Εξαγωγή δοντιού στην εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Είναι ασφαλής η εξαγωγή δοντιού την περίοδο της εγκυμοσύνης; 

Εξαγωγή δοντιού στην εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να γνωρίζετε
Bigstock

Οι αλλαγές στις ορμόνες την περίοδο της εγκυμοσύνης μπορούν να δημιουργήσουν οδοντικά προβλήματα με πιο σύνηθες την ουλίτιδα. Εάν τα προβλήματα αυτά δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως αυξάνουν τον κίνδυνο για προεκλαμψία, πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος γέννσης. Σε κάθε περίπτωση οι επισκέψεις ρουτίνας στον οδοντίατρο είναι απαραίτητες από την αρχή και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Εξαγωγή δοντιού στην εγκυμοσύνη

Η εξαγωγή δοντιού είναι η τελευταία λύση στην αντιμετώπιση ενός μολυσμένο δοντιού την περίοδο της εγκυμοσύνης. Θεωρείται ασφαλής για αυτό και προτείνεται σε έκτακτες ή δύσκολες περιπτώσεις, αλλά καλό είναι να αποφεύγεται σύμφωνα με τους ειδικούς.

Επίσης, εάν προβείτε σε εξαγωγή δοντιού θα σκεφτείτε και το διάστημα ανάρρωσης το οποίο είναι συνήθως δύο ημέρες. Τις μέρες αυτές θα πρέπει να προσαρμόσετε τη διατροφή σας ώστε και να μην στερηθείτε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά αλλά και να μην επιβαρύνετε την περιοχή που έχει γίνει η εξαγωγή δοντιού.

Τοπική αναισθησία στην εγκυμοσύνη

Ένα σημαντικό βήμα πριν την εξαγωγή δοντιού είναι η τοπική αναισθησία στην περιοχή γύρω από το δόντι που έχει το πρόβλημα. Πολλά αναισθητικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην τοπική αναισθησία περιέχουν επινεφρίνη η οποία δεν συνίσταται την περίοδο της εγκυμοσύνης. Ο οδοντίατρος είναι πιθανό να σας χορηγήσει ένα αναισθητικό χωρίς επινεφρίνη για αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζει την κατάστασή σας εάν διανύετε τους πρώτους μήνες κύησης.

Είναι οι ακτινογραφίες δοντιών ασφαλείς στην εγκυμοσύνη;

Στην εγκυμοσύνη καλό είναι να αποφεύγονται οι ακτινογραφίες στόματος. Εάν ωστόσο υπάρχει άμεση ανάγκη, συζητήστε με τον γιατρός σας τους ασφαλείς τρόπους για να βγάλετε μία ακτινογραφία. Η Αμερικανική Ακαδημία Οδοντιάτρων συμβουλεύει τη χρήση της ελάχιστης ποσότητας ακτινοβολίας όπως η χρήση ποδιάς από μόλυβδο για την κάλυψη των αναπαραγωγικών οργάνων και η λήψη περιορισμένου αριθμού ακτινογραφιών.

Πώς μπορείτε να φροντίσετε τη στοματική σας υγιεινή στην εγκυμοσύνη

  • Τακτικό βούρτσισμα τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, ιδανικά μετά από κάθε γεύμα.
  • Βάλτε στη ρουτίνα σας τη χρήση οδοντικού νήματος. Το οδοντικό νήμα θα απομακρύνει τα υπολείμματα τροφών ανάμεσα από τα δόντια και βοηθά στο πιο αποτελεσματικό καθάρισμα της στοματικής κοιλότητας.
  • Εντάξτε στη καθημερινή σας διατροφή φρούτα και λαχανικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και μειώνουν τον κίνδυνο μολύνσεων και τροφές πλούσιες σε ασβέστιο κάνουν τα δόντια πιο γερά και υγιή.

Mε πληροφορίες από healthnews.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved