Γιατί το να ενώνεις δύο LEGO® DUPLO® τουβλάκια είναι κάτι σημαντικό

Όλες οι μανούλες γνωρίζουμε καλά πως ο χρόνος πραγματικά «πετάει» σε ό,τι αφορά στα παιδιά μας.

Γιατί το να ενώνεις δύο LEGO® DUPLO® τουβλάκια είναι κάτι σημαντικό

Έρχονται στον κόσμο και προτού το καταλάβουμε, τρώνε μόνα τους, περπατούν, μιλούν και παίζουν με τα τουβλάκια τους!

Θυμάμαι ακόμη την πρώτη φορά που η κόρη μου χτύπησε παλαμάκια με τα χεράκια της, την πρώτη φορά που κατάφερε να βάλει μόνη της στο στόμα λίγο φαγητό. Μπορεί για κάποιους να φαντάζουν ως πράγματα αδιάφορα και απλά όμως, κάθε γονιός γνωρίζει πως αποτελούν ορόσημα για τη ζωή ενός παιδιού και τη μετέπειτα εξέλιξή του. Διότι όταν ένα παιδάκι χτυπά για πρώτη φορά παλαμάκια, όταν τρώει για πρώτη φορά μόνο του το φαγητό του (έστω και αν πρόκειται για ένα μπισκοτάκι), όταν καταφέρνει να ενώσει για πρώτη φορά δύο τουλβάκια, τότε αυτό σημαίνει πως έχει αρχίσει να ελέγχει τις κινήσεις του και να αναπτύσσει βασικές, γνωστικές ικανότητες.

Η αλήθεια είναι, βέβαια, πως το παιδί δεν έφτασε σε αυτό το σημείο από τη μία στιγμή στην άλλη. Για την ακρίβεια, χρειάστηκαν αρκετές ώρες παιχνιδιού, προκειμένου να αναπτύξει την κινητικότητα και τη φαντασία του και φυσικά, τις πολύτιμες εκείνες ικανότητες οι οποίες του επιτρέπουν να αναγνωρίζει τον κόσμο γύρω του και να έχει επίγνωση των κινήσεών του.

lego 3



Σκέψου απλώς τι συνέβη όταν το μικρό σου άρχισε να παίζει με τα αγαπημένα του τουβλάκια. Παρατήρησες ότι σιγά σιγά έμαθε να τα πιάνει, να τα κινεί, να τα πετά σε κάθε γωνιά του σπιτιού και καθώς άρχισε να έχει τον έλεγχο των κινήσεών του, να τα ενώνει!

Το γεγονός, λοιπόν, ότι ένωσε για πρώτη φορά με τα χεράκια του δύο τουβλάκια LEGO® DUPLO® φαντάζει απλό για κάποιους αλλά, είναι αναμφίβολα σημαντικό για κάθε μητέρα και ενδεχομένως, αποτελεί ορόσημο για τη ζωή ενός παιδιού. Και αυτό διότι αποκαλύπτει πως το παιδί έχει αναπτύξει βασικές δεξιότητες. Δηλαδή, καλές κινητικές ικανότητες -οι οποίες του επιτρέπουν να χρησιμοποιεί τους μικρούς μύες στα χέρια και τα δάχτυλά του- αλλά και καλό οπτικό-κινητικό συντονισμό (συντονισμό χεριού και ματιού) που του επιτρέπει να εκτελεί συγκεκριμένες ενέργειες.

Την ίδια ώρα όμως, το γεγονός πως μπορεί να ενώνει δύο τουβλάκια μεταξύ τους, σημαίνει πως έχει αναπτύξει και σημαντικές γνωστικές ικανότητες -όπως μεταξύ άλλων, το να συγκρίνει διαφορετικά μεγέθη. Το πλέον αξιοσημείωτο σημείο σε αυτή τη φάση της ζωής του, ωστόσο, είναι -κατά την άποψη μου- πως αποκτά την ικανότητα να συγκεντρώνεται αρκετά και να εστιάζει την προσοχή του σε ό,τι κάνει, μέχρι να το ολοκληρώσει -είτε αυτό έχει να κάνει με το φαγητό είτε με το αγαπημένο του παιχνίδι!

lego 1



Αν με ρωτήσει κάποιος, λοιπόν, θα του πω πως οι πρώτες αυτές μικρές κινήσεις του παιδιού -όπως το ότι μπορεί να ενώνει δύο τουβλάκια ή να χτυπά παλαμάκια- δείχνουν πως έχει αρχίσει να αναπτύσσει πολύτιμες αναπτυξιακές ικανότητες. Με λίγα λόγια «αποκαλύπτουν» πως μεγαλώνει και περνά στο επόμενο στάδιο της ζωής του. Και το γεγονός αυτό σίγουρα κάνει κάθε μητέρα να συνειδητοποιεί πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της εκπαίδευσης στη ζωή του παιδιού, ήδη από τη βρεφική ηλικία και ειδικότερα μέσα από το παιχνίδι.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα θελήσουμε να πάρουμε το επόμενο δωράκι στα μικρά μας, αξίζει να εξετάσουμε καλυτέρα τις επιλογές μας και να προσφέρουμε σε εκείνα τα παιχνίδια τα οποία θα τα βοηθήσουν να αναπτυχθούν, να διασκεδάσουν, να μάθουν και κυρίως, να «ξεδιπλώσουν» τις ικανότητές τους. Βήμα-βήμα και τουβλάκι-τουβλάκι μεγαλώνουν, μαθαίνουν και ανακαλύπτουν τον εαυτό τους και τον κόσμο γύρω τους. Το σημαντικό είναι να τα ενθαρρύνουμε και εμείς από την πλευρά μας να δημιουργούν, να «χτίζουν» και να συνεχίζουν να προσπαθούν και να δοκιμάζουν ξανά και ξανά, μέχρι να πετύχουν αυτό που θέλουν, όπως το να ενώσουν εκείνα τα τουβλάκια.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved