Πώς θα βοηθήσετε τα παιδιά σας να ξεπεράσουν το φόβο τους για τα σκυλιά

Κάποια παιδιά φοβούνται τα σκυλιά. Ίσως οι όχι πολλές θετικές εμπειρίες μαζί τους ή κάποιο περιστατικό να έχει συμβάλει ώστε να τα φοβούνται. Όντας ανήσυχοι γύρω από τα σκυλιά είναι αρκετά φυσιολογικό για τα παιδιά που δεν έχουν μεγάλη εμπειρία, να αναπτύσσουν μια προστατευτική συμπεριφορά, αλλά είναι αρκετά εύκολο να βοηθήσετε το παιδί σας να το ξεπεράσει.

Πώς θα βοηθήσετε τα παιδιά σας να ξεπεράσουν το φόβο τους για τα σκυλιά

Το να βοηθήσετε τα παιδιά σας να διαχειρίζονται και να ξεπεράσουν τους φόβους τους που σχετίζονται με τα σκυλιά μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολο. Μπορεί να χρειαστεί να έχετε λίγη υπομονή καθώς το παιδί σας θα μαθαίνει να κατανοήσουν τα σκυλιά και να αισθάνονται άνετα μαζί τους.

Παρακάτω θα δούμε 6 συμβουλές που θα βοηθήσουν ένα παιδί να ξεπεράσει το φόβο ή το άγχος του για τα σκυλιά:

1. Αποδοχή του φόβου: Σε εμάς τους γονείς ένα σκυλί είναι σαφώς μια φιλική εικόνα ή το να το βλέπουμε να μας περιμένει για να παίξει ή να δεχτεί τα χάδια μας, στο παιδί μας όμως η εικόνα αυτή μπορεί να μην είναι ευχάριστη. Εκεί πρέπει με προσοχή να προβάλλουμε τα προτερήματα του σκυλιού λέγοντας στο παιδί μας ότι « Μην φοβάσαι χοροπηδάει ή γαυγίζει γιατί θέλει να παίξει μαζί μας», « Μην το φοβάσαι, είναι απλά ένα μικρό γλυκό κουταβάκι»

Όταν βλέπετε το παιδί σας να ενεργεί φοβισμένα, είναι δακρυσμένο ή αγχωμένο στη παρουσία ενός σκύλου προτείνετε με απόλυτη ηρεμία εναλλακτικές όπως «Θέλεις να φύγουμε για ένα λεπτό;» ή «Θέλεις κάτσουμε να το δούμε λίγο μπορεί να θέλει να παίξει μαζί σου», « Μην κλαις γιατί στεναχωριέται και αυτό».

Είναι πραγματικά χρήσιμο σε αυτή τη διαδικασία η υποστηρικτική παρουσία του γονιού, καθώς και η αποφυγή πίεσης στο παιδί.

2. Προσφέρετε στο παιδί σας κάποια διαβεβαίωση: Όταν ο φόβος του παιδιού σας αναγνωρίζεται από εσάς το αμέσως επόμενο βήμα είναι η υποστήριξη σας ως εξής : «Καταλαβαίνω ότι φοβάσαι το σκύλο», «Θα μείνω δίπλα σου», «Ξέρω ότι μπορείς να το κάνεις αυτό!»

3. Προσοχή στο τι ρωτάτε: Όταν συναντήσετε ένα σκυλί για παράδειγμα, αντί να ρωτήσετε το αφεντικό του: «Μήπως δαγκώνει ο σκύλο σας» ή « Είναι ασφαλές ως κατοικίδιο ζώο το σκυλί σας" δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε πιο ουδέτερες ερωτήσεις όπως: «Μπορούμε να έχουμε ως κατοικίδιο ένα σκυλάκι σαν το σκύλο σας;» ή «Είναι φιλικό σκυλί σας;». Για να λάβετε τις σωστές απαντήσεις.

4. Επαφή: Η πρώτη επαφή του παιδιού με το ζώο είναι η πιο σημαντική. Πείτε στο παιδί σας ότι στα σκυλιά αρέσουν να μυρίζουν, να γλείφουν και παρατηρούν, και ότι μερικά σκυλιά είναι πιο υπερκινητικά από άλλα. Αν ένα σκυλί είναι εκπαιδευμένο καλό θα ήταν να δείξετε στο παιδί σας πως ακούει στις εντολές όπως «κάτσε» και «μείνε».

5. Παιχνίδι: Ένας πολύ καλός τρόπος για τα παιδιά που διευκολύνει τη διαδικασία του ένα σκυλάκι να γίνει φιλικό και οικείο είναι το παιχνίδι. Ανάλογα με το σκυλί και το παιδί, μπορείτε να δοκιμάσετε να βάλετε όρια μέχρι που θα φτάνει ο σκύλος και μέχρι που το παιδί, έτσι με μια μπάλα ή ένα κόκκαλο σιγά σιγά το παιδί θα έρχεται πιο κοντά με το ζώο.

6. Μην βιαστείτε: Μερικές φορές είναι καλύτερο για τα παιδιά να έχουν την ευκαιρία να δουν ένα σκύλο, ή να είναι κοντά σε ένα σκύλο, δεν υπάρχει καμία ανάγκη να σπεύσουμε σε χάδια, αγκαλιές και φιλιά. Όσο κι αν αυτά είναι υπέροχες εμπειρίες, αφήστε τα παιδιά να κάνουν από μόνα τους αυτό το βήμα, όταν θα είναι έτοιμα, εσείς απλά να είστε δίπλα τους με αγάπη και υπομονή.

Καρανάσιος Λάζαρος
Κτηνίατρος
DVM Universitá Degli Studi Di Napoli
Federico II Italia
www.vetherapy.gr
email: info@vetherapy.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved