Ναι, ένα κατοικίδιο ζώο μπορεί να κάνει το παιδί σας υγιέστερο

Νέα έρευνα δείχνει ότι η κατοχή σκύλου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άσθματος και άλλες μελέτες επίσης έχουν δείξει ότι τα παιδιά με κατοικίδια ζώα έχουν λιγότερα κρυολογήματα.

Ναι, ένα κατοικίδιο ζώο μπορεί να κάνει το παιδί σας υγιέστερο

Παιδιά που είχαν σκυλί κατά το πρώτο έτος της ζωής τους ήταν 13% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν άσθμα έναντι άλλων χωρίς κατοικίδιο.

Η μελέτη, η οποία χρησιμοποίησε δεδομένα από σουηδικό μητρώο περισσότερων από 1 εκατομμύριο παιδιών, διαπίστωσε ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε αγροκτήματα με ζώα είχαν 50% μείωση του κινδύνου άσθματος σε σχολική ηλικία. Ενώ παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν αλλεργίες.

monaxopaidi kai katoikidio

Εκτιμάται ότι το 46% των νοικοκυριών στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν κατοικίδια ζώα, με σκύλους και έπειτα γάτες άλλωστε είναι και τα πιο συνηθισμένα κατοικίδια ζώα. Τα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με το όφελος της κατοχής γατών στη μείωση των αλλεργιών είναι ασυμβίβαστα. Άλλη μελέτη η οποία ερεύνησε 397 φινλανδικά μωρά δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics το 2012 και διαπίστωσε ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους ζωής τους εκείνα των οποίων οι γονείς τους είχαν σκύλους ή γάτες είχαν λιγότερα κρυολογήματα και λοιμώξεις αυτιών και που σημαίνει λιγότερη χρήση αντιβιοτικών από εκείνα σε σπίτια χωρίς κατοικίδια ζώα.

Τα σκυλιά προσέφεραν μεγαλύτερη προστασία από τις γάτες, ενώ τα κατοικίδια ζώα που περνούσαν λιγότερο από έξι ώρες την ημέρα στο σπίτι είχαν το πιο ευεργετικό αποτέλεσμα: οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έφεραν περισσότερο βρωμιά από το εξωτερικό και έτσι υπήρχε μια τόνωση στο ανοσοποιητικό σύστημα των μωρών.

katoikidio kai igeia

Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι η κατοχή ενός κατοικίδιου ζώου μπορεί να κάνει τα παιδιά να αισθάνονται πιο δημοφιλή. Παλαιότερες μελέτες (που πραγματοποιήθηκαν πριν από την εμφάνιση των κοινωνικών μέσων δικτύωσης) διαπίστωσαν ότι τα κατοικίδια ζώα αύξησαν τον χρόνο που αφιέρωναν οι οικογένειες μαζί καθώς και τη ποιότητα της "διασκέδασης" που είχαν.

Τα κατοικίδια ζώα μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να μάθουν τι σημαίνει ευθύνη, να αρχίσουν να ασκούνται (πχ αν πάρετε ένα σκυλί) και να αντιμετωπίζουν την απώλεια.

Καρανάσιος Λάζαρος
Κτηνίατρος
DVM Universitá Degli Studi Di Napoli
Federico II Italia
www.vetherapy.gr
email: info@vetherapy.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved