«Μαμά θέλω κουνελάκι!»

Τα κουνέλια είναι πολύ τρυφερά, κοινωνικά ζώα, πράγμα που σημαίνει ότι όχι μόνο αγαπούν να περνούν το χρόνο τους με τους ανθρώπους και ιδιαίτερα με τα παιδιά, απλά το απαιτούν.

«Μαμά θέλω κουνελάκι!»

Τα παιδιά τα λατρεύουν, ίσως γιατί η φυσιογνωμία τους παραπέμπει σε ψεύτικο λούτρινο ζωάκι και φυσικά τα έχουν στην λίστα με τα πιο συμπαθή ζωάκια.

Λίγα λόγια...
Μπορούν να ζήσουν από 7 μέχρι 10 ετών, είναι περίεργα, μπορούν να γουργουρίσουν όταν είναι ευχαριστημένα. Όπως οι γάτες και τα σκυλιά έτσι και τα κουνέλια πρέπει να στειρώνονται για να βελτιώσουν την υγεία και τη συμπεριφορά τους.
Τους αρέσει να παίζουν με παιχνίδια, όπως κουτιά από χαρτόνι, μπάλες , σκληρό πλαστικό.
Πρέπει να έχουν τα δικά τους πράγματα για να μασάνε αλλιώς θα ροκανίζουν τα πράγματά σας , γι' αυτό θα πρέπει να προστατεύονται από ηλεκτρικά καλώδια και ότι θα μπορούσε να τα φέρει σε κίνδυνο μέσα στο σπίτι.

Διατροφή
Τα κουνέλια θα πρέπει να τρέφονται με τρόφιμα που να είναι προσαρμοσμένα στην διατροφή τους. Στην άγρια φύση, τρώνε κυρίως χορτάρι. Μπορούν να βόσκουν για μέχρι 6-8 ώρες ημερησίως.
Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες χλόης και το γρασίδι είναι ζωτικής σημασίας για την φυσιολογική πέψη. Αν η διατροφή είναι πολύ χαμηλή σε φυτικές ίνες, πεπτικά προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν - ένα άλλο κοινό πρόβλημα στα κουνέλια.

Για να έχει το κουνέλι σας μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, θα πρέπει:
-Να του παρέχετε συνεχώς καλής ποιότητας φρέσκο χόρτο και σανό (θα πρέπει να αποτελούν περίπου το 80% της συνολικής διατροφής) - π.χ. Timothy, βρώμη, σταρένιο, Paddock. Τα κουνέλια δεν θα πρέπει να τρέφονται με Λουκέρνη ή Τριφύλλι, δεδομένου ότι έχουν πάρα πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και ασβέστιο. Το Grass ή το γρασίδι είναι υψίστης σημασίας για την παροχή επαρκών ινών στην υγεία του γαστρεντερικού αλλά και για να διατηρούνται υγιή τα δόντια του.
-Να του παρέχετε άφθονα φρέσκα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, περίπου δύο φλιτζάνια πράσινα φυλλώδη λαχανικά ανά κιλό σωματικού βάρους ανά ημέρα. Μερικά παραδείγματα λαχανικών είναι το μπρόκολο, το σέλινο, τα αντίδια, τα ζαχαρότευτλα , το λάχανο, το σπανάκι, το μαρούλι και βότανα, όπως μαϊντανός, πικραλίδα, κόλιανδρο, βασιλικός, άνηθος, δυόσμος.

Μην ξεχνάτε

Να έχει στη διάθεσή του φρέσκο καθαρό νερό πάντα.
Για να έχει το κουνέλι σας μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, δεν θα πρέπει:
Να του παρέχετε μείγματα δημητριακών, ξηρούς καρπούς, σπόρους, καλαμπόκι, φασόλια, αρακά, ψωμί, μπισκότα, γλυκά, ζάχαρη, δημητριακά για πρωινό, σοκολάτα ή οποιαδήποτε φυτά από τον κήπο που μπορεί να είναι τοξικά για το κουνέλι σας.

Εμβολιασμός
Τα εμβόλια για τα κουνελάκια είναι δύο. Το ένα κατά της μυξωμάτωσης και το άλλο κατά της αιμορραγικής νόσου. Πρέπει να επαναλαμβάνεται ένα εμβόλιο κάθε χρόνο ή και εξάμηνο.
Μυξωμάτωση
Μεταδίδεται κυρίως με αιμοζυγατικά έντομα, κυρίως ψύλλους και κουνούπια και προσβάλλονται όλες οι φυλές των κατοικίδιων κουνελιών, ανεξάρτητα από τον τρόπο ζωής τους.
Η μυξωμάτωση εκδηλώνεται με πρήξιμο της περιοχής των οφθαλμών, με κλείσιμο της οφθαλμικής σχισμής και εντοπισμένες εξοιδήσεις στο κεφάλι, τα αυτιά, τα χείλη του στόματος, τον πρωκτό και τα γεννητικά όργανα.
Τα συγκεκριμένα συμπτώματα εμφανίζονται μέσα σε λίγες ημέρες από τη στιγμή που το κουνέλι θα προσβληθεί από τον ιό.

Αιμορραγική Νόσος των Κουνελιών
Ο ιός μεταδίδεται με άμεση επαφή των κουνελιών όπως επίσης και με έμμεση επαφή με ανθρώπους, μολυσμένα κλουβιά και ρούχα αλλά και έντομα όπως είναι οι ψύλλοι.
Προκαλείται από καλυκοϊό με περίοδο επώασης μόλις 1-3 ημερών.
Ο ιός είναι πολύ σταθερός σε συνθήκες περιβάλλοντος και μπορεί να επιβιώσει για περισσότερο από 100 ημέρες!
Τα συμπτώματα της Αιμορραγικής Νόσου των Κουνελιών μπορούν να περάσουν σχεδόν απαρατήρητα, όταν όμως εμφανίζονται αυτά είναι μεταξύ άλλων η κατάπτωση, η δύσπνοια, οι σπασμοί, η υπερθερμία και η ληθαργικότητα.

Καρανάσιος Λάζαρος
Κτηνίατρος
DVM Universitá Degli Studi Di Napoli
Federico II Italia
www.vetherapy.gr
email: info@vetherapy.gr

\

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved