Συνταγή για την πιο νόστιμη και εύκολη μηλόπιτα

Mamatsita

Όταν έρχονται οι πρώτες ψύχρες, όταν αρχίζουν να πέφτουν τα πρώτα κίτρινα φύλλα στο έδαφος, όταν βγαίνει εκείνη η μάλλινη ζακετούλα από την ντουλάπα, όταν τα χαλιά στρώνονται στο σπίτι, τότε ξέρεις πως ναι, το φθινόπωρο είναι εδώ και πως ο καλύτερος τρόπος για να το υποδεχθείς είναι να ψήσεις μια μηλόπιτα!

Δεν υπάρχει μηλόπιτα που να μην μου αρέσει. Ανοικτή, ανάποδη, σκεπαστή… όλες είναι νόστιμες.

Σήμερα όμως θα σου δείξω μία από τις πλέον αγαπημένες μου! Χρειάζεται λίιιιγο παραπάνω χρόνο, λόγω της ζύμης της που πρέπει να ξεκουραστεί για μερικά λεπτά στο ψυγείο. Αλλά μην φανταστείς πολύ. Μέχρι να στρώσεις τα κρεβάτια των παιδιών και το δικό σου και να απλώσεις ένα πλυντήριο, θα είσαι έτοιμη να κόψεις τα μήλα και να βάλεις στον φούρνο αυτή την υπέροχη μηλόπιτα!Απόλαυσε την με μια κούπα αχνιστό καφέ για σένα και μια κούπα ζεστή σοκολάτα για τα παιδιά και… Καλό Φθινόπωρο!!!

Υλικά
για τη ζύμη
2 ½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ σ ζάχαρη λευκή
1 κ γλ αλάτι
220 γρ βούτυρο παγωμένο κομμένο σε κύβους
1 αυγό
3-4 κ σ παγωμένο νερό
για τη γέμιση
3-4 μήλα
1/2 κούπα καστανή ζάχαρη
1/4 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 κ γλ κανέλα τριμμένη
1 πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο
για την επάλειψη
1 αυγό (χωριστά ο κρόκος από το ασπράδι)Αλ
1/2 κ γλ καστανή ζάχαρη

Εκτέλεση:

  • Σε ένα βαθύ μπωλ προσθέτω το αλεύρι, με τη ζάχαρη και το αλάτι. Τα ανακατεύω και προσθέτω το βούτυρο. Με το χέρι μου λιώνω και ανακατεύω το βούτυρο στο αλεύρι μέχρι να δημιουργηθούν ψίχουλα.
  • Προσθέτω το αυγό -το οποίο το έχω χτυπήσει- και το παγωμένο νερό και ζυμώνω.
  • Χωρίζω τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη, τα τυλίγω με διάφανη μεμβράνη και τα τοποθετώ στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα.
  • Ξεφλουδίζω και κόβω τα μήλα σε μικρούς κύβους.

Tipάκι nr1 : Για να μην μου μαυρίσουν τα ραντίζω με μερικές σταγόνες λεμόνι

  • Τα βάζω σε ένα βαθύ μπωλ και προσθέτω τη ζάχαρη, το αλεύρι και τα μπαχαρικά. Ανακατεύω καλά.
  • Ανάμεσα σε δύο φύλλα αντικολλητικό χαρτί, ανοίγω με τον πλάστη το πρώτο κομμάτι της ζύμης σε διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από τη διάμετρο του σκεύους.
  • Εγώ εδώ χρησιμοποιώ σκεύος διαμέτρου 25 εκ και η διάμετρος που άνοιξα είναι 30 εκ.
  • Στρώνω τη ζύμη στο σκεύος, αλείφω με το ασπράδι του αυγού της επάλειψης την βάση της και κόβω ότι περισσεύει γύρω γύρω από την ζύμη.

Tipάκι nr. 2: Το ασπράδι λειτουργεί σαν προστατευτικό και κρατά τη ζύμη τραγανή.

  • Τοποθετώ τα μήλα στη βάση και βάζω το σκεύος στο ψυγείο μέχρι να ανοίξω το δεύτερο κομμάτι της ζύμης.
  • Ανοίγω το 2ο κομμάτι της ζύμης με τον ίδιο τρόπο και σκεπάζω με αυτό το φύλλο την μηλόπιτα. Κόβω και πάλι ότι περισσεύει και πιέζω τα πλαϊνά για να κολλήσουν με τα πλαϊνά της βάσης.
  • Σε ένα μικρό μπωλ, βάζω το ασπράδι με τον κρόκο (αυγό επάλειψης), ανακατεύω και αλείφω με αυτό την επιφάνεια της πίτας.Πασπαλίζω με λίγη καστανή ζάχαρη.
  • Με την ζύμη που περίσσεψε φτιάχνω με το μαχαίρι μου φυλλαράκια τα οποία τοποθετώ πάνω στην πίτα, αλείφω με αυγό και πασπαλίζω με ζάχαρη επίσης (προαιρετικό).
  • Κάνω 4 μικρές τρύπες με το μαχαίρι στην πίτα κεντρικά και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς. Στα 20 λεπτά κι εφόσον η πίτα έχει πάρει χρώμα, σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και συνεχίζω το ψήσιμο για 25 λεπτά περίπου.

Σημείωση: Μπορείς να ετοιμάσεις την ζύμη από την προηγούμενη μέρα και να την φυλάξεις στο ψυγείο σε
διάφανη μεμβράνη.

Θυμήσου όμως να την βγάλεις από το ψυγείο τουλάχιστον μισή ώρα πριν ξεκινήσεις να την ανοίγεις.

Για απορίες και ερωτήσεις μπορείς να μου στείλεις μήνυμα στη σελίδα μου στο Facebook. Μπορείς επίσης αν θέλεις να με ακολουθήσεις στο Instagram και το YouTube.

Θα χαρώ να τα λέμε διαδικτυακά.
Με αγάπη
MamaTsita

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved