Despοina’s little stories: «Μάνα, μανούλα, μαμά»

Κάθε πρωί που ξυπνούν, τρέχουν στο κρεβάτι μου, χώνονται στην αγκαλιά μου κάτω από τα σκεπάσματα. 

Despοina’s little stories: «Μάνα, μανούλα, μαμά»

Τα πατουσάκια τους είναι κρύα γιατί καμία από τις δυο δε θέλουν να φορούν κάλτσες και πάντα ξεσκεπάζονται στον ύπνο τους. Αυτός είναι ο λόγος που σηκώνομαι μέσα στη νύχτα κάθε τρεις και λίγο. Για να τις σκεπάζω... Όχι. Δεν είναι το σύνδρομο της «Ελληνίδας μάνας». Είναι η μάνα, η μανούλα, η μαμά που μόνο αυτή ξέρει να αγαπάει τόσο μοναδικά, τέλεια και ανιδιοτελώς.

Η μητρότητα είναι πράγμα ιερό και αλίμονο σε αυτόν που την ψέγει, που την κατηγορεί, που την εκμεταλλεύεται.

Σήμερα σκέφτομαι και όλους τους ορφανούς ανθρώπους. Αυτούς που έχασαν σε ευαίσθητη ηλικία τη μαμά τους και μεγάλωσαν χωρίς μητρικό χάδι. Σκέφτομαι όμως και τους ενήλικες που έχασαν τη μητέρα τους, το στήριγμά τους. Η μητρική αγάπη δεν έχει ηλικία. Η απώλεια δεν έχει ηλικία. Ο πόνος δεν έχει ένταση. Σε όποια ηλικία κι αν είσαι εσύ ή η μαμά σου όταν τη χάνεις πονάς πολύ... Απλώς, να... είναι και κάτι μικράκια που δεν προλαβαίνουν αυτό το μαγικό άγγιγμα, που δε χόρτασαν αυτή τι ζέστη και ασφαλή αγκαλιά που δεν υπάρχει όμοιά της και πονάω πιο πολύ γι’ αυτά. Μακάρι να μην υπήρχε κανένα ορφανό παιδί στον κόσμο.

Μια μέρα μου είπε η μικρή μου τη στιγμή που ήμασταν αγκαλιασμένες. «Μαμά η αγκαλιά σου είναι το πιο ωραίο μέρος του κόσμου!». Λόγια ενός παιδιού 4 ετών. Σοφά λόγια, ανεπιτήδευτα, γνήσια. Αυτό είναι η μαμά. Το πιο ωραίο μέρος του κόσμου.

FullSizeRender

Σήμερα δε γιορτάζω μόνο εγώ κι εσύ που έχεις παιδιά, γυναίκες της γενιάς μας, σύγχρονες μαμάδες. Σήμερα γιορτάζουν και οι δικές μας μανούλες που τους χρωστάμε πολλά. Μη τις ξεχνάτε. Χωρίς αυτές δε θα υπήρχαμε.

Μανούλα μου που τόσο υπέφερες για να με φέρεις στον κόσμο, σε αγαπώ και δε θα πάψω να στο λέω μέχρι να μας χωρίσει ο Θεός.

Χρόνια μας πολλά λοιπόν! Ας έχουμε πάντα το κουράγιο, τη δύναμη και την ψυχραιμία να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας χαρίζοντάς τους όμορφες εμπειρίες που θα τα συνοδεύουν για το υπόλοιπο της ζωής τους. Ας φτιάξουμε όμορφους ανθρώπους. Ίσως έτσι να έχουμε μια ελπίδα να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο.

IMG 2044 2

Περιμένω τα μηνύματά σας εδώ!

Μπορείτε να με βρείτε και στην άλλη μου αγάπη και να με ακολουθήσετε στο Instagram, στο Facebook και στο Twitter.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα για τη Γιορτή της Μητέρας εδώ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved