«Τσουνάμι» η βία μεταξύ ανηλίκων - Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσουν οι γονείς

Χαρακτηριστικά από ένα «τσουνάμι» βίας δίνει η κα Αλεξάνδρα Καππάτου - ψυχολόγος παιδοψυχολόγος στην μεγάλη αύξηση των περιστατικών επιθετικής συμπεριφοράς ανηλίκων που εμφανίζεται άλλοτε με τη μορφή σχολικού εκφοβισμού, και άλλοτε με τη δημιουργία «παιδικών συμμοριών», φαινόμενα που τα τελευταία χρόνια απασχολούν όλο και πιο συχνά στην επικαιρότητα.

«Τσουνάμι» η βία μεταξύ ανηλίκων - Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσουν οι γονείς

Η επιθετική συμπεριφορά κατά την παιδοψυχολόγο, έρχεται ως απόρροια των οικογενειακών σχέσεων αλλά και από άλλους παράγοντες που άφησαν το στίγμα τους στην κοινωνική ζωή της χώρας κυρίως τα δύο τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα, η έλλειψη επικοινωνίας, η παραμέληση και οι κακοποιητικές συμπεριφορές στην οικογένεια, αλλά και οι συνθήκες εγκλεισμού εξαιτίας των υγειονομικών συνθηκών, είναι μερικοί από τους παράγοντες που οδήγησαν στην έξαρση του φαινομένου.

Η κα Καππάτου δίνει τα σημάδια στη συμπεριφορά των παιδιών τους που θα πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς και τους συμβουλεύει να είναι παρόντες στη ζωή τους, να δουλέψουν μαζί τους, ώστε να ανακόμψουν μια πορεία που μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική για τα ίδια παιδιά που ασκούν βία και επικίνδυνη για τους συνομιλίκους τους που τη δέχονται.

«Χρόνο με το χρόνο βλέπουμε να υπάρχει μια αύξηση στην επιθετική συμπεριφορά εφήβων η οποία μας απασχολούσε στο παρελθόν, ωστόσο τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να έχει πάρει μια τεράστια διάσταση, να έχει μεταβληθεί σε ένα τσουνάμι», αναφέρει χαρακτηριστικά η κα Καππάτου δίνοντας τις διαστάσεις του προβλήματος.

Ένα από τα αίτια που προκάλεσε το κύμα βίας μεταξύ ανηλίκων, είναι οι συνθήκες εγκλεισμού λόγω υγειονομικών συνθηκών, η οποία επιβλήθηκε στους εφήβους που αποκόπηκαν με βίαιο τρόπο από τη ζωή τους...

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved