Ένα κουνελάκι στο Νοσοκομείο Παίδων Π&Α. Κυριακού που κάνει θαύματα!

Η εναλλακτική θεραπεία με τη βοήθεια ζώων, υιοθετείται στην Ελλάδα όλο και περισσότερο.

Ένα κουνελάκι στο Νοσοκομείο Παίδων Π&Α. Κυριακού που κάνει θαύματα!

Η πρωτοβουλία της κτηνιάτρου, κ. Κατερίνα Λουκάκη, να επιτρέψει την είσοδο ενός μικρού κουνελιού στο Ογκολογικό τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων Π&Α. Κυριακού, με σκοπό να επηρεάσει με θετικό τρόπο τη διάθεση των παιδιών και να διώξει το στρες, τον πόνο και να αυξήσει τα χαμόγελα των παιδιών, τη δικαίωσε πανηγυρικά.

Ο μικρός «Χνούδος», όπως ονομάζεται το μικρό κουνελάκι, υιοθετήθηκε στο πλαίσιο του επιστημονικού προγράμματος «θεραπευτική συμβολή των ζώων συντροφιάς». Τα παιδιά που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Παίδων, Παίδων Π&Α. Κυριακού, υποβάλλονται σε πολλές εξετάσεις και χρόνιες θεραπευτικές αγωγές, με αποτέλεσμα να φθείρονται ψυχολογικά.

Ο μικρός κούνελος έρχεται να αλλάξει λίγο την καθημερινότητα των παιδιών αυτών. Τα παιδιά παίζουν μαζί του, τον χαϊδεύουν και ξεφεύγουν από την καθημερινότητα των εξετάσεων και των θεραπειών. Ανταποκρίνονται πολύ θετικά στην παρουσία του , αφού γι' αυτούς είναι ένα ευχάριστο διάλειμμα. Μάλιστα τα ίδια τα παιδιά τον φροντίζουν, τον ταΐζουν και του χαρίζουν και τις ζωγραφιές τους.

----------------------------------------------------------------------------------------------0987654R

Γιατί επιλέχθηκε το κουνέλι;

Το κουνέλι είναι ένα ζώο ιδιαίτερα αγαπητό και οικείο στα παιδιά. Πρόκειται για ένα μικρό σε μέγεθος ζώο και παράλληλα ήρεμο, με αποτέλεσμα η είσοδός του στο χώρο ενός νοσοκομειακού κτιρίου να είναι εφικτή, αφού δε δημιουργεί καμία αναστάτωση. Ταυτόχρονα, το μαλακό τρίχωμά του, επιτρέπει στα παιδιά να το χαϊδεύουν και εμπνέει μια ζεστασιά. Με αυτόν τον τρόπο, συνδυάζεται, τόσο η οπτική, όσο και η απτική επαφή.

Πώς αντιδρούν τα παιδιά;

Τα παιδιά που νοσηλεύονται εκφράζουν στο νέο τους φίλο, τα συναισθήματά τους, τις φοβίες τους, τις ανησυχίες τους, λειτουργεί δηλαδή ψυχοθεραπευτικά. Παράλληλα, στα πλαίσια της παρέμβασης, τα παιδιά παίζουν μαζί του, δημιουργούν ιστορίες, του τραγουδάνε, του χαρίζουν δώρα. «Ο Κος Χνούδος κάνει τα παιδιά να θέλουν να έρθουν στο νοσοκομείο να κάνουν τη θεραπεία τους!» αναφέρει ο καθηγητής της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Παν. Αθηνών στο «Αγλαΐα Κυριακού» κ. Δημήτρης Καφετζής.

Αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά η σημαντική συνεισφορά των ζώων στους ανθρώπους και ιδιαίτερα στα άτομα που αντιμετωπίζουν ασθένειες. Όλες οι μελέτες κατέδειξαν ότι παρόμοιες θεραπευτικές παρεμβάσεις έχουν ως αποτέλεσμα την εξάλειψη της κατάθλιψης, την ελάττωση του στρες κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, με αποτέλεσμα τα άτομα να ανταποκρίνονται καλύτερα στις θεραπείες.

Θα περιμένω με χαρά τα μηνύματα σας εδώ.

Καρανάσιος Λάζαρος
Κτηνίατρος
DVM Universitá Degli Studi Di Napoli
Federico II Italia
www.vetherapy.gr
email: info@vetherapy.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved