Παιδιά στο σπίτι: Οι επιλογές που θα τα βοηθήσουν να «χτίσουν» τη φαντασία τους

Παρότι οι περισσότερες από εμάς θεωρούμε πως η γνώση είναι ένα από τα «πολυτιμότερα» αγαθά που μπορούμε να χαρίσουμε στα μικρά μας, οι παιδαγωγοί και οι παιδοψυχολόγοι έχουν μία διαφορετική άποψη, βάζοντας ως πρώτη προτεραιότητα τη φαντασία και φέρνοντας σε δεύτερη θέση τη γνώση.

Παιδιά στο σπίτι: Οι επιλογές που θα τα βοηθήσουν να «χτίσουν» τη φαντασία τους

Αυτό βέβαια δεν πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη, αφού εάν το σκεφτούμε λίγο παραπάνω, η φαντασία είναι αυτή που «παντρεύει» με απρόβλεπτους τρόπους τη γνώση, τα ερεθίσματα και τα συναισθήματα του παιδιού και παράγει πρωτότυπες εικόνες και ιδέες, έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης. Με άλλα λόγια, είναι το μέσο που θα το βοηθήσει μελλοντικά το παιδί να σκέφτεται «out of the box» και να χαράξει μία δική του ξεχωριστή πορεία στον κόσμο.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η φαντασία μπορεί να είναι ένα έμφυτο χαρακτηριστικό, αλλά και μία ικανότητα που το παιδί μπορεί να κατακτήσει και να αναπτύξει μέσα από τις κατάλληλες δραστηριότητες, τα δημιουργικά παιχνίδια και την καθημερινή εξάσκηση. Εμείς το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε, είναι να του δείξουμε τον τρόπο για να το καταφέρει! Ακριβώς για αυτό, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μερικές ιδέες που μπορείς να πραγματοποιήσεις παρέα με το μικρό σου και οι οποίες υπόσχονται να το βοηθήσουν να «χτίσει» τη φαντασία του... τουβλάκι τουβλάκι!

Καλλιεργώντας την αγάπη για τα βιβλία και την ανάγνωση

Για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, είναι κάπως παράλογο μερικοί γονείς να απαιτούν από τα παιδιά τους να διαβάζουν για το σχολείο, όταν οι ίδιοι έχουν ακόμη και... χρόνια να πιάσουν ένα βιβλίο στα χέρια τους ή δεν φρόντισαν να τους καλλιεργήσουν την αγάπη για τα βιβλία σε μικρή ηλικία. Και τα βιβλία είναι ένας από τους οικονομικότερους και πιο ωφέλιμους τρόπους, για να εξασκήσει ένα παιδί τη φαντασία του. Ακόμη και αν το παιδί βρίσκεται σε προσχολική ηλικία και δεν μπορεί να διαβάσει μόνο του, εμείς μπορούμε να του συστήσουμε τη μαγεία της λογοτεχνίας και να διευρύνουμε τη φαντασία του, επιλέγοντας ένα εικονογραφημένο παραμύθι που αντιστοιχεί στην ηλικία του και απολαμβάνοντας οικογενειακώς ένα νοητό και μακρινό ταξίδι ανάμεσα στις λέξεις.

lego 2

Επιλέγοντας παιχνίδια που ενεργοποιούν τη φαντασία

Σε μία σύγχρονη εποχή όπου κάθε οικογένεια διαθέτει στο σπίτι της από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή ή μία οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή με πρόσβαση στο διαδίκτυο, είναι πολύ πιθανό το παιδί να στραφεί στον «εύκολο» τρόπο διασκέδασης, που δεν απαιτεί κανενός είδους αλληλεπίδραση και διόλου φαντασία ή δημιουργικότητα, αφού τα πάντα συμβαίνουν μπροστά σε μία οθόνη με μερικά μόνο «κλικ». Αυτός είναι και ο λόγος που χρειάζεται να είμαστε ιδιαίτερα επιλεκτικοί με τα παιχνίδια που προσφέρουμε στα παιδιά μας, αφού αυτά είναι που θα τα κρατήσουν μακριά από την οθόνη, ενώ συγχρόνως θα τα βοηθήσουν να «δουλέψουν» τη φαντασία τους. Μία εξαιρετική και διαχρονική επιλογή είναι τα ογκώδη τουβλάκια LEGO DUPLO, τα οποία είναι ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά προσχολικής ηλικίας και κατασκευασμένα από μη τοξικά υλικά υψηλής ποιότητας, ενώ δίνουν στα μικρά μας τη δυνατότητα να πειραματιστούν με χρώματα και σχήματα, ώστε να πραγματοποιήσουν τις μοναδικές εικόνες που έχουν στο μυαλό τους.

lego duplo3

Πλάθοντας τις δικές μας ιστορίες μέσα από τη συζήτηση

Ένας ακόμη τρόπος για να βάλουμε μπροστά τη φαντασία των μικρών μας, είναι να κουβεντιάσουμε μαζί τους. Η αλληλεπίδραση που δημιουργείται μεταξύ μας, θα είναι η αφορμή για να «ταξιδέψει» το μυαλό του παιδιού, να «ξυπνήσει» η περιέργειά του και με τη βοήθειά μας να φτιάξει τις δικές του ιστορίες. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως, οι αφηγήσεις που απολαμβάναμε κάποτε από τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμασταν τον κόσμο και τώρα είναι η σειρά μας να συστήσουμε στα μικρά μας αυτή την οικογενειακή παράδοση. Για να αποκτήσει η συζήτηση και η αφήγηση ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε τη διαδικασία κυκλικά, δηλαδή να ξεκινήσουμε πρώτες εμείς την πλοκή, να δώσουμε το «νήμα» της ιστορίας στο μικρό μας και έπειτα, να προσθέσει ο μπαμπάς τη δική του ανατροπή!

«Ξεδιπλώνοντας» τη φαντασία μέσα από χειροποίητες κατασκευές

Πραγματοποιώντας μία σύντομη αναζήτηση στα ντουλάπια και τα συρτάρια του σπιτιού μας, είναι σίγουρο πως θα ανακαλύψουμε πολλά και διαφορετικά αντικείμενα που μας είναι εντελώς άχρηστα και τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να δημιουργήσουμε ευφάνταστες χειροποίητες κατασκευές με τα μικρά μας. Σε περίπτωση που τα παιδιά είναι πολύ μικρά για να μεταχειριστούν κόλλες και ψαλίδια, η ζωγραφική με πινέλο τα... δάχτυλα και τις πατούσες, είναι μία άκρως διασκεδαστική εναλλακτική που θα «πλημμυρίσει» τη ημέρα μας με χρώμα, το σπίτι μας με χαμόγελα και αισιοδοξία. Άλλωστε, το ζητούμενο δεν είναι να δημιουργήσουμε ένα έργο τέχνης, αλλά να δώσουμε στα παιδιά την ευκαιρία να «ξεδιπλώσουν» τη φαντασία τους και στο τέλος να νιώσουν ικανοποιημένα που περνώντας καλά, κατάφεραν να δημιουργήσουν κάτι τόσο ξεχωριστό.

LEGO DUPLO 4

Ανεξάρτητα από τη δραστηριότητα που σκοπεύεις να ακολουθήσεις με το μικρό σου, καλό θα ήταν να ξεχάσεις για λίγο τους κανόνες, τις λέξη «κακό», «όχι» ή «δεν», αφού είναι πολύ πιθανό να μπλοκάρουν την ελεύθερη έκφραση του παιδιού. Όπως και να έχει, για να είσαι σίγουρη πως δεν θα περάσει ούτε μία ημέρα χωρίς να ακονίσει τη φαντασία του, τότε τα τουβλάκια LEGO DUPLO είναι μία επένδυση για το μέλλον του και το δώρο που αξίζει να του χαρίσεις τα φετινά Χριστούγεννα!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved