Όταν το παιδί σας μαθαίνει το «ΟΧΙ»

Έρχεται η στιγμή που μόλις έχουν μάθει τις πρώτες τους λέξεις και αποκτούν μια πολύ αγαπημένη. Το «Όχι» και η ανακάλυψη του από το μωρό σας μπορεί να σας φτάσει στα άκρα. Υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπίσετε όμως ψύχραιμα την επιμονή τους.

Όταν το παιδί σας μαθαίνει το «ΟΧΙ»

Προσφέρετε τους ελάχιστες εναλλακτικές

Όταν πεινάει και ξέρετε ότι θέλει κάτι συγκεκριμένο το οποίο δεν κάνει να φάει ρωτήστε το δίνοντας του δύο και πολύ συγκεκριμένες επιλογές. Για παράδειγμα: «Θέλεις μπανάνα ή μήλο», είναι μια καλή ερώτηση για να το κάνετε να φάει κάτι που θέλετε.

Αν επίσης δεν θέλει να κάνει μπάνιο πείτε του ποιες είναι οι επιλογές που έχει. Να κάνει μπάνιο και να παίξει ή να πάει για ύπνο χωρίς άλλη κουβέντα.

Μπορείτε να αποφύγετε να ακούσετε το «όχι» αν δεν τους προσφέρετε με ερώτηση την επιλογή. Μια φράση για παράδειγμα «πλύνε τα δόντια σου», δύσκολα θα δώσει βάση για το όχι. Βάλτε ερωτήσεις μόνο όταν έχετε επιλογές.

Απαντήστε με χιούμορ

Αντί να εκνευριστείτε με το όχι που ακούσατε μπορείτε να το δείτε με χιούμορ και γελώντας με αυτά που λέει μπορεί να το πείσετε να το κάνει.

Κάντε τις δουλειές και τις υποχρεώσεις παιχνίδι

Αν υπάρχει περιθώριο κάντε λίγο πιο ευχάριστο κάτι που μπορεί να του φαίνεται βαρετό.

Υπάρχουν εξάλλου τραγούδια για όλα όσα πρέπει να κάνει το μωρό σας και με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να το διασκεδάσετε.

Χρησιμοποιήστε αντίθετες φράσεις από αυτό που θέλετε

Οι ψυχολόγοι λένε πως όταν θέλεις να κάνεις κάποιον να κάνει κάτι ο καλύτερος τρόπος είναι αφού αρνηθεί να του πεις ότι θα το κάνεις μόνος.

Κάντε το να σας προσέξει

Όταν του ζητάτε κάτι κοιτάξτε το στα μάτια. Έτσι θα εστιάσει σε αυτό που του είπατε και θα καταλάβει ότι είστε αποφασισμένες.

Φύγετε από το δωμάτιο

Αν του ζητήσετε κάτι και δεν το κάνει αφήστε το χωρίς να του μιλήσετε, το πιθανότερο είναι μετά από λίγο να έρθει και να σας ρωτήσει τι θέλετε.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved