Υπέροχα mini τσουρεκάκια που τα παιδιά θα λατρέψουν να φτιάξουν για τους φίλους τους

Αν υπάρχει κάτι που μας κάνει να αισιοδοξούμε την περίοδο που #menoumespiti, είναι το γεγονός πως έχουμε γνωριστεί λίγο καλύτερα με τους ανθρώπους που μένουν στην ίδια γειτονιά ή πολυκατοικία με εμάς.

Υπέροχα mini τσουρεκάκια που τα παιδιά θα λατρέψουν να φτιάξουν για τους φίλους τους

Μπορεί μέχρι πρότινος η επικοινωνία μας να περιοριζόταν στα πολύ βασικά, όπως ένα «καλημέρα» ή μια τυπική συζήτηση στο ασανσέρ, όμως εν μέσω lockdown αυτό άλλαξε!

Με άλλα λόγια, οι συζητήσεις... δίνουν και παίρνουν στα μπαλκόνια, η μία οικογένεια όσο μπορεί στηρίζει την άλλη, ακόμη και κάποιες ανούσιες αντιπάθειες που προκύπτουν συχνά μεταξύ γειτόνων, ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την έλευση της άνοιξης και τους «σπιτικούς» εορτασμούς του Πάσχα, μας κάνουν να βλέπουμε τα πάντα πολύ διαφορετικά. Μοιάζει παράξενο πως παρότι όλοι είμαστε στα σπίτια μας, έχουμε καταφέρει να έρθουμε πιο κοντά μεταξύ μας! Και ειλικρινά, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να γιορτάσουμε αυτή τη «νίκη», εκτός από το να εκφράσουμε έμπρακτα, με μία πράξη καλοσύνης πως είμαστε δίπλα στον άλλο.

Ένα πασχαλινό καλάθι γεμάτο καλοσύνη

Αυτά συζητούσα πριν λίγες μέρες με τον σύζυγό μου και το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας, μου ήρθε μία δημιουργική... αναλαμπή! Με τη βοήθεια της κόρης μου ετοίμασα μικρά πασχαλινά καλαθάκια με αφράτα σπιτικά τσουρέκια, ένα για κάθε διαμέρισμα της πολυκατοικίας! Ειλικρινά, δεν μπορώ να σας περιγράψω τη χαρά που πήραν όλοι, όταν άνοιξαν την πόρτα και είδαν την κόρη μου χαμογελαστή και φορτωμένη γιορτινά καλούδια. Ωστόσο, μπορώ να σας εκμυστηρευτώ τη συνταγή και να ακολουθήσετε το ίδιο παράδειγμα με εμένα, για να δείτε με τα μάτια σας πως αρκεί μία τόσο μικρή κίνηση για να δώσουμε και να πάρουμε ελπίδα.

tsoureki1

Συνταγή για σπιτικά τσουρέκια και... χαμόγελα

Πριν ζητήσεις από το μικρό σου να συνεργαστείτε για αυτή την... αποστολή καλοσύνης, σιγουρέψου πως έχεις στα ντουλάπια της κουζίνας σου όλα τα υλικά που περιλαμβάνει η συνταγή για σπιτικά τσουρεκάκια. Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχάσεις να φορέσετε γάντια εσύ και το μικρό σου προτού ξεκινήσετε, και να προσθέσετε και μία χειροποίητη κάρτα με πασχαλινές ευχές στο ντεκόρ! Τι θα χρειαστείς:

Για το τσουρέκι:

200ml γάλα (και λίγο ακόμα για το γλάσο)

100 γρ. Lurpak βούτυρο ανάλατο (το αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου να μαλακώσει)

1 κουταλάκι τριμμένη κανέλα

2 γαρίφαλα

¼ κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο

20 γρ. φρέσκια μαγιά (ή 10 γρ. αποξηραμένο ενεργό προζύμι)

50 γρ. ζάχαρη άχνη (και λίγη ακόμα για το γλάσο)

550 γρ. δυνατό λευκό αλεύρι

½ κουταλάκι αλάτι

½ κουταλάκι τριμμένη πιπερόριζα (τζίντζερ)

3 μέτρια αυγά

50 γρ. μαύρες σταφίδες

50 γρ. άσπρες σταφίδες

50 γρ. κιτροειδή (mixed peel)

Για την πάστα διακόσμησης:

3 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Λίγο αλάτι

1-2 κουταλάκια κρύο νερό

Για το γλάσο:

50 γρ. ζάχαρη άχνη

1 κουταλιά ανθόμελο

½ κουταλάκι αλεσμένο μείγμα μπαχαρικών για γλυκό

75ml χυμός πορτοκαλιού

Ξεκινάμε ζεσταίνοντας το γάλα σε μία μικρή κατσαρόλα μέχρι να φτάσει σε υψηλή θερμοκρασία. Προσθέτουμε το βούτυρο από 100% φρέσκο αγελαδινό γάλα Lurpak, κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε, μέχρι να λιώσει καλά το βούτυρο. Το αφήνουμε να κρυώσει και έπειτα, το αναμειγνύουμε με το γάλα και τη μαγιά, ρίχνοντας και ένα κουταλάκι ζάχαρη.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλάτι και την πιπερόριζα. Ανοίγουμε μία τρύπα στο κέντρο και προσθέτουμε δύο από τα αυγά (τα οποία έχουμε πρώτα χτυπήσει) και δύο κουταλιές από το μείγμα του γάλακτος και της μαγιάς, δημιουργώντας μία μαλακή ζύμη. Τη ζυμώνουμε για δέκα λεπτά, μέχρι να γίνει λεία και ελαστική. Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα καθαρό, βουτυρωμένο μπολ, την καλύπτουμε και την αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της. Θα χρειαστεί περίπου δύο ώρες.

tsoureki3

Στη συνέχεια, τοποθετούμε τη ζύμη σε μία καθαρή επιφάνεια που έχουμε βουτυρώσει με Lurpak και σχηματίζουμε με αυτή ένα μεγάλο, επίπεδο και παχύ τετράγωνο, το οποίο γαρνίρουμε με μπόλικα κομμάτια φρούτου. Ζυμώνουμε ώστε να πάνε τα φρούτα σε όλη τη ζύμη και έπειτα την κόβουμε σε 12-16 ίσα κομμάτια, ανάλογα με το μέγεθος ή την ποσότητα τσουρεκιών που θέλουμε. Βάζουμε μπρος τη... φαντασία μας και πλάθουμε τα κομμάτια μας, σχηματίζοντας τσουρεκάκια στο σχήμα που επιθυμούμε!

Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί βουτυρωμένο και καλυμμένο με λαδόκολλα, τα καλύπτουμε και τα αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος για μισή ώρα. Αφού προθερμάνουμε τον φούρνο μας στους 200°C, χτυπάμε τα υπόλοιπα αυγά με δύο κουταλιές γάλα και επικαλύπτουμε με το μείγμα τα τσουρεκάκια. Τέλος, βάζουμε το ταψί στον φούρνο και περιμένουμε σχεδόν 25 λεπτά, μέχρι τα τσουρεκάκια μας να ροδίσουν.

tsoureki4

Extra tip: Για εσάς που θέλετε να βάλετε μία πιο δημιουργική «πινελιά», ανακατέψτε το αλεύρι μαζί με αλάτι και κρύο νερό, ώστε να σχηματίσει μία παχύρρευστη πάστα. Με ένα κορνέ ή ένα κουτάλι του τσαγιού, χρησιμοποιήστε το μείγμα για να διακοσμήσετε τα τσουρέκια.

Όσο για το γλάσο, προσθέτουμε όλα τα υλικά σε μία μικρή κατσαρόλα και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να γίνουν σιρόπι. Όταν τα τσουρέκια μας είναι έτοιμα και τα βγάλουμε από τον φούρνο, τα αλείφουμε με το σιρόπι και τα τοποθετούμε σε μία σχάρα για να κρυώσουν.

Κλείνοντας, ακόμη και αν αποφασίσεις να ακολουθήσεις μία διαφορετική συνταγή από αυτή που σου πρότεινα, να δώσεις μεγάλη σημασία στην ποιότητα των υλικών που θα συμπεριλάβεις και να επιλέξεις αγνά φυσικά υλικά, χαρίζοντας απλόχερα στους γύρω σου, ό,τι καλύτερο από τα χεράκια και την... καρδιά σου!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved