«Μαμά…!!! Πώς θα βουρτσίσουμε τα δοντάκια του σκυλιού μας;»

Προβλήματα με τα δόντια παρουσιάζουν το 78% των σκύλων και το 68% των γατών ηλικίας άνω των 3 ετών.

«Μαμά…!!! Πώς θα βουρτσίσουμε τα δοντάκια του σκυλιού μας;»

Καλό θα είναι η διαδικασία του βουρτσίσματος των δοντιών να αρχίσει από όταν το κατοικίδιο σας είναι μικρό ώστε να το συνηθίσει και αν έχετε μαζί σας και το αγγελούδι σας η διαδικασία αυτή θα γίνει ένα τέλειο μάθημα για το ότι και τα ζώα έχουν ανάγκη να βουρτσίζουν τα δόντια τους όπως ο άνθρωπος.

6 βήματα που θα σας βοηθήσουν

Βήμα 1. Επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας εάν το κατοικίδιο ζώο σας έχει ήδη οδοντικά προβλήματα. Κατά τη διάρκεια της οδοντιατρικής εξέτασης (η οποία πρέπει να γίνεται ετησίως), το κατοικίδιο ζώο σας θα πρέπει να τεθεί υπό γενική αναισθησία, αλλά μην ανησυχείτε , οι κίνδυνοι είναι ελάχιστοι σε υγιή ζώα, και η διαδικασία διαρκεί μόνο περίπου 20 λεπτά. Ο κτηνίατρός σας θα ελέγξει τα δόντια και τα ούλα, θα αφαιρέσει πέτρα και πλάκα.

Βήμα 2. Θα καθαρίσετε εσείς τα δόντια του κατοικίδιου σας; Αν ναι, προτιμήστε τις στιγμές που το ζώο σας νυστάζει ή τη στιγμή που μόλις ξυπνήσει έτσι ώστε να είναι ήρεμο. Πριν το φαγητό είναι κατάλληλη στιγμή ώστε μετά να το ανταμείψετε με αυτό.

Βήμα 3. Πάρτε στο κατοικίδιο ζώο σας οδοντόκρεμα ειδικά σχεδιασμένη γι’ αυτό. Η ανθρώπινες οδοντόκρεμες καλό θα είναι να αποφεύγονται διότι περιέχουν πάρα πολύ φθόριο το οποίο είναι τοξικό για τα ζώα, καθώς και με την κατάποση υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για στομαχικές διαταραχές.

Βήμα 4. Δώστε στο κατοικίδιο σας να δοκιμάσει λίγο από την οδοντόκρεμά του. Στη συνέχεια τοποθετήστε απαλά το δάχτυλό σας στο στόμα του και τρίψτε τα ούλα. Η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει λίγες εβδομάδες μέχρι το κατοικίδιο να συνηθίσει. Μόλις γίνει αυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μαλακή οδοντόβουρτσα αντί για το δάχτυλό σας.

Βήμα 5. Η πιο άνετη θέση για τον καθαρισμό των δοντιών ενός μικρού σκύλου ή μιας γάτας (και για τους δυο σας) είναι στην αγκαλιά σας. Χρησιμοποιήστε το αριστερό σας χέρι για να βουρτσίσετε την δεξιά πλευρά και το αντίστροφο. Στη συνέχεια, ως ανταμοιβή δώστε ένα παιχνίδι , χάδια, αλλά και έπαινο που ήταν συνεργάσιμο.

Βήμα 6. Δώστε το σκύλο σας ένα κόκαλο. Δοκιμάστε κροκέτες που απομακρύνουν τη πέτρα. Ψάξτε για προϊόντα που περιέχουν αντιμικροβιακή χλωρεξιδίνη. Αλλά να θυμάστε ότι το βούρτσισμα είναι το καλύτερο μιας και τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν είναι 100% αποτελεσματικά

Καρανάσιος Λάζαρος
Κτηνίατρος
DVM Universitá Degli Studi Di Napoli
Federico II Italia
www.vetherapy.gr
email: info@vetherapy.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved