Πώς θα συγκεντρωθεί το παιδί στο διάβασμα; Από την ψυχολόγο Αλεξάνδρα Καππάτου

Οι περισσότεροι έφηβοι διαμαρτύρονται ότι δεν μπορούν να συγκεντρωθούν ή ότι όταν ξεκινούν να διαβάσουν τους έρχονται διάφορες άσχετες σκέψεις και τους αποσπούν.

Πώς θα συγκεντρωθεί το παιδί στο διάβασμα; Από την ψυχολόγο Αλεξάνδρα Καππάτου

Έτσι κάθονται με τις ώρες μπροστά σε ένα βιβλίο χωρίς να είναι παραγωγικοί. Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι τρόποι που θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση.

• Καλό είναι να διαβάζει κάθε μέρα στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα. Αν δεν είναι δυνατόν, προσπαθήστε οι εναλλαγές να έχουν πάλι ένα στοιχείο ρουτίνας και καθημερινότητας.
• Ο χώρος μελέτης να έχει καλό φωτισμό και να μη θυμίζει άλλες δραστηριότητες.
• Πολλά παιδιά για να αποδώσουν πρέπει να κλείνουν το κινητό ή τον υπολογιστή. Αν το παιδί δεν μπορεί να πει εύκολα στους φίλους του, «άσε με τώρα διαβάζω» καλύτερα να μην μπορεί να του τηλεφωνήσει κανείς εκείνην την ώρα της μελέτης.
• Όταν αισθάνεται ότι κουράστηκε, δεν έχει νόημα να διαβάσει περισσότερο. Όσο κι αν προσπαθήσει, το αποτέλεσμα θα είναι φτωχό γιατί η κούραση φέρνει πάντα προβλήματα συγκέντρωσης και απομνημόνευσης.
• Να ξεκινά με τα δύσκολα μαθήματα, γιατί έτσι, όταν αργότερα αισθανθεί κούραση , θα έχει να αντιμετωπίσει τα ευκολότερα.
• Το ωράριο του διαβάσματος δεν πρέπει να παραβιάζει τις ανάγκες για ανάπαυση ή στοιχειώδη ψυχαγωγία.

Από το βιβλίο της ψυχολόγου-παιδοψυχολόγου, Αλεξάνδρας Καππάτου, «Παιδιά στην εφηβεία. Γονείς σε κρίση», από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ.

email: akappatou@akappatou.gr

site: www.akappatou.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved