Οι Πράκτορες του Πλανήτη: Η παράσταση που βάζει τα παιδιά στο παιχνίδι για την προστασία του πλανήτη

«Είμαστε ήρωες σαν εσάς, είμαστε πράκτορες του πλανήτη». Έχουν περάσει μόνο λίγες ημέρες από τότε που είδαμε την παράσταση «Οι Πράκτορες του Πλανήτη» στο θέατρο Βέμπο και τα κορίτσια συνεχίζουν να τραγουδούν και να χορεύουν.

Πατούλια Kατερίνα
Οι Πράκτορες του Πλανήτη: Η παράσταση που βάζει τα παιδιά στο παιχνίδι για την προστασία του πλανήτη

Νομίζω πως έχουμε να ζήσουμε το φαινόμενο του τραγουδιού που έχει κολλήσει στο κεφάλι της Νάγιας και της Σοφίας από εκείνη τη μακρινή πια εποχή του Frozen με το θρυλικό soundtrack «Και ξεχνώ». Από την περασμένη Κυριακή λοιπόν, που βγήκαμε από το Θέατρο Βέμπο, η πρωτότοκη θέλει να γίνει Πράκτορας του Πλανήτη και ο βενιαμίν τραγουδάει non stop το soundtrack της παράστασης «Είμαστε ήρωες σαν εσάς, είμαστε πράκτορες του πλανήτη».

Τα Τέρατα των Θαλασσών, η θεατρική διασκευή των βιβλίων «Πράκτορες του Πλανήτη, (βραβευμένων με το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων), είναι μία σύγχρονη ιστορία δράσης με πρωταγωνιστές παιδιά από όλο τον κόσμο που παίρνουν μέρος σε αποστολές κόντρα στα σχέδια του πανούργου Ιβάν φον Βαμπάουερ και των τεράτων του, τα οποία σε αυτή την παράσταση είναι τα τέρατα των θαλασσών. Αυτή τη φορά, η μαθητευόμενη πράκτορας, παρέα με τους πράκτορες Ανίτα, Μαρί Λουίζ, Ιάσονα, Μπεν και την διπλή πράκτορα Γκλουκ Γκλουκ τα βάζουν με τον σατανικό αλλά συνάμα και τόσο αστείο Ιβάν φον Βαμπάουερ.

praktores1.jpg

Και είναι αλήθεια πως έχοντας δει τόσες παιδικές παραστάσεις τα τελευταία χρόνια, αυτή η σημασία στα σκηνικά, στα κοστούμια, στα τραγούδια και τις χορογραφίες, κάνει χαρούμενους και τους γονείς που θα ενθουσιαστούν όσο και τα παιδιά από τις περιπέτειες των πρακτόρων.

Πέραν από τους πρωταγωνιστές, τους αληθινούς πράκτορες όπως τους αποκαλεί και επίσημα πια η Σοφία, υπάρχει μια μεγάλη οθόνη με στοιχεία animation που βοηθάει τα συνηθισμένα στην τεχνολογία και τις οθόνες παιδιά, να γνωρίσουν και το θέατρο, με αυτά τα ιδιαίτερα σκηνικά που είναι τόσο προσεγμένα στα σχέδια και στο design. Ένα άλλο στοιχείο που λατρέψαμε οικογενειακώς, ήταν η διάδραση με τους πρωταγωνιστές και δεν το λες και λίγο για ένα εξάχρονο να έρχονται δίπλα του και να του μιλούν οι πράκτορες του πλανήτη ντυμένοι με τα ξεχωριστά τους σκάφανδρα.

319228901_812495056501324_6189110168483393178_n.jpg

Λατρεμένος δικός μου ο Συμεών Τσακίρης στον ρόλο του πανούργου Ιβάν φον Βαμπάουερ, που εύχομαι να τον δούμε ξανά του χρόνου σε νέες περιπέτειες κόντρα στους πράκτορες για να γελάσουμε με τα βιτριολικά του αστεία.

Μειώνω- επαναχρησιμοποιώ- ανακυκλώνω

Το καλύτερο για εμάς ως γονείς, για όσα φαίνεται να φέρνει το μέλλον όσον αφορά το περιβάλλον μας, είναι η αβιάστη γνώση που παίρνουν τα παιδιά από την παράσταση. Ναι, τους έχουμε μιλήσει για την ανακύκλωση, ναι έχουν ακούσει για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, για τις θάλασσες που μολύνονται από πλαστικά, σκέψου όμως πόσο πιο απλή και βιωματική γίνεται η εκπαίδευση στη διάσωση του περιβάλλοντος όταν την αναλαμβάνουν οι πράκτορες του πλανήτη.

Κάπως έτσι τα παιδιά θα βγουν από το θέατρο έχοντας αντιληφθεί το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης και των κινδύνων που απειλούν τους ωκεανούς μας, αλλά ταυτόχρονα έχοντας καταλάβει πόσο σημαντικό είναι ν’ αναλάβουμε δράση –μεγάλοι και μικροί-για να σώσουμε τον πλανήτη.

Η παράσταση ενσωματώνει άλλωστε την πλούσια εκπαιδευτική εμπειρία των βιβλίων της Ελένης Ανδρεάδη, καθώς και της οργάνωσης Πράκτορες του Πλανήτη, η οποία υλοποιεί βιωματικά προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης εδώ και 15 χρόνια. Μέσα από τα προγράμματα των Πρακτόρων του Πλανήτη, τα τελευταία χρόνια, πάνω από 100.000 Πράκτορες έχουν εκπαιδευτεί σε όλη την Ελλάδα.

Εμείς πάντως επιστρέψαμε στο σπίτι και μελετήσαμε πόσα από τα αντικείμενα που έχουμε στο σπίτι μπορούμε να μειώσουμε, να επαναχρησιμοποιήσουμε και να ανακυκλώσουμε. Δεν το λες και λίγο για μια μαμά με ένα εξάχρονο και ένα οκτάχρονο παιδί!

319076332_543361791179851_8330107571117046015_n.jpg

Η πλοκή

Οι Πράκτορες Ιάσονας, Ανίτα, Μαρί Λουίζ και Μπεν καλούνται να συμμετέχουν σε μία άκρως απόρρητη αποστολή διάσωσης των θαλασσών. Ο κάκιστος Ιβάν Φον Βαμπάουερ, γνώριμος εχθρός των Πρακτόρων και της Περιβαλλοντοπόλ, έχει στρατολογήσει τα τέρατά του Ψαροσκούπα, Σουπάρα και το Φάντασμα και συντονίζει την απεχθή επιχείρησή του από το υποβρύχιο παλάτι του στην Εύβοια.

Αυτή τη φορά, οι Πράκτορες καλούνται να σώσουν το θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου από τα βρωμερά σχέδια του Ιβάν.

Θα καταφέρουν οι Πράκτορες να εμποδίσουν τον Ιβάν να καταστρέψει το θαλάσσιο πάρκο; Θα φέρουν σε πέρας μία τόσο δύσκολη αποστολή με εχθρούς τα αηδιαστικά τέρατα του Ιβάν;

Πού, ποιός και πότε

Ανίτα: Κωνσταντίνα Δαούτη

Μαρί Λουίζ: Μαριλένα Λιακοπούλου

Ιάσονας: Ιωάννης Μυστακίδης

Μπεν: Δημήτρης Παπαλάμπρος

Μαθητευόμενος Πράκτορας: Χριστίνα Μπακαστάθη

Γκλουκ Γκλουκ: Στεφανία Γώγου

Πού: Θέατρο Βέμπο, Καρόλου 18, Μεταξουργείο
Πότε: Κάθε Κυριακή στις 11:30 και καθημερινές για σχολεία στις 10:30
Διάρκεια: 90’ (με διάλειμμα)

Εισιτήρια πληρώνουν ενήλικες και παιδιά από 2 ετών και πάνω. Μικρότερα παιδιά μπαίνουν δωρεάν και κάθονται στην αγκαλιά των γονιών. Το έργο είναι κατάλληλο για παιδιά από 4 έως 13 ετών.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved