Φέτος το Πάσχα «Μένουμε σπίτι» και γιορτάζουμε παραδοσιακά!

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ, τι είναι αυτό που κάνει τόσο σημαντικές τις θρησκευτικές γιορτές, πέρα από το προφανές, δηλαδή την πίστη των ανθρώπων;

Φέτος το Πάσχα «Μένουμε σπίτι» και γιορτάζουμε παραδοσιακά!

Πρόσφατα με ταλαιπώρησε αρκετά αυτή η σκέψη και τελικά, κατέληξα στο συμπέρασμα πως οι «ιεροτελεστίες» που αυτές οι γιορτές περιλαμβάνουν, είναι που μας κάνουν κάθε χρόνο να μετράμε αντίστροφα για τον ερχομό τους. Είναι για εμάς ένα ορόσημο, οι μέρες που επιτέλους θα συναντηθούμε με την υπόλοιπη οικογένεια, θα απολαύσουμε πιο επίσημα σπιτικά και γιορτινά γεύματα, θα γλεντήσουμε με την καρδιά μας.

«Μένουμε σπίτι» και το… γιορτάζουμε

Παρόλα αυτά, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της υγείας και συνεπώς στις ζωές μας, είναι δύσκολο να παραμείνουμε συνεπείς σε πολλά από τα έθιμα και τις παραδόσεις που ακολουθούμε το Πάσχα. «Μένουμε σπίτι», περιορίζουμε στο ελάχιστο τις μετακινήσεις και αποφεύγουμε τον συνωστισμό, προστατεύοντας τον εαυτό και τους γύρω μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως επειδή το φετινό Πάσχα είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα, δεν θα το γιορτάσουμε όπως του αξίζει! Με άλλα λόγια, είναι η στιγμή να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη έμφαση σε όσα κρατάνε την πασχαλινή «φλόγα» αναμμένη, τα ήθη, τα έθιμα που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες γενιές, τις γεύσεις και τα σπιτικά αρώματα που θυμίζουν οικογένεια, θαλπωρή και ωραίες στιγμές.

Δίνουμε χώρο στην παράδοση

Ακριβώς για αυτό, πειραματιζόμαστε με συνταγές για πασχαλινά γλυκά, βάφουμε κόκκινα αυγά, βρίσκουμε εναλλακτικούς τρόπους ψησίματος για το αρνί που άλλοτε θα έμπαινε στη σούβλα, εξοπλίζουμε το μπαλκόνι μας με ένα φορητό μπάρμπεκιου, ανάβουμε τις λαμπάδες μας βγαίνοντας στο μπαλκόνι με τα μικρά μας αγκαλιά. Ένας ενθαρρυντικός στίχος του Ελύτη έλεγε πως «την άνοιξη αν δεν τη βρεις, τη φτιάχνεις» και αυτό καλούμαστε να κάνουμε και εμείς φέτος το Πάσχα. Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να τρυπώσει το Άγιο Φως στις καρδιές μας. Αν αναρωτιέσαι πώς θα τα καταφέρουμε, τότε να ξέρεις πως στα ντουλάπια της κουζίνας και το ψυγείο, θα βρεις τις απαντήσεις που ζητάς. Γιατί εκεί υπάρχουν τα αγνά υλικά, το αλεύρι, το γάλα, το βούτυρο από 100% φρέσκο αγελαδινό γάλα Lurpak, που όταν συναντιούνται κάνουν κάθε στιγμή μας μοναδική και ανεξίτηλη.

pasxalino trapezi lurpak 5

Ανακαλώντας σπιτικές αναμνήσεις

Ειλικρινά, ποιος δεν μπορεί να ανακαλέσει τη γεύση από τη μαγειρίτσα της γιαγιάς; Ποια κόρη δεν έχει αντιγράψει τη συνταγή που διδάχθηκε από τη μαμά της για τραγανά σπιτικά κουλουράκια και ποια δεν μπήκε στον… gourmet πειρασμό να την πάει ένα βήμα παρακάτω; Όλα αυτά τα πιάτα και κυρίως, οι επιδέξιοι μάγειρες που... κρύβονται κάθε χρόνο πίσω από το γιορτινό τραπέζι, μπαμπάδες, γιαγιάδες, μαμάδες, συγκάτοικοι, όλοι αυτοί είναι που θα φέρουν χαρά και απόλαυση σε μία από τις λαμπρότερες γιορτές μας. Τι κι αν μένουμε σπίτι; Βάζουμε μικροί και μεγάλοι τα δυνατά μας, για να περάσουμε όσο καλύτερα μπορούμε και μέσα από τις γαστρονομικές –και όχι μόνο- «ιεροτελεστίες», βρίσκουμε τον τρόπο να μοιραστούμε δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο που μας έχει δοθεί, για να έρθουμε ακόμη πιο κοντά.

pasxalino trapezi lurpak 4

Μην χάνετε άλλο χρόνο! κατεβάστε φόρμες, τηγάνια, ταψιά, ξεσκονίστε τον τσελεμεντέ από το ράφι της κουζίνας, βάλτε... μπρος τη φαντασία σας και με «συμμάχους» τα αγνά υλικά του τόπου που έχουμε πάντα στα ντουλάπια, το αγνό βούτυρο από αγελαδινό γάλα, το αλεύρι, τα αυγά, θα κάνουν το φετινό «σπιτικό» Πάσχα, μία εμπειρία που θα αναπολούμε για χρόνια.

Καλό Πάσχα σε όλους!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved