Μόλυνση Pasteurella στα κατοικίδια κουνέλια - Όσα πρέπει να γνωρίζετε όλοι στην οικογένεια

Τα κουνέλια μπορεί να προσβληθούν από μια άσχημη ασθένεια του ανώτερου αναπνευστικού που συχνά αναφέρεται ως "καταρροή."

Μόλυνση Pasteurella στα κατοικίδια κουνέλια - Όσα πρέπει να γνωρίζετε όλοι στην οικογένεια

Αυτή η ασθένεια μπορεί να εκδηλωθεί με μια ποικιλία συμπτωμάτων, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίζονται αμέσως μόλις παρατηρήσετε ότι το κουνέλι σας δεν αισθάνεται καλά.

Τι είναι η καταρροή;

Pasteurella multocida είναι τα βακτήρια που είναι υπεύθυνα για την καταρροή (ή λοίμωξη Pasteurella). Τα βακτήρια αυτά μπορεί ήδη να είναι στο εσωτερικό του κουνελιού σας (πιστεύεται ότι πάνω από το ήμισυ του συνόλου των κουνελιών το μεταφέρουν), αλλά το πιθανότερο είναι να μην του προκαλεί καμία ζημία, αν έχει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Αλλά αν το κουνέλι σας έχει εκτεθεί σε μεγάλη ποσότητα των βακτηρίων ή το ανοσοποιητικό του σύστημα δεν είναι σε θέση να αντιδράσει τότε δημιουργείται μόλυνση η οποία προκαλεί ποικιλία αναπνευστικών συμπτωμάτων.

Τα συμπτώματα της μόλυνσης Pasteurella

Η Pasteurella multocida μπορεί να ξεκινήσει ως μια ρινική καταρροή. Μπορείτε να δείτε κάποια ρινική καταρροή, μετά αποξήρανση γύρω από τα ρουθούνια, ή αποξηραμένα υπολείμματα στο εσωτερικό του κουνελιού σας . Αυτή η απαλλαγή μπορεί στη συνέχεια να μετατραπεί σε πύον και να μεταδοθεί από την ανώτερη αναπνευστική οδό προς τους πνεύμονες, γύρω από την καρδιά και να μετατραπεί σε ένα απόστημα - συχνά θεωρείται ως απόστημα ρίζας δοντιού.
Τα βακτήρια μπορεί επίσης να αποφασίσουν να κάνουν ένα ταξίδι στο κανάλι του αυτιού του κουνελιού σας και να το κάνει να έχει μια κλίση της κεφαλής.

Πώς ένα κουνέλι απέκτησε Pasteurella;

Κουνέλια που μεταφέρουν φυσικά τα βακτήρια στα συστήματά τους μπορούν να αναπτύξουν μολύνσεις από Pasteurella multocida εάν το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι σε κίνδυνο. Ειλεός, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, θερμοπληξία, και η κακή διατροφή μπορεί να αναστείλουν όλο το ανοσοποιητικό σύστημα του κουνελιού σας που αγωνίζεται για να αποκρούσει τη μόλυνση.

Η Pasteurella μπορεί επίσης να περάσει από κουνέλι σε κουνέλι, άμεση επαφή με άλλα κουνέλια που έχουν μολυνθεί, την επαφή με τα βακτήρια των παπουτσιών σας, τη συσσώρευση ούρων στο κιβώτιο απορριμμάτων ή το κλουβί.

Θεραπεία

Ο κτηνίατρος σας θα κάνει διαγνωστικές εξετάσεις στο κουνέλι σας για να δει τι είναι αυτό που το κάνει άρρωστο. Άλλες φορές θα επιλέξει ένα ασφαλές αντιβιοτικό για χρήση σε κουνέλια και κατάλληλη θεραπεία για τα μέρη του σώματος που έχουν μολυνθεί. Μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική αφαίρεση του αποστήματος, οφθαλμικές σταγόνες για τη θεραπεία της επιπεφυκίτιδας, φάρμακα για τη θεραπεία λοιμώξεων του αυτιού, καθώς και άλλες συστάσεις ανάλογα με το ποιες είναι οι ενδείξεις και τα συμπτώματα που εκθέτει το κουνέλι σας.

Θα περιμένω με χαρά τα μηνύματα σας εδώ.

Καρανάσιος Λάζαρος
Κτηνίατρος
DVM Universitá Degli Studi Di Napoli
Federico II Italia
www.vetherapy.gr
email: info@vetherapy.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved