Πώς θα βοηθήσουμε τα μικρά μας να συνεχίσουν να ανακαλύπτουν κάθε μέρα τον κόσμο

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ, πώς αντιλαμβάνεται το παιδί σου τον κόσμο γύρω του;

Πώς θα βοηθήσουμε τα μικρά μας να συνεχίσουν να ανακαλύπτουν κάθε μέρα τον κόσμο

Πόσο πρωτόγνωρα μπορεί να είναι για εκείνο κάποια πράγματα που σε εσένα φαίνονται απλά, καθημερινά και συνηθισμένα; Η αλήθεια είναι πως εάν είχαμε τη δυνατότητα να κοιτάξουμε για λίγο τον κόσμο, μέσα από τα μάτια των μικρών μας, το μόνο σίγουρο είναι πως θα μαγευόμασταν! Γιατί τα παιδικά μάτια, είναι σαν ένα «μαγικό» ζευγάρι γυαλιά, το οποίο αλλάζει τις διαστάσεις, κάνει τα πάντα να δείχνουν πιο αισιόδοξα, συναρπαστικά και μερικές φορές πολύπλοκα. Αυτό οφείλεται βέβαια στην αστείρευτη φαντασία τους, η οποία όταν συναντά την πραγματικότητα μέσω της όρασης, τα βοηθάει να δημιουργούν έναν δικό τους ξεχωριστό κόσμο στο μυαλό τους.

Σε αυτό το σημείο ακριβώς, είναι που χρειάζονται τη δική μας παρουσία, για να μπορέσουν να περιηγηθούν στον κόσμο που έχουν δημιουργήσει, ανακαλύπτοντας συγχρόνως τον κόσμο που μοιράζονται με όλους εμάς. Γιατί το ζητούμενο είναι, να μην τους στερήσουμε τη χαρά της δημιουργίας και τη φαντασία τους, αλλά μέσω αυτών να τα βοηθήσουμε να μάθουν περισσότερα πράγματα με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο. Και ο μόνος τρόπος για να το καταφέρουμε αυτό, είναι να τους προσφέρουμε τα κατάλληλα παιχνίδια! Τα παιχνίδια που θα εμπνέουν τη φαντασία τους, αλλά μέσω της διαδικασίας του παιχνιδιού θα τους «ανοίγουν» την όρεξη για περισσότερη μάθηση.

Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει μερικές συμβουλές που υπόσχονται πως θα σε βοηθήσουν να γίνεις η καλύτερη «συνοδοιπόρος» για το μικρό σου, στο μαγικό ταξίδι της ανακάλυψης!

lego d1

Δημιούργησε το κατάλληλο περιβάλλον

Οι στιγμές που παίζεις με το παιδί σου είναι οι πιο «ιερές» ώρες μέσα στην ημέρα. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να είστε και οι δύο απόλυτα αφοσιωμένοι σε αυτή τη διαδικασία, αφού ακόμη και το κουδούνισμα του τηλεφώνου, μπορεί μέσα σε δευτερόλεπτα να αποσυντονίσει την παιχνιδιάρικη ατμόφαιρα που έχετε δημιουργήσει και να περισπάσει τη συγκέντρωση του μικρού σου. Ακριβώς για αυτό, φρόντισε πριν ξεκινήσετε να παίζετε, να έχεις βάλει το κινητό σου στο αθόρυβο και να έχεις κλείσει την τηλεόραση, ώστε να δημιουργήσεις ένα περιβάλλον που δεν θα περισπά τη δημιουργικότητα του παιδιού και θα βοηθήσει και τους δύο σας να απολαύσετε περισσότερο τη διαδικασία.

Επέλεξε παιχνίδια που ενεργοποιούν τη φαντασία του

Μπορεί τα καταστήματα παιχνιδιών να περιλαμβάνουν αναρίθμητες επιλογές για παιδιά προσχολικής ηλικίας, όμως είναι σημαντικό να θέσεις κάποια βασικά κριτίρια πριν επιλέξεις το καταλληλότερο παιχνίδι για το μικρό σου. Επειδή το παιδί βρίσκεται σε μία τρυφερή ηλικία που μαζί με τον κόσμο, ανακαλύπτει και τις δυνατότητές του, είναι απαραίτητο τα παιχνίδια να ενεργοποιούν τη φαντασία του και να το παρακινούν να αναπτύξει τα συναισθήματα, τις κινητικές ικανότητες και τη δημιουργικότητά του. Και αυτό ακριβώς κάνουν τα LEGO DUPLO, τα ογκώδη χρωματιστά τουβλάκια που είναι κατασκευασμένα από μη τοξικά υλικά υψηλής ποιότητας και ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά ηλικίας 1 ½ έως 5 ετών. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως είναι το ιδανικό υλικό για να «χτίσει» το μικρό σου τον δικό του «μικρόκοσμο» και μέσα από αυτόν να ανακαλύψει και τον κόσμο γύρω του!

lego d2

Κάνε τις ερωτήσεις μία «τροφή» για συζήτηση

Εάν θέλεις να κάνεις τη διαδικασία του παιχνιδιού ακόμη πιο συναρπαστική για το μικρό σου, τότε να ξέρεις πως η παρουσία σου είναι το λιγότερο απαραίτητη. Όσο διασκεδαστικό ή ευφάνταστο και αν είναι ένα παιχνίδι, το γεγονός πως το μοιράζεται μαζί σου, είναι για εκείνο η μεγαλύτερη χαρά από όλες. Ωστόσο, δεν αρκεί απλώς να κάθεσαι δίπλα του και να το παρατηρείς να παίζει, αλλά χρειάζεται να συμμετέχεις. Για να αποκτήσεις πιο ενεργό ρόλο χωρίς να κατευθύνεις το παιδί ή να το περιορίσεις, μπορείς να του κάνεις ερωτήσεις που αφορούν στο παιχνίδι, όπως: «Γιατί έβαλες αυτό το τουβλάκι πάνω σε αυτό;» ή «Αυτό το τουβλάκι είναι πράσινο, βλέπεις κάποιο άλλο τουβλάκι με το ίδιο χρώμα;». Έτσι, όχι μόνο θα είσαι πιο ενεργή, αλλά θα δημιουργήσεις ισχυρούς δεσμούς μεταξύ σας και θα κάνεις το παιδί να αισθάνεται ικανοποίηση που κατάφερε και έλυσε την απορία της μαμάς του.

Μαθαίνοντας τα χρώματα, τους αριθμούς και τα σχήματα

Η προσχολική ηλικία είναι το στάδιο κατά το οποίο ένα παιδί καλλιεργεί τις αισθήσεις του, προσπαθεί με έναν δικό του τρόπο να μιμηθεί την πραγματικότητα και συγχρόνως, αποκτά μία πιο συνειδητή σχέση με τον εαυτό του. Με άλλα λόγια, είναι η κατάλληλη στιγμή να του συστήσεις τα χρώματα, τα σχήματα και τους αριθμούς, στοιχειώδεις και εύκολες έννοιες, οι οποίες θα το βοηθήσουν να απλοποιήσει το περιβάλλον που το περιτριγυρίζει και να αισθανθεί ένα «κομμάτι» αυτού. Για να το καταφέρεις, μπορείς να συμπεριλάβεις στη διαδικασία του παιχνιδιού χρωματιστά τουβλάκια ή φιγούρες και με αυτά να δημιουργήσετε παρέα τους δικούς σας χαρακτήρες και τη δική σας ιστορία, η οποία θα αντανακλά και θα βασίζεται σε καθημερινές εμπειρίες.



Τέλος, μην ξεχνάς πως «το παιχνίδι είναι η υψηλότερη μορφή έρευνας», όπως είχε πει ο Άλμπερτ Αϊνστάιν. Και για να δημιουργήσεις στο παιδί σου το ερέθισμα της περιέργειας που θα το οδηγήσει μετέπειτα στην έρευνα, χρειάζεσαι τα κατάλληλα υλικά, δηλαδή τα LEGO DUPLO, την πιο παιχνιδιάρικη μορφή μάθησης και την καλύτερη αφορμή για να έρθεις πιο κοντά με το μικρό σου!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved