Despina’s little stories: «Μαμά, δεν είσαι καλή μαμά...»

Ναι, υπάρχει και αυτή η πλευρά της μητρότητας.

Despina’s little stories: «Μαμά, δεν είσαι καλή μαμά...»

Αυτή που δεν έχει αγάπες, αγκαλιές, χαμόγελα και λουλούδια.

Αυτή που τη νιώθεις σαν μαχαιριά στην καρδιά σου αλλά προσπαθείς να βρεις τρόπο να τη διαχειριστείς. Ω ναι. Η μητρότητα είναι ωραία αλλά δύσκολη. Όμορφη αλλά σκληρή. Αυτή είναι η αλήθεια.

Κι εκεί που πιστεύεις ότι είσαι μια καλή μαμά, που θες να βλέπεις τα παιδιά σου ευτυχισμένα και ό,τι κάνεις, λες, προσπαθείς, γίνεται μόνο για το καλό τους, έρχεται μια μέρα που γκρεμίζεται το είναι σου στο άκουσμα 5 λέξεων από το παιδί σου: «Μαμά δεν είσαι καλή μαμά!».

despoina kampouri giorti tis miteras1 4

Πάντα πίστευα πως το φίλτρο και το ένστικτο των παιδιών είναι αλάνθαστο. Ξέρεις γιατί; Γιατί οι ανοιχτές καρδιές τους, η καθαρή ματιά τους και οι αθώες τους ψυχές, λειτουργούν πρωτόγονα, χωρίς φίλτρα, χωρίς δικαιολογίες, χωρίς πονηριά και υστεροβουλία. Τα παιδιά μπορούν να καταλάβουν πολλά περισσότερα από αυτά που εμείς πιστεύουμε ότι καταλαβαίνουν. Τα παιδιά απλά ξέρουν τα πάντα και μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι δάσκαλοι των ενηλίκων. Τα μεγαλύτερα μαθήματα στη ζωή μου τα έχω πάρει από τα παιδιά μου.

Πριν λίγες μέρες πήρα ένα ακόμα μάθημα από τις κόρες μου. Είχαμε μια έντονη διαφωνία με τη Χριστίνα μέσα στο αυτοκίνητο. Και ξαφνικά έκανε ένα μεγάλο ξέσπασμα.

Από αυτά που δεν είχε ξανακάνει ποτέ. «Μαμά είσαι κακιά μαμά. Είσαι πιεστική, θες να κάνω αυτό που θες εσύ, συνέχεια μου ζητάς πράγματα, δε με αφήνεις να τρώω γλυκά, δε με αφήνεις να κοιμάμαι στις φίλες μου… Είσαι ένα τέρας! Γι’ αυτό δε σε θέλω!».

despoina kampouri giorti tis miteras1 2

Έμεινα έκπληκτη. Δεν πρόλαβα να αρθρώσω μια λέξη και συνέχισε το κρεσέντο η μεγάλη μου κόρη αλλά σε πιο ήπιους και «ώριμους» τόνους: «Μαμά εγώ δεν πιστεύω ότι είσαι κακιά μαμά, αλλά πιστεύω ότι είστε λίγο πιεστικοί γονείς. Καταλαβαίνω ότι δυσκολεύεστε στο να μας διαχειριστείτε αλλά πρέπει λίγο να μαλάκωσετε και να μας καταλάβετε. Είμαστε παιδιά και είστε μεγάλοι. Δείξτε λίγη κατανόηση!».

Η Ελενα πάντα ήταν πιο ώριμη από την ηλικία της. Και πάντα μιλούσε με επιχειρήματα. Γι’ αυτό λαμβάνω πολύ σοβαρά την άποψη της σε όλα. Η μικρή ακόμα δε μπορεί να εκφράσει καλά όλα όσα σκέφτεται ή αισθάνεται αλλά έχει τον τρόπο έστω και με μικρές αστοχίες να μεταφέρει το μήνυμα και την κεντρική ιδέα.

despoina kampouri giorti tis miteras1 6

Όταν πια φτάσαμε σπίτι και τα κορίτσια έπεσαν για ύπνο ρώτησα τον Βαγγέλη αν είμαστε κακοί γονείς. Μετά από πολλή κουβέντα καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δεν είμαστε οι τέλειοι γονείς και σίγουρα έχουμε κάνει πάρα πολλά λάθη αλλά καμιά φορά τα παιδιά δεν έχουν όρια με αποτέλεσμα να ζητούν πολλά και να μη δέχονται άρνηση. Πώς να εξηγήσεις σε ένα μικρό παιδί ότι δε μπορεί να κάνει sleepover στα 5 του;

Πώς να εξηγήσεις σε ένα παιδί 10 ετών ότι φοβάσαι να το στείλεις διήμερη εκδρομή με το σχολείο; Πώς θα καταλάβει ένα παιδί ότι υπάρχουν κανόνες μέσα και έξω από το σπίτι όταν του λες σε όλα ναι ακόμα και σε αυτά που παραβαίνουν τους κανόνες;

Δεν είμαι η μαμά που τα ξέρει όλα. Δεν είμαι η μαμά που διαχειρίζεται όλα τα θέματα με ψυχραιμία και ηρεμία. Κάποιες φορές θυμώνω. Κάποιες φορές φωνάζω, κάποιες φορές νευριάζω. Όμως προσπαθώ να είμαι καλή.

despoina kampouri giorti tis miteras1 5

Να όμως που για τα παιδιά κάποιες φορές δεν είσαι αρκετή… δεν είσαι επαρκής. Γιατί… «οι άλλες μαμάδες είναι καλύτερες από εσένα», «δε φωνάζουν, δεν πιέζουν, λένε πάντα ναι!».

Και μόλις περνάει η μπόρα και ξεκινάει η επόμενη μέρα, όλα είναι αλλιώς. Κάνουμε τις αγκαλιές μας, δίνουμε τα φιλιά μας και με έναν μαγικό τρόπο «μαμά είσαι η καλύτερη μαμάτου κόσμου!».

Χρόνια πολλά σε όλες τις μαμάδες του κόσμου.

Στις μαμάδες που δεν τα ξέρουν όλα. Στις μαμάδες που έχουν ανασφάλειες. Στις μαμάδες που αναρωτιούνται αν είναι καλές…

Μια μεγαλύτερη αγκαλιά σε εσάς σήμερα αγαπημένες μου!

despoina kampouri giorti tis miteras1 1

Περιμένω τα μηνύματά σας στο Instagram

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved