Πρωινό για την Κυριακή του Πάσχα αναλαμβάνουν... τα παιδιά!

Δεν περίμενα με τίποτα την αντίδραση της κόρης μου, μόλις της ανακοίνωσα πως φέτος δεν θα κάνουμε Ανάσταση στην εκκλησία. Ούτε η λαμπάδα που παρέλαβε από τον νονό, ούτε τα καινούργια της παπούτσια ήταν αρκετά για να την παρηγορήσουν.

Πρωινό για την Κυριακή του Πάσχα αναλαμβάνουν... τα παιδιά!

Η αλήθεια είναι πως τα παιδιά είναι εκείνα που δυσκολεύονται περισσότερο από όλους, να κατανοήσουν πόσο σημαντικό είναι να Μένουμε Σπίτι, για τη δική μας προστασία και την προστασία των γύρω μας, πόσω μάλλον τώρα που άνοιξη είναι στα... ντουζένια της. Τους λείπουν οι φίλοι τους από το σχολείο, το απογευματινό παιχνίδι στη γειτονιά, οι εξωσχολικές δραστηριότητες που γέμιζαν την καθημερινότητα... Τώρα πρέπει να στερηθούν και τη λαμπερή στιγμή του «Χριστός Ανέστη», τα πυροτεχνήματα ή την οικογενειακή μάζωξη στο σπίτι του παππού το αμέσως επόμενο μεσημέρι.

Food play… οικογενειακώς

Παρότι είναι πολύ λίγες οι εξηγήσεις που μπορούμε να τους δώσουμε για την κατάσταση σήμερα και την αναγκαιότητα να προστατευτούμε, υπάρχουν πολλοί και διασκεδαστικοί τρόποι να τα απασχολήσουμε, ώστε να περάσουν πιο ευχάριστα τον χρόνο τους και να ξεχαστούν. Ένας από αυτούς είναι και το food play, δηλαδή το δημιουργικό παιχνίδι με... αγνά υλικά, όπως το αλεύρι, το βούτυρο χωρίς συντηρητικά, τη ζάχαρη, μέσα από το οποίο παίζουμε και συγχρόνως συστήνουμε στα μικρά μας τη σημασία μίας ισορροπημένης διατροφής.

Εάν σου φαίνεται κάπως challenging ιδέα, παρακάτω υπάρχει η συνταγή για σπιτικά pancakes που δοκίμασα με τη μικρή μου και από την οποία μπορείς να αντλήσεις έμπνευση για τις δικές σας οικογενειακές δημιουργίες!

proino pasha2

Αφράτα σπιτικά pancakes με Lurpak

Ο λόγος που σου προτείνω να πειραματιστείτε με pancakes, είναι γιατί πρόκειται για ένα πιάτο που λειτουργεί εύκολα ως «καμβάς». Η τηγανίτα θα γίνει η απολαυστική και θρεπτική βάση πάνω στην οποία θα ζωγραφίσετε με τα toppings που εσείς θέλετε! Για να την πραγματοποιήσετε θα χρειαστείτε τα εξής υλικά:

  • 200 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 4 αυγά χωρισμένα σε κρόκο και ασπράδι
  • 330 γραμμάρια γάλα
  • 50 γραμμάρια βούτυρο Lurpak λιωμένο
  • λίγο βούτυρο για το ψήσιμο

Ξεκινάμε τη συνταγή μας, ρίχνοντας σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, το αλάτι, τους κρόκους, το γάλα και το λιωμένο βούτυρο Lurpak από 100% φρέσκο αγελαδινό γάλα χωρίς συντηρητικά και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα, έως ότου ομοιογενοποιηθεί το μείγμα μας.

Σε ένα δεύτερο μπολ, χτυπάμε το ασπράδι του αυγού μέχρι να γίνει μία σφιχτή μαρέγκα και έπειτα την προσθέτουμε στο μείγμα του από αλεύρι, ενώ συγχρόνως ανακατεύουμε καλά.

Βάζουμε μία μικρή ποσότητα από βούτυρo Lurpak σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, το αφήνουμε να λιώσει και με μία μικρή κουτάλα, ρίχνουμε δύο με τρεις μικρές κουταλιές από το μείγμα μας, ανάλογα πάντα και με τη χωριτηκότητα που έχει το τηγάνι μας.

Ψήνουμε το κάθε pancake για 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει. Τέλος, τοποθετούμε τις τηγανίτες μας μία-μία σε ένα πιάτο που έχουμε ντύσει με χαρτί κουζίνας.

proino pasha3

Μία πολύχρωμη παλέτα από γεύσεις!

Όσο εσύ θα ψήνεις τα pancakes σου στο τηγάνι, θα ζητήσεις από το μικρό σου να κάνει μία καλή εξερεύνηση στα ντουλάπια της κουζίνας και το ψυγείο, να ετοιμάσει το τραπέζι, στρώνοντας τραπεζομάντιλο και συγκεντρώνοντας εκεί όλα τα γευστικά υλικά που πιστεύει ότι θα το βοηθήσουν να ξεδιπλώσει το ταλέντο του στη... ζωγραφική πάνω σε pancakes. Μαρμελάδες, τρούφα πολύχρωμη και σοκολατένια, μέλι, φρούτα εποχής, σιρόπια, ταχίνι, τριμμένος χαλβάς, είναι μόνο μερικά από τα συστατικά που θα σας βοηθήσουν να αντλήσετε έμπνευση και να δημιουργήσετε στην επιφάνεια των pancakes, πρόσωπα ζώων, τοπία, ακόμη και... κάστρα, έναν δικό σας απολαυστικό κόσμο!

proino pasha4

Κλείνοντας μην ξεχνάς πως σκοπός του food play δεν είναι μόνο να απολαύσουμε όσο περισσότερο μπορούμε το πρωινό της Κυριακής του Πάσχα με τα μικρά μας. Κατά τη διάρκεια του δημιουργικού παιχνιδιού και ενόσω «ζωγραφίζουμε», είναι σημαντικό να εξηγούμε στο παιδί τη θρεπτική αξία των υλικών που υπάρχουν στο πιάτο του. Μέσα από μία σύντομη και πρωτότυπη αφήγηση, αναφέρουμε την θρεπτική αξία φυσικών συστατικών, όπως είναι τα φρούτα, το γάλα, το βούτυρο σε μία ισορροπημένη διατροφή, τη σημασία του να επιλέγουμε σπιτικά γεύματά, αλλά και την ευκολία με την οποία μπορούμε να προετοιμάσουμε γρήγορα ένα «πλούσιο» γεύμα για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved