Εύκολη συνταγή για αφράτους παραδοσιακούς κουραμπιέδες με βούτυρο

Χριστούγεννα ίσον μελομακάρονα και φυσικά κουραμπιέδες.

Mamatsita
Εύκολη συνταγή για αφράτους παραδοσιακούς κουραμπιέδες με βούτυρο

Μυρωδάτοι, στρογγυλοί ή σε σχήμα μισοφέγγαρου, πασπαλισμένοι με μπόλικη ζάχαρη άχνη, οι κουραμπιέδες στολίζουν το τραπέζι της τραπεζαρίας μας ,δίπλα ακριβώς από την πιατέλα με τα μελομακάρονα.

Ξεκίνησα χθες την πρώτη δόση ψησίματος (η δοσολογία αυτή βγάζει 30 αρκετά χορταστικές “μπουκίτσες”) κουραμπιέδων. Μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων θα έχω σίγουρα φτιάξει άλλες δύο δόσεις.Σε αυτό σπίτι οι κουραμπιέδες γίνονται ανάρπαστοι.

Υλικά

250 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
100 γρ. ζάχαρη άχνη (κοσκινισμένη) + έξτρα για το πασπάλισμα
1 κρόκο αυγού
1 κ.σ. κονιάκ
300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. (κοσκινισμένο)
1 κ.γλ. baking powder
1-2 κ.σ. ροδόνερο (προαιρετικά)

kourabiedes1

Εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ χτυπάω το βούτυρο με την ζάχαρη άχνη για 10 περίπου λεπτά, μέχρι το μείγμα να γίνει σαν κρέμα.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Το βούτυρο πρέπει να έχει μείνει αρκετή ώρα εκτός ψυγείου και να είναι αρκετά μαλακό. Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης η άχνη να είναι κοσκινισμένη.
Στη συνέχεια προσθέτω τον κρόκο αυγού και το κονιάκ και συνεχίζω το χτύπημα μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί.Συνεχίζω προσθέτοντας αρχικά το μισό αλεύρι, μετά το baking powder και στο τέλος το υπόλοιπο.Μόλις σχηματιστεί η ζύμη την μεταφέρω στον πάγκο και ξεκινώ να δίνω σχήμα στους κουραμπιέδες.
στο σημείο αυτό μπορούν να προστεθούν στη ζύμη μερικά αμύγδαλα ψιλοκομμένα, τα οποία έχουν ψηθεί (ολόκληρα) στο φούρνο για 3-4 λεπτά.

ΠΡΟΣΟΧΗ πριν μπουν τα αμύγδαλα στη ζύμη θα πρέπει να έχουν κρυώσει καλά.Πλάθω τη ζύμη σε μικρές μπαλίτσες μεγέθους ενός καρυδιού και πιέζω ελαφρά με τον αντίχειρα μου έτσι ώστε να δημιουργήσω ένα απαλό βαθούλωμα. Αυτό θα βοηθήσει την άχνη να κάθεται καλύτερα στο μπισκότο.για κουραμπιέδες σε σχήμα μισοφέγγαρο χρησιμοποιώ αντίστοιχο κουπ πατ.Τοποθετώ τους κουραμπιέδες στο ρηχό ταψί του φούρνου στο οποίο έχω στρώσει αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 15 περίπου λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν ελαφρά.Μόλις ψηθούν τους μεταφέρω σε σχάρα και μόλις κρυώσουν ελαφρά τους πασπαλίζω ελαφρά με ζάχαρη άχνη και μόλις κρυώσουν για τα καλά τους προσθέτω ακόμα περισσότερη.

Στο σημείο που οι κουραμπιέδες είναι πάνω στη σχάρα κι ενώ είναι ακόμα ζεστοί, μπορείς αν θέλεις να τους ραντίσεις με το ροδόνερο.

Για απορίες και ερωτήσεις μπορείς να μου στείλεις μήνυμα στη σελίδα μου στο Facebook. Μπορείς επίσης αν θέλεις να με ακολουθήσεις στο Instagram και το YouTube.

Με αγάπη
Mamatsita

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved