Μάθηση και παιχνίδι με LEGO® DUPLO®

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευλογία για έναν γονιό, από το να βλέπει κάθε μέρα το παιδί του να μεγαλώνει και να ανακαλύπτει τον κόσμο.

Μάθηση και παιχνίδι με LEGO® DUPLO®

Ο αστείρευτος ενθουσιασμός για απλά, μικρά πράγματα, όπως ένας αστείος ήχος που κάνει ο μπαμπάς με το στόμα του, τα αμέτρητα φιλάκια της μαμάς, το γλυκό που έχει κρατήσει κρυφά η γιαγιά, δεν είναι μόνο στιγμές ευτυχίας για εκείνα, αλλά και στιγμές περηφάνειας για εμάς. Δεν χορταίνουμε να παρατηρούμε τις οξυδερκείς αν και «άγουρες» ακόμη παρατηρήσεις τους και να απολαμβάνουμε τις απρόβλεπτες αντιδράσεις τους απέναντι σε κάτι ολότελα καινούργιο.

Αυτός είναι και ο λόγος που θα θέλαμε να μπορούσαμε να περνάμε περισσότερο ποιοτικό χρόνο μαζί τους, παίζοντας. Το παιχνίδι είναι η μεγάλη μας ευκαιρία να συνδυάσουμε μάθηση και ψυχαγωγία, δίνοντας στο παιδί διασκεδαστικές αφορμές να αναπτύξει τις δεξιότητες και τη φαντασία του, με εμάς να καμαρώνουμε στο πλάι του για τα… λιλιπούτεια κατορθώματά του. Αν αναρωτιέσαι, λοιπόν, ποιο είναι το ιδανικό δώρο να προσφέρεις σε ένα παιδί προσχολικής ηλικίας, τα LEGO® DUPLO® είναι η καλύτερη επιλογή που θα μπορούσες να κάνεις!

Πώς, όμως, ο πολύχρωμος κόσμος των DUPLO®, μπορεί να «ξεκλειδώσει» τις ικανότητες του παιδιού; Πάμε να δούμε μερικούς τρόπους παρακάτω!

LEGO DUPLO 6

Παρατηρούν και σκέφτονται

Όταν τα παιδιά έρχονται σε επαφή με αντικείμενα άγνωστα σε εκείνα, δεν είναι προφανώς τόσο… υποψιασμένα όσο είμαστε εμείς. Παίρνοντας τον χρόνο τους και παρατηρώντας εξονυχιστικά το νέο τους απόκτημα, αρχίζουν να αναρωτιούνται και να κάνουν σκέψεις για το τι μπορεί να είναι αυτό που κρατάνε στα χέρια τους. Το παρομοιάζουν με χρώματα, αντικείμενα που τους είναι γνώριμα και με αυτόν τον τρόπο, το μυαλό και η σκέψη τους «ανοίγουν» ακόμη περισσότερο.

Αναπτύσσουν δεξιότητες

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, το παιχνίδι είναι για τα μικρά μας μία ευχάριστη διαδικασία, μέσα από την οποία χωρίς να το καταλαβαίνουν γίνονται όλο και καλύτερα. Συγκεκριμένα, αξιοποιώντας το χρόνο τους με δραστηριότητες όπως τα LEGO® DUPLO®, μαθαίνουν πως να χρησιμοποιούν καλύτερα τα χεράκια τους, να τελειοποιούν λεπτές κινητικές δεξιότητες όπως το να πάρουν ένα αντικείμενο και να το κρατήσουν, ενώ γυμνάζουν ταυτόχρονα τους πολύ σημαντικούς μύες των δαχτύλων.

«Τολμάνε» δικούς τους συνδυασμούς

Όταν πλέον έχουν έρθει σε επαφή και αναγνωρίζουν κάποια αντικείμενα, βάζουν «μπρος» τη φαντασία τους με σκοπό να δημιουργήσουν τους πιο απρόβλεπτους συνδυασμούς. Δημιουργικά παιχνίδια, όπως τα τουβλάκια, είναι το καταλληλότερο μέσο με το οποίο ένα παιδί μπορεί να ανακαλύψει τη μαγεία της συσχέτισης και της σύνδεσης των πραγμάτων.

LEGO DUPLO 7

Βάζουν τους πρώτους τους στόχους

Διευρύνοντας σταδιακά αλλά με γρήγορους ρυθμούς όλα τα παραπάνω, δεν θα αργήσει να έρθει η στιγμή που το παιδί θα θέσει και τον πρώτο του προσωπικό στόχο. Αυτός μπορεί να είναι ένας πανύψηλος πύργος ή το χτίσιμο μίας γέφυρας. Όποιος και αν είναι, σημασία έχει πως το μυαλουδάκι του έχει αρχίσει πλέον να κατανοεί τη σημασία της επιτυχία και του επιτεύγματος. Συγχρόνως, είναι σε θέση να μπορεί να προβλέπει τα αποτελέσματα μίας διαδικασίας. Από εκεί προκύπτουν και οι σύντομες αφηγήσεις με ζωάκια, πυροσβέστες και αστυνόμους οι ιστορίες που φτιάχνουν τα ίδια μέσα στο δικό τους μικρόκοσμο. Είναι με άλλα λόγια η στιγμή που θα αρχίσει να δέχεται από εσάς τα πρώτα «μπράβο» και τους πρώτους επαίνους!

Εκτιμούν τις ανάγκες των άλλων

Που πάει να πει πως, όταν τα μικρά μας έρχονται σε επαφή με άλλα παιδιά μέσα από τη διαδικασία του παιχνιδιού, αναπτύσσουν πολύ βασικές κοινωνικές αρετές, όπως αυτή της υπομονής. Μαθαίνουν να σέβονται τις ανάγκες των γύρω τους, να μοιράζονται πράγματα και να προετοιμάζονται ακόμη καλύτερα για να βγουν αργότερα σε ένα μεγαλύτερο σύνολο.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως τα LEGO® DUPLO® θα γίνουν με τον καιρό η αγαπημένη απασχόληση των μικρών σας. Παίζοντας με τα διαχρονικά πλέον τουβλάκια, όχι μόνο θα σας κάνουν να «φουσκώσετε» από περηφάνεια με τις μοναδικές δημιουργίες τους, αλλά θα γνωρίσουν και εκείνα ακόμη καλύτερα τον εαυτό τους.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved