Αφήστε τα παιδιά σας να είναι περίεργα... τους κάνει καλό!

Καθώς η κόρη μου μεγαλώνει ανακαλύπτω ότι έχει όλο και μεγαλύτερη περιέργεια για τον κόσμο γύρω της, για το πώς δημιουργήθηκαν όλα, γιατί κάνουμε κάποια πράγματα και έχει έντονη την περιέργεια όχι τόσο για το μέλλον άλλα για το παρελθόν.

Αφήστε τα παιδιά σας να είναι περίεργα... τους κάνει καλό!

Γράφει η Μαργαρίτα Νικολάου

Η πρώτη φορά που της μίλησα για την Ακρόπολη, ήταν για εκείνη ένα Bing Bang. Ενθουσιάστηκε, τα μάτια της έλαμψαν και έκτοτε, μαθαίνουμε τα πάντα για τον Χρυσό Αιώνα του Περικλή, την Ασπασία καθώς και για τους αρχαίους Έλληνες. Είναι απίστευτο το βλέμμα της όταν ακούει την ιστορία της Αντιγόνης του Σοφοκλή και οι απορίες που δημιουργούνται στο μικροσκοπικό της κεφαλάκι καθώς της εξηγώ την ιστορία της ωραίας Ελένης. Προσπαθεί να ξεχωρίσει το μύθο από την πραγματικότητα και να κατανοήσει το Αρχαίο Δράμα.

4363463465346346

Προσπαθεί όλα, να τα βάλει σε μια σειρά, και καθημερινά γίνεται όλο και πιο περίεργη και όλο και περισσότερο μου ζητά να της διαβάζω ιστορίες όπως της Κλυταιμνήστρας, της θεάς Δήμητρας και της Περσεφόνης. Βλέπουμε Ηρακλή, μαθαίνουμε για τον Κλεισθένη και τη Δημοκρατία ενώ μας συγκλόνισε η ιστορία της Ιφιγένειας!

Όλα αυτά την έκαναν να μου ζητήσει να επισκεφθούμε την Ακρόπολη και το μουσείο για να δει από κοντά όλα αυτά που βλέπει στα βιβλία αλλά να δούμε κάποια στιγμή στην Επίδαυρο ή στο Ηρώδειο, Αρχαίο Δράμα. Πώς μπορώ να αρνηθώ; Πολλές φορές λέω ότι μεγαλώνω μία Ιστορικό ή μία Αρχαιολόγο και φουσκώνω από περηφάνια που τόσο νωρίς θέλησε να μάθει πράγματα που πολλά παιδιά μαθαίνουν στο Δημοτικό για πρώτη φορά.

M23 102

Η περιέργειά της όμως δεν σταματά εκεί. Κάθε φορά που αναρωτιέται κάτι, έχει μάθει να το λέει. Σε αυτό βοήθησαν βέβαια και οι ταινίες που παρακολουθεί. Συνηθίζω να τη φωνάζω μικρή μου πριγκίπισσα, και πάντα προσπαθώ να της τονώσω το ενδιαφέρον και την περιέργεια, εκμεταλλευόμενη τις ταινίες που βλέπει στην τηλεόραση. Λατρεύει τη Ραπουνζέλ και την Άριελ. Έτσι της εξήγησα όταν είδε για πρώτη φορά αυτές τις ταινίες, πως η Ραπουνζέλ ζούσε κλεισμένη σε ένα κάστρο αλλά πάντα είχε περιέργεια για τα φώτα που ταξίδευαν στον ουρανό κάθε χρόνο, έτσι ανακάλυψε την αληθινή της ταυτότητα και πως η Άριελ ζούσε στο γοργονοβασίλειο αλλά πάντα ονειρευόταν να ανακαλύψει τον συναρπαστικό κόσμο των ανθρώπων, να εξερευνήσει και την στεριά όσο καλά ήξερε και την θάλασσα.

 680780780

Έτσι λοιπόν, όσες μαμάδες έχετε κορίτσια που έχουν περιέργεια για τον κόσμο, κορίτσια που αναζητούν πάντα το καινούριο θέλοντας να εξερευνήσουν νέους κόσμους, μπορούν να τα καταφέρουν μέσα από τα παραμύθια, τις οικογενειακές εκδρομές σε τόπους που θέλουν να μάθουν περισσότερα για εκείνους, μέσα από μια επίσκεψη σε κάποιο μουσείο ή με μια βόλτα στο αστεροσκοπείο να δουν από κοντά πώς είναι ο ήλιος, οι πλανήτες το φεγγάρι και τα αστέρια.

Πάντα να θυμάστε δεν έχει σημασία ο προορισμός αλλά το ταξίδι.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved