Τηλεργασία και παιδιά στο σπίτι: Όταν η μαμά εργάζεται, το παιδί παίζει και μαθαίνει

Όσες από εμάς είχαν την τύχη και συγχρόνως την... ατυχία να εργάζονται τους τελευταίους μήνες από το σπίτι, κατανοούν πως είναι μία πρόκληση που τεστάρει καθημερινά την υπομονή μας.

Τηλεργασία και παιδιά στο σπίτι: Όταν η μαμά εργάζεται, το παιδί παίζει και μαθαίνει

Από τη μία μας δίνει τη δυνατότητα να απολαμβάνουμε την άνεση και την ελευθερία που μας παρέχει ο προσωπικός μας χώρος, από την άλλη όμως, υπάρχουν ημέρες που τα μικρά μας δεν έχουν τη διάθεση να προσαρμοστούν με το πρόγραμμά μας, με αποτέλεσμα η οικογενειακή συμβίωση να γίνεται κάπως... δύσκολη.

Όλα τα παραπάνω οφείλονται σε πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Στο γεγονός πως τα παιδιά έχουν -ίσως- βαρεθεί από την πολυήμερη παραμονή τους στο σπίτι, στο ότι εφόσον βρισκόμαστε στον ίδιο χώρο με εκείνα θέλουν να έχουν την απόλυτη προσοχή μας ή στο γεγονός πως εξαιτίας της ηλικίας δεν μπορούν να κατανοήσουν πως χρειάζεται να περνάμε κάποιες συγκεκριμένες ώρες της ημέρας μπροστά από τον υπολογιστή. Παρόλα αυτά, ακόμη και αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε τα συναισθήματα ή τις αντιδράσεις τους, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε από πού προέρχονται, ώστε να ανακαλύψουμε στη συνέχεια τους τρόπους με τους οποίους θα τα αντιμετωπίσουμε.

Στην προκειμένη περίπτωση, ο μόνος τρόπος για να απαγκιστρώσουμε τα παιδιά από την παρουσία μας και να καταφέρουμε να εργαστούμε δίχως περισπασμούς, είναι να τους προσφέρουμε τα παιχνίδια που θα τα ενθουσιάσουν και δεν θα θέλουν να τα αφήσουν από τα χέρια τους, ενώ συγχρόνως θα τα οδηγούν σε ένα διασκεδαστικό «ταξίδι» μάθησης. Για να είσαι σίγουρη, λοιπόν, πως θα κάνεις την καλύτερη επιλογή, παρακάτω έχω συγκεντρώσει τα κριτήρια που οφείλεις να λάβεις υπόψη, ώστε όσο εσύ εργάζεσαι, το παιδί σου να μαθαίνει παίζοντας!

Η πρώτη ύλη για να δημιουργήσει το δικό του παιχνίδι

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως όσο μεγαλύτερη ελευθερία δίνει ένα παιχνίδι στο μικρό σου, τόσο περισσότερο «χώρο» του αφήνει για να σκεφτεί. Όσο λιγότερες είναι οι κατευθύνσεις και οι κανόνες, τόσο πιο εύκολα θα μπορέσει να διοχετεύσει σε αυτό τη φαντασία και τη δημιουργικότητά του. Με άλλα λόγια, όταν το παιχνίδι δεν περιλαμβάνει οδηγίες χρήσης, δίνει στο παιδί τη δυνατότητα και την ικανοποίηση να το ανακαλύψει από μόνο του και στη συνέχεια, να το μετατρέψει σε μία πιο προσωπική εμπειρία σύμφωνα με τις επιθυμίες και τα ερεθίσματά του. Ακριβώς για αυτό, οι παιδαγωγοί συνιστούν για παιδιά 1 έως 5 ετών παιχνίδια όπως τα τουβλάκια, αφού είναι εκείνα που τα βάζουν στη διαδικασία να σκεφτούν κάθε πιθανό τρόπο, για να περάσουν καλά με το υλικό που έχουν στα χέρια τους.

lego duplo1

Μία ασφαλής επιλογή ειδικά σχεδιασμένη για το μικρό σου

Εφόσον ο σκοπός του παιχνιδιού είναι να κρατήσει το παιδί απασχολημένο όσο εσύ θα «κλείνεις» τις επαγγελματικές σου υποχρεώσεις, είναι απαραίτητο να πληροί τις προδιαγραφές που θα το καθιστούν απόλυτα ασφαλές για την ηλικία του, ώστε να μην εργάζεσαι με το άγχος πως μπορεί να συμβεί κάποιο ατύχημα. Και αυτή την ασφάλεια είναι που σου προσφέρουν τα LEGO DUPLO, τα χρωματιστά, ογκώδη τουβλάκια και οι φιγούρες που είναι ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά προσχολικής ηλικίας, ενώ έχουν κατασκευαστεί από μη τοξικά υλικά υψηλής ποιότητας και έχουν περάσει από μία σχολαστική σειρά ελέγχων πριν καταλήξουν στα ράφια των καταστημάτων.

Ανακαλύπτοντας τον εαυτό του με διασκεδαστικό τρόπο

Στην πραγματικότητα, οι ώρες που περνάει το παιδί σου παίζοντας, είναι ο «πολύτιμος» χρόνος που αφιερώνει στον εαυτό του. Μέσα από το παιχνίδι έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίσει τις δυνατότητές του, να τις βάλει σε λειτουργία και να τις συγχρονίσει, για να σε εντυπωσιάσει στο τέλος με το επίτευγμά του! Και για να μπορέσει το παιδί να εξασκήσει τις κινητικές αλλά και τις πνευματικές του δεξιότητες, να έρθει σε καλύτερη επαφή με τον εσωτερικό του κόσμο, πρέπει το παιχνίδι να του δίνει αυτό το περιθώριο. Συνεπώς, τα πιο δημιουργικά παιχνίδια, δηλαδή εκείνα που βοηθούν το παιδί να τελειοποιήσει τις λεπτές κινήσεις των χεριών και να «δουλέψει» τη φαντασία του, είναι τα καταλληλότερα για να αναγνωρίσει πόσο ικανό είναι και να νιώσει περήφανο για τον εαυτό του.

lego duplo2

Ένα παιχνίδι για να «χτίσει» τις δικές του ιστορίες

Εάν το μικρό σου έχει εξελιχθεί από νωρίς σε έναν... μεγάλο παραμυθά, που σκαρώνει ιστορίες και φανταστικούς κόσμους με τα παιχνίδια του, τότε το μόνο που χρειάζεται να κάνεις, είναι να του προσφέρεις τα υλικά για να δώσει υπόσταση στα παραμύθια του. Ακριβώς για αυτό, είναι σημαντικό να επιλέξεις ένα απλό και εύχρηστο παιχνίδι, το οποίο μπορεί να πάρει πολλές και διαφορετικές μορφές, αφού όχι μόνο θα βοηθήσει το παιδί να το χειριστεί όπως εκείνο επιθυμεί, αλλά γιατί είναι αυτό που θα κεντρίσει για περισσότερες ώρες την προσοχή του.

Μαθαίνοντας καλύτερα τον κόσμο γύρω του

Μπορεί τα παιδιά που βρίσκονται στις τάξεις του Δημοτικού να εντυπωσιάζονται από τους υπερήρωες και τις μαγικές τους δυνάμεις, όμως αυτό που έχουν ανάγκη τα παιδιά που βρίσκονται στην προσχολική ηλικία, είναι να αποκτήσουν μία πιο στενή επαφή με τον κόσμο γύρω τους, αφού για εκείνα είναι ένα αχαρτογράφητο και άκρως γοητευτικό περιβάλλον. Ακόμη και τα πράγματα που σε εμάς φαίνονται εντελώς συνηθισμένα και απλοϊκά, είναι εκείνα που γεμίζουν χαρά και λαχτάρα τις καρδιές των μικρών μας. Δύο από αυτά είναι τα χρώματα, οι αριθμοί και τα σχήματα, τα οποία αποτελούν έναν άλυτο «γρίφο», αφού τα βλέπουν παντού γύρω τους, χωρίς να γνωρίζουν τον τρόπο που συσχετίζονται μεταξύ τους. Για να δώσεις στο μικρό σου τις απαντήσεις που ψάχνει, τα LEGO DUPLO είναι τα παιχνίδια που μπορείς να του χαρίσεις! Μέσα από τα φωτεινά χρώματα αλλά και τα σχήματα που θα δώσει στα τουβλάκια, θα το βοηθήσεις να «ξεκλειδώσει» το νόημα πίσω από τα πολύπλοκα πράγματα που συναντάει στην καθημερινότητα και στη συνέχεια να δημιουργήσει τα δικά του παράξενα και μοναδικά αντικείμενα!



Κλείνοντας, η τελευταία συμβουλή που έχω να σου δώσω πριν προχωρήσεις στην οποιαδήποτε αγορά, είναι να επιλέξεις ένα παιχνίδι το οποίο εμπιστεύεσαι και γνωρίζεις από πρώτο «χέρι» πόσο ωφέλιμο μπορεί να αποδειχτεί για την ανάπτυξη του παιδιού. Εφόσον τις ώρες που εργάζεσαι δεν μπορείς να δίνεις στο παιδί το 100% της προσοχής σου, το οποίο είναι απόλυτα λογικό, τότε φρόντισε να του προσφέρεις έναν έμπιστο «συνεργάτη» για τις ώρες που θα παίζει, όπως είναι τα LEGO DUPLO!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved