Το συστατικό της… καρδιάς μας που «μυρίζει μαμά»!

Αν σου ζητούσε κάποιος να κλείσεις τα μάτια και να περιγράψεις με μυρωδιές τις έννοιες «αγάπη», «αφοσίωση» και «ασφάλεια», ποια θα ήταν η πρώτη για την κάθε μία που θα σου ερχόταν στο μυαλό; 

Το συστατικό της… καρδιάς μας που «μυρίζει μαμά»!

Μπορεί στους περισσότερους οι παραπάνω λέξεις να δείχνουν διαφορετικές αλλά, τόσο και περισσότερο αλληλένδετες είναι. Μπορείς μάλιστα να συμπεριλάβεις και τις τρεις τους, σε μία μόνο μυρωδιά, γνώριμη, «γλυκιά», «ανεξίτηλη», σε μία μυρωδιά που με έναν περίεργο τρόπο θα την αναγνώριζες οπουδήποτε από το πρώτο λεπτό, που και μόνο που την αναπολείς, καταφέρνει να σε ανακουφίζει. Είναι απλά αυτό το κάτι, το ανεκτίμητο που όσο τίποτα άλλο στον κόσμο «μυρίζει μαμά»! Εκατομμύρια αισθήσεις, γεύσεις, αρώματα, εικόνες, μπλεγμένες σε ένα συναίσθημα τόσο δυνατό που κάνει την καρδιά σου να «ανατινάζεται»!

Να ανατινάζεται και να «χοροπηδάει» από χαρά, όπως τις Κυριακές που η μαμά ζητούσε τη βοήθειά σου για να ετοιμάσετε το αγαπημένο σου κέικ σοκολάτας, που «περήφανη» θα έπαιρνες την επόμενη για κολατσιό στο σχολείο. Όπως τις φορές που ως ανεξάρτητη ενήλικη, επιχείρησες την «από γενιά σε γενιά» συνταγή της από λαζάνια με λαχανικά και απεγνωσμένη ζητούσες τη βοήθειά της από το τηλέφωνο, φοβούμενη πως το ταψί θα «αρπάξει». Το έβγαλες από το φούρνο και η μυρωδιά σε «ταξίδεψε» πίσω στην κουζίνα του πατρικού σου, πίσω σε εκείνη.

mama vitam 2



Αν πάλι μου ζητούσε εμένα κάποιος να περιγράψω με μία συγκεκριμένη αίσθηση τη μαμά μου ή τις τρεις λέξεις που προαναφέρθηκαν, νομίζω πως η πρώτη που θα μου ερχόταν στο μυαλό θα ήταν η μαλακή, τρυφερή υφή, το «φωτεινό» χρώμα και η οικεία γεύση του Βιτάμ. Μπορεί σε κάποιον να φαίνεται αστείο, όμως από όταν ακόμη θυμάμαι τον εαυτό μου και τη μαμά μου, το συστατικό με το οποίο πάντα επέλεγε να «σφραγίζει», ή καλύτερα να «συμβολίζει» την αγάπη, την αφοσίωση και την προστασία που προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει σε εμένα και την αδερφή μου, ξέρω πως πάντα θα το βρίσκω, ακόμη και σήμερα, τυλιγμένο κάπως άτσαλα και βιαστικά σε ένα χρυσό περιτύλιγμα, στο πρώτο συρτάρι του ψυγείου.

Ναι! Τη θυμάμαι ξεκάθαρα, κάθε πρωί να σηκώνεται πολύ νωρίτερα από εμάς, στις μύτες των ποδιών και με αθόρυβες κινήσεις, μην μας ξυπνήσει, να ετοιμάζει το πρωινό. Ζέσταινε γάλα, έστυβε πορτοκαλάδες, έτρεχε στο κατόπι μας με τη «δύναμή» μας στο χέρι της: Mία φέτα ψωμί αλειμμένη με Βιτάμ και την απαραίτητη μαρμελάδα φράουλα από πάνω. Τα βράδια του Σαββάτου, στον ελάχιστο χρόνο που της παραχωρούσε το «απαιτητικό» γραφείο, τα γιορτάζαμε παρέα με μία «γενναία» κουταλιά Βιτάμ στην κατσαρόλα, μία ασταμάτητη «λευκή» έκρηξη και τέλος τη λαχταριστή μυρωδιά από φρεσκοψημένο σπιτικό pop corn, που καθιέρωσε με διαφορά το σαλόνι μας, στο καλύτερο σινεμά της γειτονιάς! Η «επίμονη» επιλογή της να απαιτεί για εμάς το καλύτερο στο οτιδήποτε, αφήνοντας πίσω το κλασικό «χρυσό περιτύλιγμα» και αντικαθιστώντας το με το -κάπως πιο σύγχρονο- 100% Βιτάμ Soft, πλούσιο σε ω-3 λιπαρά, βιταμίνη A, D και E.

mama vitam 3


Δεν είναι καθόλου τυχαίο που το Βιτάμ είναι το αγαπημένο συστατικό της μαμάς μου. Πέρα από το ότι ήταν -επιβεβαιωμένα- το αγαπημένο συστατικό της δικής της μαμάς, το Βιτάμ για πάνω από 70 χρόνια, είναι αυτό που προσφέρει πλούσια γεύση και θρεπτικά συστατικά, τα οποία συνάδουν με την ισορροπημένη διατροφή ολόκληρης της οικογένειας, έχοντας καταφέρει να «τρυπώσει» στο 75% των ελληνικών νοικοκυριών και στην 1η θέση στην κατηγορία του. Η συνταγή του μπορεί να βασίζεται σε απλά συστατικά, είναι όμως μία τροφή υψηλής διατροφικής αξίας και ιδανική «νοστιμιά» για κάθε δημιουργία μας.

mama vitam 4



Μπορεί να μου πήρε αρκετά χρόνια και μία… εγκυμοσύνη μέχρι να καταλάβω πως όλα τα παραπάνω καθημερινά παραδείγματα, ήταν και είναι ακόμη και σήμερα, οι «έμμεσες» χειρονομίες της μαμάς μου, που στην πραγματικότητα πρόδιδαν την αστείρευτη αγάπη της. Το συνειδητοποίησα γεμίζοντας ένα απόγευμα το καρότσι του super market, επιλέγοντας για την κορούλα μου, μόνο ό,τι γνώριζα πως θα εμπιστευόταν και η μαμά μου για εμάς. Ήταν οι ίδιες καθημερινές χειρονομίες που υποδήλωναν πως θα είναι πάντα εδώ να μας προστατεύει, να μας στηρίζει με κάθε μικρό ή μεγάλο τρόπο, προσφέροντας ότι καλύτερο μπορεί, από μία γευστική φέτα ψωμί με Βιτάμ μέχρι την ίδια της τη ζωή!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved