Πρώτη η Ελλάδα στις καισαρικές - Η Διεθνής Κοινότητα μας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Ένα μεγάλο ρεπορτάζ αφιερωμένο στην Ελλάδα που αναφέρεται στο ανθρώπινο δικαίωμα της γέννας και στο πώς γεννούν οι γυναίκες στη χώρα μας, έχει κάνει το γύρο του κόσμου, προκαλώντας πολυποίκιλα αισθήματα και κριτικές.

Πρώτη η Ελλάδα στις καισαρικές - Η Διεθνής Κοινότητα μας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Η Ελλάδα κατέχει την πρωτιά στις καισαρικές τομές σε όλο τον κόσμο, για την ακρίβεια το 70% του γυναικείου πληθυσμού καταλήγει να γεννήσει με καισαρική τομή και όχι με φυσιολογικό τοκετό. Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, δείχνουν πως οι γιατροί στην Ελλάδα επιλέγουν τη διαδικασία της καισαρικής τομής για οικονομικούς λόγους και γιατί τους διευκολύνει με το πρόγραμμά τους, εφόσον η καισαρική γίνεται κατόπιν ραντεβού, σε συγκεκριμένη ώρα, ημέρα και ημερομηνία.

Μάλιστα, το ελληνικό σύστημα γεννήσεων επικρίθηκε από την επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Σύμβαση και την Εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των γυναικών, το 2013. (CEDAW)

Η διεθνής κοινότητα προειδοποίησε την Ελλάδα , ώστε να μειώσει τον αριθμό των καισαρικών τομών και να βελτιώσει τις όποιες δυσλειτουργίες υπάρχουν όσο αναφορά την φροντίδα των γυναικών που γεννούν.

Ποιές είναι αλήθεια οι επιλογές που έχουν οι γυναίκες που γεννούν σήμερα στην Ελλάδα; Πώς μπορούν να προστατέψουν τον εαυτό τους από αναίτιες επεμβάσεις που πολλές φορές γίνονται ακόμη κι αν δεν κρίνεται απαραίτητο για την υγεία της μαμάς και του μωρού, επιστρέφοντας στο σπίτι με χειρουργικά τραύματα, αλλά και με ακριβούς λογαριασμούς που πρέπει να πληρώσουν; Τι μπορεί να κάνει η πολιτεία ώστε να διασφαλίσει την φροντίδα των Ελληνίδων και να τις προστατεύσει από αναίτιες επεμβάσεις;

Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία δεκαετία, το ποσοστό των καισαρικών τομών στην Ελλάδα έχει εκτιναχθεί στα ύψη με αύξηση της τάξης του 50% και διεκδικεί την πρώτη θέση στην παγκόσμια πανδημία της καισαρικής, στο τμήμα της μαιευτικής.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved