Ασφάλεια στο αυτοκίνητο: Προτεραιότητες που θέτουμε όταν επιλέγουμε ένα «όχημα» για το παιδί μας

Ένας από τους πιο δύσκολους γρίφους που χρειάστηκε να λύσω ως μέλλουσα μαμά ήταν το βρεφικό κάθισμα αυτοκινήτου που θα επέλεγα για το μωρό μου.

Ασφάλεια στο αυτοκίνητο: Προτεραιότητες που θέτουμε όταν επιλέγουμε ένα «όχημα» για το παιδί μας

Με τον μέλλοντα μπαμπά, χρειαστήκαμε ώρες αναζήτησης, βαθιάς μελέτης και δοκιμών, για να καταλήξουμε στην οριστική μας απόφαση – για την οποία δεν μετανιώσαμε στιγμή. Δεν μπορούσαμε να βγάλουμε από το μυαλό μας ότι το καθισματάκι αυτό θα αποτελούσε ουσιαστικά την πρώτη επαφή του μωρού μας με τον «έξω κόσμο», καθώς με αυτόν τον τρόπο θα πήγαινε στο σπίτι μας μετά το μαιευτήριο και ο συμβολισμός αυτός έκανε ακόμα πιο σημαντική την απόφασή μας. Ήταν για εμάς ανάγκη να δείξουμε πως για το μωρό μας επιλέγουμε το καλύτερο, ευθύς εξαρχής.

Γνωρίζαμε πως λίγο μετά τον πρώτο χρόνο του παιδιού μας θα χρειαζόταν να επιλέξουμε ένα νέο παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου, ωστόσο, τα κριτήρια επιλογής είναι εν πολλοίς ίδια ή παρόμοια: Πρωτεύον ζήτημα είναι η ασφάλεια, ακολουθεί η άνεση για το παιδί, η ευκολία χρήσης για τους γονείς και τέλος, το design – θέλουμε γύρω μας να επιλέγουμε προϊόντα που αντικατοπτρίζουν το γούστο μας και την αισθητική μας και αυτό ήταν επίσης μία παράμετρος που έπαιξε ρόλο στην επιλογή μας.

Πρώτος λόγος στην ασφάλεια

Δεν μπορούσαμε να διανοηθούμε ότι η επιλογή μας δεν θα ήταν η πιο ασφαλής για το μωρό μας, ώστε να είμαστε βέβαιοι πως ο τομέας αυτός είναι καλυμμένος 100%. Επομένως, πριν από οτιδήποτε άλλο, εξετάσαμε πόσο ασφαλές είναι κάθε καθισματάκι για το παιδί. Πώς το διαπιστώνουμε αυτό; Μελετώντας προσεκτικά τα αποτελέσματα δοκιμών που διεξάγουν διεθνώς αναγνωρισμένα ινστιτούτα, όπως είναι o Γερμανικός ADAC, η Stiftung Warentest ή η RACE. Ακολούθως επιμείναμε στην προστασία που παρέχει το βρεφικό κάθισμα αυτοκινήτου από πλευρικές συγκρούσεις, δηλαδή στο κατά πόσο προστατεύει το μωρό μας μειώνοντας την ισχύ σε περίπτωση τέτοιας σύγκρουσης.

Όταν μιλάμε για παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου και ασφάλεια, το μυαλό μας πηγαίνει στη CYBEX, την ηγέτιδα δύναμη στην ασφαλή μεταφορά των παιδιών στο αυτοκίνητο. Δεν είναι τυχαίο πως τα καθίσματα αυτοκινήτου είναι το προϊόν με το οποίο ξεκίνησε αυτός ο κολοσσός, ενώ μέσα στο campus της εταιρείας λειτουργούν crash test facilities, δηλαδή ειδικός προσομοιωτής ώστε να γίνονται εκεί καθημερινές δοκιμές για την ασφάλεια, την εξέλιξη των καθισμάτων και τη δημιουργία νέων τεχνολογιών. Η CYBEX άλλωστε βρίσκεται συνεχώς στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας ανεξάρτητων ινστιτούτων όπως το Stiftung Warentest ή ο ADAC που προαναφέραμε, όπου για παράδειγμα, το βρεφικό κάθισμα αυτοκινήτου Cloud Z i-Size, έχει αποσπάσει βαθμολογία 1.7!

i-Size: Το σύγχρονο σύστημα για περισσότερη ασφάλεια

Μελετώντας περαιτέρω για την επιλογή του καθίσματος, αρχικά του βρεφικού, συμφωνήσαμε πως σήμερα, την καλύτερη δυνατή ασφάλεια παρέχουν αυτά που είναι συμβατά με το σύστημα i-Size. Πρόκειται για ένα σύστημα που αναπτύχθηκε με στόχο να διευκολύνει την εγκατάσταση των παιδικών συστημάτων συγκράτησης στο όχημα, να παρέχει καλύτερη προστασία σε περίπτωση πλευρικής σύγκρουσης και να διασφαλίσει ότι το παιδί παραμένει σε θέση με φορά προς τα πίσω – όπως συστήνουν οι ειδικοί – τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 15 μηνών. Ένα βρεφικό κάθισμα, όπως το Cloud Z i-Size με βάση μπορεί να εγκατασταθεί στις θέσεις που προτείνονται ανάλογα με το μοντέλο και την χρονιά κατασκευής του αυτοκινήτου, ενώ η εγκατάσταση γίνεται εύκολα με το ISOFIX του αυτοκινήτου. Η επιλογή μας ήταν περίπου… μονόδρομος: Η CYBEX και το Cloud Z i-Size ήταν για εμάς το απολύτως ιδανικό!

Πώς γίνεται η ασφαλέστερη εγκατάσταση στο αυτοκίνητο

Πέρα από την ασφάλεια που παρέχει το ίδιο το κάθισμα αυτοκινήτου στο παιδί, είναι εξίσου σημαντικός ο σωστός τρόπος εγκατάστασής του μέσα στο αυτοκίνητό μας. Τα σύγχρονα οχήματα και τα καθίσματα της CYBEX είναι εξοπλισμένα με το σύστημα ISOFIX, που διασφαλίζει ακριβώς τη σωστή εγκατάσταση. Το μόνο που χρειάστηκε εκ μέρους μας ήταν να αγοράσουμε και την αντίστοιχη βάση μαζί με το παιδικό κάθισμα, ώστε να την τοποθετήσουμε στο αυτοκίνητο με το ISOFIX και κατόπιν να «κουμπώσει» εκεί το κάθισμα. Εκτός του ότι το σύστημα αυτό θεωρείται η πιο ασφαλής επιλογή, είναι παράλληλα και εκείνη που μας διευκολύνει περισσότερο στο να βάζουμε και να βγάζουμε το καθισματάκι στο αυτοκίνητο. Στην περίπτωσή μας, για παράδειγμα, γνωρίζαμε καλά ότι θα πρέπει συχνά να μεταφέρουμε το Cloud Z i-Size από το αυτοκίνητο της μαμάς στο αυτοκίνητο του μπαμπά και ήταν σημαντικό αυτή η διαδικασία να γίνεται με τον πιο εύκολο τρόπο.

CYB 18 y180 EU ATGL LSP CloudZiSize Button EN screen HD

Άνεση και ευκολία για παιδί και γονείς

Το αυτοκίνητο είναι για εμάς σημαντικό μέρος της καθημερινότητάς μας και θέλαμε να συνεχίσει να είναι και με το παιδί μας, είτε για τις απαραίτητες μετακινήσεις, είτε για τα ταξίδια μας. Το Cloud Z i-Size παρέχει πλευρική προστασία για το κεφάλι και το στέρνο και έτσι εξασφαλίσαμε ότι η θέση μεταφοράς του νεογέννητου είναι ασφαλής και εργονομική. Έξτρα «bonus» για εμάς ήταν το γεγονός ότι ρυθμίζεται σε οριζόντια θέση εκτός του οχήματος κι έτσι όταν το «κουμπώνουμε» στον σκελετό του καροτσιού, το μωρό ξαπλώνει σε εργονομικά σωστή θέση.

Το χαρακτηριστικό αυτό, δηλαδή το βρεφικό κάθισμα αυτοκινήτου να μπορεί ί να τοποθετείται πάνω στο σκελετό του καροτσιού, μας «έλυσε τα χέρια» σε πάρα πολλές περιπτώσεις και ήταν μια παράμετρος που θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική για την άνεση και την ευκολία των γονιών αυτή τη φορά. Όταν, για παράδειγμα, ήμουν μόνη μου και ήθελα να πεταχτώ κάπου με το βρεφάκι μου, απλώς το τοποθετούσα στο άνετο Cloud Z i-Size, το μετέφερα στο όχημα, όταν φτάναμε στον προορισμό το τοποθετούσα στο καρότσι CYBEX κι έτσι έκανα άνετα και εύκολα ό,τι χρειαζόταν - χωρίς να μετακινήσω το μωρό από τη θέση του, χωρίς να το ξυπνήσω, χωρίς να το ενοχλήσω!

CloudZiSize Rotatingmechanism screen HD

Ο πρωτοποριακός μηχανισμός περιστροφής της Βάσης Ζ επιτρέπει στο κάθισμα Cloud Z i-Size να περιστρέφεται 180ο προς την πλευρά της πόρτας, για πιο εύκολη είσοδο και έξοδο του παιδιού από το αυτοκίνητο.

karotsi6

Με το Modular System της Cybex - μια βάση, δύο καθίσματα, αγοράζουμε τη Base Z, στην οποία μπορούμε να τοποθετήσουμε αρχικά το πρώτο, βρεφικό κάθισμα Cloud Z i-Size και αργότερα το επόμενο κάθισμα για το παιδάκι μας, το Sirona S i-Size, που είναι κατάλληλο για παιδιά με ύψος μέχρι 105 εκ., δηλαδή περίπου μέχρι την ηλικία των 4 ετών.

kathismata

Η Τεχνολογία Ασφαλείας SensorSafe- ΗΡΕΜΙΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ. ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

Το Cloud Z i-Size όπως και όλα τα καθίσματα της σειράς Platinum και Gold μπορούν να αγοραστούν και με gadget Sensorsafe που παρέχει εχτρα ασφάλεια σε κρίσιμες καταστάσεις. Το Cloud Z i-Size διαθέτει τη δυνατότητα του «έξυπνου» κλιπ Sensorsafe, που μας ειδοποιεί σε κρίσιμες καταστάσεις, όπως συμβαίνει όταν ανέβει απότομα η θερμοκρασία και το παιδάκι μας κινδυνεύει από θερμοπληξία. Σε κάποιες χώρες είναι ήδη υποχρεωτικά τέτοιου είδους συστήματα και η τάση αυτή εξαπλώνεται σταδιακά παγκοσμίως.

safejpg

Οι «λεπτομέρειες» που κάνουν τη διαφορά

Γνωρίζαμε καλά εξαρχής, πως ιδίως τον πρώτο καιρό το Cloud Z i-Size που επιλέξαμε για το μωρό μας θα ήταν… συνεχώς μαζί μας. Για εμάς όμως, που αξιολογούμε την ασφάλεια και την ποιότητα ως πρωτεύοντα χαρακτηριστικά για τα αντικείμενα που πλαισιώνουν το παιδί μας, παίζει σπουδαίο ρόλο και η αισθητική. Θέλουμε τα προϊόντα που επιλέγουμε να ταιριάζουν με το ύφος, το στυλ μας, τη ζωή μας και τις προσωπικότητές μας και να «δηλώνουν» με την παρουσία τους την ταυτότητά μας. Οι δυνατότητες επιλογής χρωμάτων της CYBEX, το μοντέρνο design και οι έξτρα επιλογές αξεσουάρ του Cloud Z i-Size μας κέρδισαν από το πρώτο λεπτό και γι’ αυτό δεν υπήρξε ουδεμία αμφιβολία!

karotsi9

Ασφάλεια, άνεση, ευκολία και εμφάνιση είναι ο συνδυασμός της επιτυχίας για την επιλογή παιδικού καθίσματος αυτοκινήτου και η CYBEX μας κάλυψε απολύτως σε κάθε έναν από αυτούς τους τομείς!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved