Πόσο συχνές είναι οι τροφικές αλλεργίες στα σκυλιά;

Το δέκα τοις εκατό όλων των περιπτώσεων αλλεργιών στα σκυλιά είναι τροφικές αλλεργίες. Τα σκυλιά μπορεί επίσης να υποφέρουν από τροφική δυσανεξία, η οποία είναι διαφορετική από μια τροφική αλλεργία.

Πόσο συχνές είναι οι τροφικές αλλεργίες στα σκυλιά;

Τι είναι εκείνο που θα μπορούσε να προκαλέσει μια τροφική αλλεργία στο σκυλί μου;

Είναι ένα γενετικό πρόβλημα. Τα πιο κοινά αλλεργιογόνα είναι το βόειο κρέας, τα γαλακτοκομικά, το σιτάρι, το αυγό, το κοτόπουλο, το αρνί, η σόγια, το χοιρινό, το κουνέλι, και τα ψάρια. Και τα περισσότερα σκυλιά είναι συνήθως αλλεργικά σε περισσότερα από ένα πράγμα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της τροφικής αλλεργίας;

Το κύριο σύμπτωμα είναι η φαγούρα του δέρματος που επηρεάζει κυρίως το πρόσωπο, τα πόδια, τα αυτιά, τα μπροστινά πόδια, τις μασχάλες και την περιοχή γύρω από τον πρωκτό. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν επίσης χρόνιες ή υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του αυτιού, απώλεια μαλλιών, υπερβολικό ξύσιμο, hot spots, και λοιμώξεις του δέρματος που ανταποκρίνονται σε αντιβιοτικά αλλά επανεμφανίζονται με τη διακοπή του αντιβιοτικού.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα σκυλιά με τροφική αλλεργία μπορεί μερικές φορές να έχουν μια αυξημένη συχνότητα των κινήσεων του εντέρου. Μια μελέτη έδειξε ότι τα μη-αλλεργικά σκυλιά έχουν περίπου 1,5 κενώσεις την ημέρα ενώ σκυλιά με τροφική αλλεργία μπορεί να έχουν 3 ή και περισσότερες ανά ημέρα.

Ποιά είναι η θεραπεία;

Βραχυπρόθεσμη ανακούφιση μπορεί να αποκτηθεί με λιπαρά οξέα, αντιισταμινικά και κορτικοστεροειδή. Εάν ο ιδιοκτήτης επιλέξει την σπιτική διατροφή, τότε μπορεί να χορηγήσει περιοδικά στο κατοικίδιο ζώο νέα υλικά ώστε να διαπιστώσει ποιά συστατικά προκαλούν την αλλεργία τροφίμων. Για παράδειγμα, εάν τα συμπτώματα του ζώου υποχωρήσουν σε μια διατροφή με κουνέλι και πατάτες, τότε ο ιδιοκτήτης θα μπορούσε να προσθέσει βοείο κρέας στη διατροφή για δύο εβδομάδες. Εάν το ζώο δεν δείξει συμπτώματα, τότε θα μπορούσε στη συνέχεια να προσθέσει κοτόπουλο για δύο εβδομάδες. Εάν το ζώο αρχίσει να εμφανίζει συμπτώματα, τότε θα μπορούσε να υποτεθεί ότι το κοτόπουλο ήταν ένα από τα πράγματα που το κατοικίδιο ζώο είναι αλλεργικό.

Το κοτόπουλο τότε θα αποσυρθεί και ένα διαφορετικό συστατικό θα μπορούσε να προστεθεί και ούτω καθεξής, έως ότου όλα τα παραβατικά συστατικά εντοπιστούν. Οι σπιτικές δίαιτες είναι σημαντικό να είναι ισορροπημένες, με τη σωστή ποσότητα των συστατικών, βιταμινών και ανόργανων συστατικών. Σπιτικές δίαιτες για μακροπρόθεσμη χρήση θα πρέπει να δίνονται από κτηνιατρικό διατροφολόγο.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ορισμένα ζώα με αλλεργίες τροφίμων μπορεί να αναπτύξουν αλλεργίες σε νέα τρόφιμα, αν τρέφονται με αυτά αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν δείτε σημάδια τροφικών αλλεργιών συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

Θα περιμένω με χαρά τα μηνύματα σας εδώ.

Καρανάσιος Λάζαρος
Κτηνίατρος
DVM Universitá Degli Studi Di Napoli
Federico II Italia
www.vetherapy.gr
email: info@vetherapy.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved