Κέικ νηστίσιμο από το βιβλίο του Τσελεμεντέ, με κονιάκ και χυμό πορτοκάλι

Νηστίσιμο κέικ: Το όνομα του Νικόλαου Τσελεμεντέ το είχα πάντα στο μυαλό μου ως συνώνυμο του μεγαλύτερου Έλληνα μάγειρα με το καλύτερο βιβλίο συνταγών που γράφτηκε ποτέ για την Ελληνική κουζίνα. Δεν είχε τύχει όμως ποτέ να ξεφυλλίσω κάποιο από τα βιβλία του.

Mamatsita
Κέικ νηστίσιμο από το βιβλίο του Τσελεμεντέ, με κονιάκ και χυμό πορτοκάλι

Μέχρι που έφτασε στα χέρια μου η «12η Πανηγυρική Έκδοσις Συμπληρωμένη» του Νικόλαου Τσελεμεντέ, με τίτλο «Ο νέος Τσελεμεντές του΄63» . Ένα θα σου πω, τόσο διάβασμα είχα να ρίξω από τον Οκτώβριο του 2001 όταν έδινα εξετάσεις για μια πιστοποίηση επαγγελματικής φύσεως.

Πραγματικός θησαυρός αυτό το βιβλίο.

Και κάτι οι κιτρινισμένες από τον χρόνο σελίδες του, κάτι ο τρόπος γραφής των υπέροχων συνταγών του, με έχει κυριολεκτικά συνεπάρει. Μέσα από αυτό λοιπόν , και λόγω Σαρακοστής, διάλεξα μια πολύ απλή, εύκολη, γρήγορη (ξέρεις τώρα, αυτά που μας αρέσουν), νηστίσιμη συνταγή για κέικ ή «κεκ» όπως αναφέρετε.

Δοκίμασε την κι εσύ, νηστεύεις δε νηστεύεις.

20150306 181558 1 1

Υλικά
1 φλυτζ. ζάχαρη
3 φλυτζ. αλεύρι
1 φλυτζ. σταφίδες μαύρες & λευκές
1/2 φλυτζ. λάδι
2 ποτηράκια κονιάκ
χυμό 2 πορτοκαλιών
1 κ γλ κανέλα
1/2 κ γλ γαρύφαλο
4 κ γλ μπέικιν
ξύσμα πορτοκαλιού

Εκτέλεση:
«Βάζομε το αλεύρι σε λεκάνη και κάνομε στο μέσον του ένα λάκκο, ρίπτομε μέσα τ’ ανωτέρω υλικά κατά σειράν ανακατώνοντας με κουτάλα, ν΄αναμιχθούν και κατόπιν προσθέτομεν το αλεύρι λίγο κατ’ ολίγο, έως ότου αναμιχθή όλο. Έχομε φόρμα κατάλληλη αλειμμένη με λάδι και αλευρωμένην και βάζομε μέσα την μάζα, την ψήνομε δε σε μέτριο φούρνο επί 30-45 λεπτά της ώρας. Αφού ψηθή, το πασπαλίζουμε με ζάχαρι άχνη και κανέλλα.»

Δείτε την εκτέλεση στο βίντεο παρακάτω:

Για απορίες και ερωτήσεις μπορείς να μου στείλεις μήνυμα στη σελίδα μου στο Facebook. Μπορείς επίσης αν θέλεις να με ακολουθήσεις στο Instagram και το YouTube.

Θα χαρώ να τα λέμε διαδικτυακά.

Με αγάπη
Mamatsita

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved