Παναγιώτης Καραντζής, MD, PhD,
Μαιευτήρας - Γυναικολόγος Αναπαραγωγής,
Επιστημ. Συνεργάτης της Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF ΕΜΒΡΥΟΓΕΝΕΣΙΣ & Αναπλ. Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΜΗΤΕΡΑ

More info:

www.karantzisivf.gr & https://www.facebook.com/karantzisivf/

https://www.tiktok.com/@drpanagiotiskarantzis

Τηλ. 210 6424198 | Βασ. Σοφίας 117, Αθήνα

Τηλ. 211 7500510 | ΥΓΕΙΑ IVF ΕΜΒΡΥΟΓΕΝΕΣΙΣ, Φλέμινγκ 15, Μαρούσι, Αθήνα

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved