Homemade BBQ: Πέντε tips που «ξεκλειδώνουν» το ταλέντο σου στο ψήσιμο!

Μπορεί φέτος το Πάσχα να #menoumespiti προς όφελος όλων, αυτό όμως δεν μας εμποδίζει από το να ξεδιπλώσουμε το ταλέντο μας στη μαγειρική και να οργανώσουμε ένα χορταστικό και «πλούσιο» πασχαλινό γεύμα για τα αγαπημένα μας πρόσωπα. 

Homemade BBQ: Πέντε tips που «ξεκλειδώνουν» το ταλέντο σου στο ψήσιμο!

Ειδικά όσες από εμάς έχουμε... περγαμηνές στη γαστρονομία και απολαμβάνουμε τους πειραματισμούς με τις παραδοσιακές συνταγές που κληρονομήσαμε από τις μαμάδες και τις γιαγιάδες μας, τα πιάτα που προορίζονται για την Κυριακή του Πάσχα είναι μία μαγειρική πρόκληση, η οποία μας δίνει ώθηση να εξασκήσουμε τα skills μας!

Ακόμη και αν η παρούσα κατάσταση δεν μας επιτρέπει να πραγματοποιήσουμε το καθιερωμένο πατροπαράδοτο σούβλισμα του οβελία, μην ξεχνάς πως η εναλλακτική του φούρνου μπορεί να μας δώσει ένα εξίσου γευστικό αποτέλεσμα, αρκεί να γνωρίζουμε τα «μυστικά» που θα μας βοηθήσουν να πραγματοποιήσουμε ένα ψήσιμο επαγγελματικών προδιαγραφών! Αν θέλεις, λοιπόν, να κάνεις μικρούς και μεγάλους να... γλείφουν τα δάχτυλά τους, παρακάτω θα βρεις πέντε δοκιμασμένα tips που υπόσχονται πως θα «απογειώσουν» το εορταστικό σου τραπέζι.

#1 Αλείφουμε με μείγμα Lurpak και μυρωδικών

Ένα απλό και εύκολο κόλπο, το οποίο θα κάνει πολύ πιο γευστικό το αρνί που σκοπεύεις να ετοιμάσεις για το πασχαλινό γεύμα, είναι να το αλείψεις με μπόλικο βούτυρο πριν το τοποθετήσεις στο ταψί. Αναμειγνύοντας μία γενναία δόση εκλεκτού βούτυρου, όπως το Lurpak από 100% φρέσκο αγελαδινό γάλα με δεντρολίβανο, αλάτι, πιπέρι, σκόρδο και αλείφοντας με αυτό την επιφάνεια του κρέατος, να είσαι σίγουρη πως κανείς δεν θα μπορεί να αντισταθεί στην τραγανή κρούστα που θα περιβάλει το ψαχνό.

#2 Ρυθμίζουμε τη σχάρα του φούρνου

Για να μπορέσεις να πετύχεις ακριβώς το ψήσιμο που επιθυμείς, πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη σημασία στο ύψος του ραφιού (σχάρας) που θα τοποθετήσεις το ταψί σου. Πιο συγκεκριμένα, όσο πιο κοντά βρίσκεται το ταψί στην κορυφή του φούρνου, τόσο πιο γρήγορα θα ψηθεί το κρέας. Για ένα καλοψημένο (well done) αποτέλεσμα, καλό θα ήταν να βάλεις το ταψί στην ψηλότερη σχάρα, ενώ για ένα μέτριο ψήσιμο στο μεσαίο επίπεδο.

#3 Δημιουργούμε την ιδανική θερμοκρασία

Αν και οι περισσότερες συνταγές μας υποδεικνύουν την ακριβή θερμοκρασία που πρέπει να προθερμάνουμε τον θαλαμο του φούρνου μας πριν τοποθετήσουμε μέσα το φαγητό, προτιμότερο είναι να επιλέξουμε την υψηλότερη ένταση, η οποία στους περισσότερους φούρνους φτάνει τους 288 °C και έπειτα να τη χαμηλώσουμε στη θερμοκρασία που χρειάζεται το κρέας για να ψηθεί. Επιπλέον, μπορείς για τα δέκα λεπτά που θα προθερμαίνεται ο φούρνος να ζεστάνεις μαζί και το σκεύος στο οποίο θα βάλεις το φαγητό σου.

lurpak 5

#4 Χρησιμοποιούμε ένα μαγειρικό... gadget

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ένα ειδικά σχεδιασμένο μαγειρικό θερμόμετρο, το οποίο καταγράφει τη θερμοκρασία του κρέατος κατά τη διάρκεια του ψησίματος, θα σου εξασφαλίσει ένα πολύ πιο σίγουρο αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τους... master του ψησίματος, η ιδανική θερμοκρασία που πρέπει να φτάσει ένα μέτρια ψημένο κρέας, είναι οι 57 °C και ένα well done οι 71°C. Μόλις το θερμόμετρο υποδείξει τις παραπάνω τιμές, θα περιμένεις 2 με 3 λεπτά, για να βγάλεις το ταψί από τον φούρνο. Σε κάθε περίπτωση, προσπάθησε η «μύτη» από τη σούβλα του θερμόμετρου να φτάσει πολύ βαθιά, στο κέντρο του κρέατος για να είσαι σίγουρη πως έχει ψηθεί καλά.

#5 Αφήνουμε το κρέας να «ξεκουραστεί»

Ένα λάθος που κάνουμε πολλές από εμάς, είναι πως βιαζόμαστε να κόψουμε το κρέας μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο, με αποτέλεσμα να χάνει πολλούς από τους χυμούς του. Το ιδανικό θα ήταν να το αφήσουμε 5 με 10 λεπτά μέσα στο ταψί, ώστε να απορροφήσει επαρκώς τα υγρά του και έπειτα να το τοποθετήσουμε σε ένα ξύλο κοπής για να προετοιμάσουμε τα κομμάτια που θα βάλουμε στην πιατέλα μας.

lurpak 6



Κλείνοντας, η τελευταία συμβουλή που έχω να σου δώσω, είναι να προσέξεις την ποιότητα των υλικών που θα εμπλουτίσουν με γευστικές «νότες» το πιάτο σου. Αυτό δεν ισχύει μόνο για το κρέας, αλλά και για τα συστατικά με τα οποία θα το μαρινάρεις. Να είσαι σίγουρη πως μία επικάλυψη από βούτυρο Lurpak, θα αναδείξει το κρέας και θα το κάνει πολύ πιο τραγανό και νόστιμο!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved