Τσουρέκι μαργαρίτα

Mamatsita

Πάσχα!!!! Καιρός για κουλουράκια, κόκκινα αυγά και φυσικά τσουρέκια.

Αφράτα, νόστιμα και μυρωδάτα. Κάθε χρόνο, φτιάχνω τσουρέκια. Και για να έχω σίγουρη επιτυχία χρησιμοποιώ το αλεύρι για τσουρέκι Μύλοι Αγίου Γεωργίου και ακολουθώ τη συνταγή της μαμάς μου με τη μαστίχα, το μαχλέπι, το ξύσμα πορτοκαλιού και το αγελαδινό βούτυρο. Τη συνταγή που κάνει το σπίτι να μοσχοβολά καθώς τα τσουρέκια ψήνονται στο φούρνο!

Αυτό το Πάσχα τα δικά μου τσουρέκια έχουν σχήμα μαργαρίτας. Ναι, ναι, μαργαρίτας, γιατί αρέσουν πολύ στα παιδιά μου. Τους δίνουν την αίσθηση του ατομικού καθώς ξεκολλούν ένα ολόκληρο «ατομικό τσουρεκάκι» όπως λένε, από τα υπόλοιπα και το παίρνουν μαζί τους για κολατσιό στο σχολείο.

Σχήμα μαργαρίτας όμως και για να καλοπιάσω την Άνοιξη, που φέτος μας έκανε πολλά…νερά (μια ζέστη, μια κρύο, μια ήλιος, μια βροχή) και να έχουμε ένα ηλιόλουστο πραγματικά Ανοιξιάτικο Πάσχα!

Υλικά
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι Μύλοι Αγίου Γεωργίου
4 φακελάκια ξηρή μαγιά
1 κ γλ αλάτι
10 γρ μαχλέπι τριμμένο
½ κ γλ μαστίχα τριμμένη
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
250 γρ βούτυρο αγελαδινό
250 γρ ζάχαρη
200 γρ γάλα χλιαρό
4 αυγά
1 κρόκο αυγού (για επάλειψη)
αμύγδαλο φιλέ (για πασπάλισμα)

Εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ προσθέτω το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι, το μαχλέπι, τη μαστίχα και το ξύσμα και τ΄ανακατεύω απαλά με μια σπάτουλα.
Λιώνω σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο με τη ζάχαρη ανακατεύοντας τα συνεχώς με μια σπάτουλα. Όταν λιώσουν βούτυρο και ζάχαρη, αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Σε ένα μπολ χτυπάω τ΄αυγά με το γάλα και τα προσθέτω στο λιωμένο βούτυρο.
Προσθέτω αυτό το μίγμα στο μίγμα με το αλεύρι, προσαρμόζω το εξάρτημα του γάντζου στο μίξερ και ξεκινώ το ζύμωμα χτυπώντας για μερικά λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα.
Η ζύμη είναι έτοιμη όταν, καθώς περιστρέφεται στον κάδο, ξεκολλάει από τα πλάγια, είναι ελαστική και λεία.
Πλάθω την ζύμη σε καρβελάκι, την βάζω σε μια λεκάνη, την οποία έχω αλείψει με λίγο ελαιόλαδο, την σκεπάζω με διάφανη μεμβράνη και την τοποθετώ στον φούρνο της κουζίνας τον οποίο ανάβω στις αντιστάσεις στους 50 βαθμούς.
Την αφήνω εκεί μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Αυτό μπορεί να πάρει μέχρι και δύο ώρες.
Όταν διπλασιαστεί σε όγκο, κόβω σε μικρές μπαλίτσες και τοποθετώ επτά από αυτές σε σχήμα μαργαρίτας στο πυρίμαχο σκεύος που θα χρησιμοποιήσω, το οποίο έχω βουτυρώσει ελαφρά.

Βάζω τα τσουρέκια μαργαρίτες πίσω στον φούρνο και περιμένω το δεύτερο φούσκωμα. Αυτό μπορεί να πάρει μέχρι και 40 - 60 λεπτά.


Μόλις ολοκληρωθεί και το δεύτερο φούσκωμα, αφαιρώ τα τσουρέκια από το φούρνο, ανεβάζω τη θερμοκρασία στους 100 βαθμούς.
Αλείφω πολύ απαλά και προσεκτικά τα τσουρέκια με τον κρόκο αυγού και τα πασπαλίζω με το φιλέ αμύγδαλο.

Βάζω τις μαργαρίτες πίσω στο φούρνο, ανεβάζω τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς και ψήνω για 30 περίπου λεπτά ακόμα.
Μετά από αυτή τη διαδικασία κι αφού έχει μοσχοβολήσει όλο το σπίτι, τα τσουρέκια μαργαρίτες είναι έτοιμα.

Καλή Ανάσταση, καλό Πάσχα και καλά ζυμώματα!

Για απορίες και ερωτήσεις μπορείς να μου στείλεις μήνυμα στη σελίδα μου στο Facebook. Μπορείς επίσης αν θέλεις να με ακολουθήσεις στοInstagram και το YouTube.

Θα χαρώ να τα λέμε διαδικτυακά.

Με αγάπη
Mamatsita

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved