Οι τέσσερις αποφάσεις που πρέπει να αφήσεις το μικρό παιδί να πάρει

Τι πρέπει να σκεφτείς σοβαρά

Οι τέσσερις αποφάσεις που πρέπει να αφήσεις το μικρό παιδί να πάρει

Όταν το παιδί σου είναι μωρό, έχεις όλες τις αποφάσεις δικές σου. Αγχωτικό μεν αλλά όταν το μικρό σου βλαστάρι μεγαλώσει- και δεν μιλάμε καν για την εφηβεία- θα πρέπει εκείνο το κάποτε μωρό, να πάρει δικές του αποφάσεις.

Και σε κάποιες περιπτώσεις, οι αποφάσεις αυτές, θα είναι σωστές μάχες με σένα.

Το φαγητό:
Από τους έξι μήνες ζωής του παιδιού ξεκινάει μια μάχη για το φαγητό, με την μπλούζα σου να γεμίζει λεκέδες από τη φρουτόκρεμα, μέχρι τη μέρα που προσπαθείς να πείσεις το παιδί να μην φάει δέκα παγωτά σε μια μέρα- αληθινή ιστορία, χαμένη μάχη για μένα. Οι ειδικοί επιμένουν πως η διαδικασία του φαγητού δεν πρέπει να είναι ώρα για μάχη ανάμεσα σε σένα και το παιδί.
Ακόμα κι αν το παιδί θέλει να φάει μόνο κροκέτες κοτόπουλου ή να παίξει ενώ τρώει, μην αγχωθείς υπερβολικά. Άφησε το παιδί να κερδίζει μερικές μάχες στο φαγητό, αντί να συνδέσει στο μυαλό του την ώρα του φαγητού με το στρες, τον πανικό και τα κλάματα. Χωρίς πίεση, το παιδί θα φάει!

Τα ρούχα:
Πριν γίνεις μητέρα, σίγουρα θα είχες απορήσει με τα νήπια που φορούν φανταχτερές φούστες στο σούπερ μάρκετ ή βραχιόλια και θα είχες σκεφτεί «τι σόι μητέρα ήταν αυτή που βάζει ένα παιδάκι τόσο μικρό να ντύνεται λες και θα βγει για έξοδο βραδινή.
Τα νέα τα έμαθες με το που έγινες μητέρα και τα παιδιά σου ανέπτυξαν πλήρη άποψη για το τι θέλουν να φορέσουν κάθε πρωί, με αποτέλεσμα να χάνετε το σχολικό, να αργείς στη δουλειά ή να κλαίτε όλοι μαζί οικογενειακώς για την στέκα- πεταλούδα που έχετε χάσει από πρόπερσι. Σκέψου τη μάχη με τα ρούχα διαφορετικά: Τι είναι προτιμότερο; Να δείχνει το παιδί ντυμένο ωραία με επιλογές δικές σου ή να διεκδικήσει σιγά – σιγά ένα κομμάτι της αυτονομίας του;

Οι φίλοι των παιδιών
Ένα μεγάλο άγχος που έχουμε εμείς οι μαμάδες ειδικά, έχει να κάνει με τους φίλους που επιλέγουν τα παιδιά τους. Το να αφήσεις ένα παιδί να επιλέξεις τους φίλους του, είναι αρκετά δύσκολο καθώς μπορεί να επιλέξεις τους λάθος φίλους, μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από τους φίλους, ό,τι κι αν πεις, τα παιδιά θα πιστέψουν τους φίλους τους ή απλά δεν νιώθεις πως ταιριάζεις εσύ με την οικογένεια των φίλων του. Το να μαλώνεις με το παιδί σου για τους φίλους του ή το να το αναγκάζεις να παίζει ή να κάνει παρέα με παιδιά που εσύ επιθυμείς, ακόμα και από νηπιακή ηλικία, θα σε φέρει αντιμέτωπη με το παιδί χωρίς λόγο. Αντίθετα, μπορείς να φέρνεις ακόμα και τους φίλους που δεν σου αρέσουν σπίτι, να έχεις το παιδί από κοντά αλλά και να μιλάς στα παιδιά σου για τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχουν τα άτομα που θα κάνει παρέα, ώστε να κάνει τις σωστές επιλογές.

Με τι θα παίξουμε; Ποιες ασχολίες θα έχει το παιδί;
Το όνειρό σου μπορεί να ήταν να αποκτήσεις μια κόρη μπαλαρίνα κι ένα γιο αστέρι στην κολύμβηση σαν τον Φέλπς; Είναι στα γονίδια των γονιών, να επιθυμούν τα παιδιά τους, να τους μοιάσουν και να αγαπούν τα πράγματα που εμείς αγαπάμε ή στα οποία εμείς θέλαμε να τα καταφέρουμε αλλά δεν μπορέσαμε. Κάποιες φορές όμως, οι γονείς το παρακάνουν και σπρώχνουν με το ζόρι τα παιδιά τους σε χόμπι που τα ίδια δεν επιθυμούν. Άφησε το παιδί να ακολουθήσει τη δραστηριότητα που επιθυμεί και να αναπτύξει τα ταλέντα που θέλει! Κάνε και τη δική σου πρόταση κι άφησε το παιδί να επιλέξει!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved