Από τον Spiderman στον Τεντόγλου και στην κουζίνα του Άκη

Πρότυπα και σπουδαίες φιγούρες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ζωή των παιδιών.

Από τον Spiderman στον Τεντόγλου και στην κουζίνα του Άκη

Σίγουρα θα ξαφνιάζεστε βλέποντας αυτά τα τρία ονόματα στην ίδια φράση. Ίσως, πάλι, κάποιοι καταλαβαίνετε ακριβώς τι θέλω να πω πριν καν διαβάσετε παρακάτω…

Περί προτύπων ο λόγος, λοιπόν, σήμερα και περί σπουδαίων φιγούρων που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ζωή των παιδιών μας. Πάντα πίστευα πως εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς τους γονείς το τι πρότυπα θα καλλιεργήσουμε στα παιδιά μας. Πάντα έλεγα πως τα δικά μου τα παιδιά δε θα μεγαλώσουν γνωρίζοντας την Πέππα και τον Spiderman. Πάντα… μέχρι που μια μέρα ο Γιώργος μπήκε στο σπίτι φωνάζοντας «Είμαι ο Spiderman!» Και μια άλλη μέρα που η Άννα αναγνώρισε από μακριά την Πέππα στη συσκευασία των δημητριακών στο σουπερμάρκετ.

Οι φίλοι έχουν τεράστια δύναμη στην καθημερινότητα των παιδιών

«Ξέρει τον Spiderman; Ξέρει την Πέππα; Μα πώς είναι δυνατόν; Εμείς δεν τους έχουμε δείξει κανένα από αυτά τα δύο κινούμενα σχέδια». Βεβαίως, μάλλον, λογάριαζα χωρίς τον ξενοδόχο και το αντιλήφθηκα πολύ σύντομα. Τα παιδιά όχι απλά ξέρουν αυτές τις φανταστικές φιγούρες, αλλά γνωρίζουν απ’ έξω κι ανακατωτά τις μοναδικές υπερδυνάμεις τους και τις συνήθειές τους. Οι φίλοι, βλέπετε, έχουν τεράστια δύναμη στην καθημερινότητα των παιδιών μας και έτσι οι δικοί τους ήρωες μπαίνουν σταδιακά και στη δική μας ζωή. Και να σας πω και κάτι; Δεν πειράζει καθόλου!

https://www.instagram.com/reel/CzjUzpAIU30/

Η δική μου άποψη ως προς το θέμα είναι ξεκάθαρα αντίθετη, ωστόσο, στ’ αλήθεια δεν πειράζει καθόλου! Αντιθέτως, αυτό που θα πείραζε θα ήταν ο Spiderman και η Πέππα να γίνουν κάτι απαγορευτικό. Κάτι που θα έφερνε τα παιδιά σε άβολη θέση, γιατί από τη μία οι φίλοι τους τα αγαπούν και από την άλλη η μαμά τους τα αποδοκιμάζει. Έτσι λοιπόν πορευόμαστε και με τον Spiderman και με την Πέππα και καλοδεχόμαστε οποιονδήποτε άλλο μπει στη ζωή μας. Όμως, το γεγονός ότι δεν αποδοκιμάζουμε τους χαρακτήρες αυτούς, δε σημαίνει πως θα καλλιεργήσουμε και στο παιδί μας αυτή την τάση. Η αλήθεια είναι πως στο δικό μας σπίτι δε θα ανοίξει η τηλεόραση για αυτούς τους ήρωες, καθώς δεν επικροτούμε φανταστικές φιγούρες σαν ένα γουρουνάκι που μιλάει στο τηλέφωνο ή κάποιον «καλό» ήρωα που, όμως, προκειμένου να υπερασπιστεί την ανθρωπότητα κατατροπώνει τους κακούς….

Και έτσι, έχουμε βρει τους δικούς μας ήρωες που κάθε άλλο παρά μυθικά και φανταστικά πλάσματα είναι, αλλά πραγματικοί, ολοζώντανοι άνθρωποι με σάρκα και οστά.

«Eίμαι ο Μίλτος Τεντογλου!»

Τι θα λέγατε, λοιπόν, αντί για τα κατορθώματα του Spiderman να μιλούσαμε στα παιδιά μας για τα αξεπέραστα άλματα του Μίλτου Τεντόγλου; Να τους διηγούμασταν πόσο σπουδαία τα κατάφερε στην τελευταία του προσπάθεια έπειτα από σκληρή δουλειά και αυστηρή προσήλωση στον στόχο του. Πόσο σπουδαίο είναι να δώσουμε το μήνυμα αυτό στα παιδάκια μας από μικρή ηλικία; Και πώς πιστεύετε θα νιώσετε αν δείτε τον γιο σας ή την κόρη σας να τρέχει και να φωνάζει πηδώντας «Eίμαι ο Μίλτος Τεντογλου!»;

«Κάντο σαν τον Άκη»

https://www.instagram.com/reel/C04dSPuoM_e/

Μια άλλη μέρα η τηλεόραση άνοιξε στο σπίτι μας και τυχαία εμφανίστηκε στην οθόνη ο γνωστός σεφ, Άκης Πετρετζίκης. Τόσο η κόρη μου, όσο και ο γιος μου δεν μπορούσαν να πάρουν το βλέμμα τους από πάνω του, καθώς αυτός μεγαλουργούσε στην κουζίνα του. Και ενώ υπό άλλες συνθήκες θα ήμουν πολύ σκεπτική για το περιεχόμενο μιας εκπομπής που άρχισε τυχαία να παίζει στο σαλόνι μας, αυτή τη φορά άφησα το επάγγελμα του μάγειρα να ξεδιπλωθεί μπροστά στα μαγεμένα μάτια των παιδιών. «Μαμά τι ωραία που το έκανε αυτό το κέικ! Μπορούμε να το φτιάξουμε και εμείς;». Και κάπως έτσι, ο πολύ αληθινός Άκης Πετρετζίκης έχει μπει στην καθημερινότητά μας, τον σκεφτόμαστε και τον εξυμνούμε για τις μοναδικές μαγειρικές του ικανότητες κάθε φορά που μαγειρεύουμε κάτι παρέα.

Ποιος είπε, λοιπόν, ότι τα είδωλα των παιδιών μας πρέπει να είναι βγαλμένα από τη φαντασία, όντας άπιαστα, μιας και ποτέ στ’ αλήθεια δε θα μπορούσε κανένας από εμάς να μοιάσει σε έναν υπερήρωα που πετάει ή βγάζει απ’ τα χέρια του ιστούς αράχνης; Βέβαια, για να μη θεωρηθώ υπερβολική, σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω πως αυτοί οι ήρωες θα βλάψουν την παιδική τους ηλικία, όμως, γιατί να μην αντικατασταθούν από άλλους, οι οποίοι θα την ωφελήσουν;

Βλέπετε, οι ρεαλιστικές βάσεις στη ζωή του παιδιού θα παίξουν σπουδαίο ρόλο στη μετέπειτα ενήλικη ζωή του. Στους στόχους που θα θέτει αλλά και στο πώς θα εργάζεται προκειμένου να τους κατακτήσει.

https://www.instagram.com/p/Cs0voWgomCM/

Εξάλλου όλοι ελπίζουμε σε μια καλύτερη κοινωνία. Το ερώτημα είναι, όμως… πώς μπορούμε να συμβάλλουμε σε αυτό χωρίς να βασιζόμαστε σε αληθινά, υγιή πρότυπα για τα παιδιά μας; Τίποτα δε θα αποκλείσουμε από τις ζωές μας, τίποτα δε θα θεωρήσουμε απαγορευτικό, απλώς θα προάγουμε τους αληθινούς ήρωες της καθημερινότητας, της ελληνικής πραγματικότητας και της ίδιας της ζωής.

Να… κάπως έτσι, λοιπόν, ο Μίλτος Τεντόγλου στο σπίτι μας κέρδισε τον Spiderman και έγινε ο αγαπημένος ήρωας των παιδιών (Τουλάχιστον για αυτή τη βδομάδα…)!

Πέγκυ Τζάννε
German & English Childhood Educator

Μη διστάσεις να μοιραστείς τις σκέψεις σου μαζί μου! Θα με βρεις στο Instagram και TikTok

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved