Πώς θα επιλέξετε «καλά» λιπαρά για το διαιτολόγιο των παιδιών;

Τα λιπαρά είναι απαραίτητα συστατικά στο διαιτολόγιο των παιδιών και πρέπει να αποτελούν το 30-35% της ενέργειας που λαμβάνουν καθημερινά από τη διατροφή τους.

Πώς θα επιλέξετε «καλά» λιπαρά για το διαιτολόγιο των παιδιών;

Γράφει η Μαργαρίτα Νικολάου

Η σημασία των λιπαρών για τον οργανισμό είναι μεγάλη, καθώς είναι συστατικά των κυτταρικών μεμβρανών, συμβάλλουν στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματός μας σε σταθερά επίπεδα, μονώνουν και προστατεύουν τα όργανά μας. Ωστόσο, μεγάλη σημασία για την υγεία των παιδιών και όχι μόνο έχει η ποιότητα των λιπαρών, καθώς υπάρχουν τόσο «καλά» όσο και «κακά» λιπαρά.

Τα «καλά» λιπαρά συμπεριλαμβάνουν τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα λιπαρά. Τα πρώτα βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στο ελαιόλαδο, ενώ τα πολυακόρεστα βρίσκονται σε σπορέλαια, ξηρούς καρπούς και στη φυτική μαργαρίνη.
Από την άλλη, το «κακό» λίπος είναι το λεγόμενο κορεσμένο λίπος, το οποίο είναι ιδιαίτερα επιζήμιο για την υγεία μας. Περιέχεται στο λίπος του κρέατος, τα πλήρη γαλακτοκομικά, τα αλλαντικά, τα τυριά και σε τρόφιμα όπως σφολιάτες, έτοιμα αρτοσκευάσματα και γλυκά.

Έτσι λοιπόν είναι απαραίτητο να επιλέγετε τα «καλά» λιπαρά στο διαιτολόγιο των παιδιών σας. Πιο συγκεκριμένα:

• Προτιμήστε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σαν βάση στο μαγείρεμα και στις σαλάτες στο καθημερινό διαιτολόγιο των παιδιών.
• Ετοιμάστε σπιτικά μπισκότα και κέικ για το πρωινό και το κολατσιό των παιδιών με φυτική μαργαρίνη. Οι φυτικές μαλακές μαργαρίνες περιέχουν «καλή» ποιότητα λιπαρών, ενώ παρέχουν στα παιδιά απαραίτητα λιπαρά που ο οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του! Επίσης, δεν περιέχουν υδρογονωμένα trans λιπαρά, που είναι ιδιαιτέρως επιβλαβή για την υγεία της καρδιάς. Ακόμη παρέχουν τις λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D και Ε που ενισχύουν το ανοσοποιητικό, την όραση και τη σκελετική υγεία των παιδιών.
• Χρησιμοποιήστε μαργαρίνη τύπου soft στο πρωινό των παιδιών, η οποία θα τους δώσει ενέργεια, και παράλληλα καλά λιπαρά και βιταμίνες.

photo2

Το ΒΙΤΑΜ, χάρη στα απαραίτητα ω-3 και ω-6 λιπαρά και τις βιταμίνες Α, D και Ε που περιέχει, εξακολουθεί να είναι η θρεπτική τροφή που ξετρελαίνει τα παιδιά και συμβάλει στη σωστή ανάπτυξή τους!

Έτσι λοιπόν, καθώς η υγεία των παιδιών χτίζεται από πολύ νωρίς, η διατροφή και ιδιαίτερα η ποιότητα των λιπαρών που τους παρέχουμε, αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα για τη διατήρηση της υγείας και της ευεξίας τους ως ενήλικες!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved